2017. május 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Zernyesten tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk hálával az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és áldva Őt.

Imakilenced a Szentlélek tiszteletére
Pünkösd ünnepét megelőzően, május 26-ától, holnaptól kezdődően minden nap este nyolc órai kezdettel imakilencedet tartanak a temesvár-józsefvárosi zárdatemplomban. A szentbeszédekkel egybekötött imaalkalmakat Wonerth László, temesvár-szabadfalui plébános vezeti.
Rádiónkban is elkezdjük holnap az imakilencedet. Mindazok, akik szeretnének bekapcsolódni, megtehetik délben, a Mennynek Királyné Asszony, valamint a zsolozsma déli imaórája után.

Bérmálás Kosteleken és Magyarcsügésen
Holnap délelőtt tíz órakor a kosteleki plébániatemplomban 12 fiatal, délután öt órakor pedig a magyarcsügési templomban 3 fiatal részesül a bérmálás szentségében Jakubinyi György érsek kézfeltétele által. A szentmise keretében megáldják a kívül-belül felújított magyarcsügési istenházát.

Előadás Csíkszeredában
Holnap délután hat órától Áldozatai vagy irányítói vagyunk életünknek? címmel Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános tart előadást a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal gyűléstermében. Minden érdeklődőt várnak.

300 éves a lippai plébániatemplom
Idén 300 éve épült újra, a törökök által 1327-ben lerombolt lippai plébániatemplom. Ez alkalomból  május 27-én, szombaton kirweit (ejtsd: kírvájt) (búcsút) tart az egyházközség. A program délután fél négykor a családok találkozójával kezdődik, akik négy órától felvonulnak a főtérre. Öt órától ünnepi szentmise lesz a templomban, melyet után szabadtéri programok lesznek. Várják a híveket és a környékbelieket a közös ünnepségre, hálaadásra.

Imaest Csíkszeredában
Május 29-én, hétfőn délután öt órától a Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében medjugorjei imaestet tartanak. Ez alkalommal a program a szentmisével kezdődik. Hívnak, várnak mindenkit, imádkozzanak, ünnepeljenek együtt Pünkösd hetében.

Időjárás: A megnövekvő gomolyfelhőzetből továbbra is kialakulhatnak záporok, néhol egy-egy zivatar sem kizárt. Többfelé megélénkül az északias szél. Hajnalban 7-11, délután 16-20 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 25.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Szárhegyen, a ferences templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk hálával az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és áldva Őt.

Bérmálás Csíkszentkirályon és Csíkszentimrén
Ma délelőtt tíz órakor a csíkszentkirályi plébániatemplomban 106 bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében Jakubinyi György érsek kézfeltétele által.
Csíkszentimrén délután öt órakor kezdődik a bérmálási szentmise, amelyet szintén Jakubinyi György érsek mutat be.

Búcsúk Áldozócsütörtökön
Negyven nappal Húsvét után a katolikus egyház Urunk Mennybemenetelét (Áldozócsütörtököt) ünnepli.
A gyulafehérvári főegyházmegyében Kézdialmáson a búcsús szentmise ma délben tizenkét órakor kezdődik. Meghívott szónok Szabó Lajos sepsiszentgyörgyi plébános. Nyárádremetén, a délután egy órakor kezdődő búcsús szentmisén Czirják Árpád nyugalmazott plébános prédikál. A mócsi templom búcsúját ma délután két órakor ünneplik. A farkaslaki egyházközség filiájában, Kecsetkisfaluban is ma ünneplik a búcsút. A délután négy órától kezdődő szentmisén Kovács Sándor kolozsvári főesperes-plébános lesz az ünnepi szónok. Kiskapuson, a búcsús szentmise ma délután hat órakor kezdődik, szentbeszédet mond Simon Imre segesvári segédlelkész. Ugyancsak áldozócsütörtökön tartanak templombúcsút Jedden is. Az ünnep szónoka Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes. A búcsúmise délután hat órakor kezdődik. Uzonban este hét órától tartják a búcsút. A szentmisén a brassói Puvák Antal Marián ferences atya prédikál.
A szatmári egyházmegyében Krasznaterebesen ma délelőtt tizenegy órától tartják a búcsúmisét Tatár Zoltán János kisdengelegi plébános szentbeszédével. A szatmárnémeti székesegyházban ma este hét órától kezdődik a szentmise, melynek főcelebránsa Schönberger Jenő megyéspüspök, ünnepi szónoka pedig Pakot Géza, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa.
A nagyváradi székesegyházban reggel nyolc, délelőtt tizenegy és délután hat órakor lesznek szentmisék.
A temesvári Szent György székesegyházban, csakúgy, mint az egyházmegye templomaiban a vasárnapi miserend érvényes.

Szociális civil szervezetek regionális fesztiválja Nagyváradon
Ma délután 1–4 óra között a nagyváradi Szent László téren rendezik meg a Szociális Civil Szervezetek Regionális Fesztiválját. Az esemény mottója: Fedezd fel a környékeden működő civil szervezeteket! Tudd meg hol segíthetsz!. A fesztivál keretében több mint 30, szociális téren működő nonprofit szervezet mutatkozik be, standjaiknál tematikus workshopokkal, interaktív előadásokkal és információs anyagokkal várják az érdeklődőket. De lesz több interaktív program, nyereményjáték és koncert is. A szervezők minden érdeklődőt erre az összefogásról és segítségnyújtásról szóló színes kavalkádra.

Ballagás Temesváron és Nagyváradon
Ma ballagnak a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Líceum végzős növendékei. Az ünnepség délelőtt tizenegy órakor kezdődik a líceumban, a székesegyházban pedig délután egy órakor szentmise keretében búcsúznak a diákok.
A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum végzőseinek éneke csendül fel május 26-án, holnap a nagyváradi római katolikus székesegyházban, ahol délelőtt tizenegy órakor Böcskei László megyéspüspök hálaadó szentmisét mutat be az iskola tanári karának és diákjainak közösségében.

Tempfli József megyéspüspök halálának első évfordulója
Ma délután hat órakor Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutat be a nagyváradi székesegyházban, majd a székesegyház kriptájában imádkozik az egy éve elhunyt Tempfli József megyéspüspök sírjánál.

Imakilenced a Szentlélek tiszteletére
Pünkösd ünnepét megelőzően, május 26-ától, péntektől kezdődően minden nap este nyolc órai kezdettel imakilencedet tartanak a temesvár-józsefvárosi zárdatemplomban. A szentbeszédekkel egybekötött imaalkalmakat Wonerth László, temesvár-szabadfalui plébános vezeti.

Ifjúsági szentmise és családos találkozó
Május 28-án, vasárnap délelőtt fél tizenegy órától a temesvár-józsefvárosi templomban ifjúsági szentmisét tartanak, majd délután hat órától magyar nyelvű családosok találkozója lesz a plébániaházban.

Kántori állás Székelyhídon
A székelyhídi egyházközség kántort keres teljes állásba vagy vasárnapokra. Érdeklődni Osváth József plébánosnál lehet a 0744-789652-es telefonszámon.

Időjárás: Az előrejelzések szerint szombat estig tart az esős idő. Egy hidegfront mely térségünkbe érkezett országszerte záporok, zivatarok, kialakulását eredményezi. Intenzívebb zivatarokra is kell számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső és viharos szél kísérhet. A legmelegebb órákra legfeljebb 18-23 fok közé melegszik a levegő.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 25.

About the author

maradmin

Leave a Comment