2017. május 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Lőrincfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk hálával az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és áldva Őt.

Bérmálás Gyimesbükkön és Csíkszentsimonban
Holnap délelőtt tíz órakor a gyimesbükki templomban 141 bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által, majd a csíkszentsimoni Szent László-plébániatemplomban szintén ő mutat be bérmálási szentmisét délután öt órakor.

Caritas-város Székelyudvarhelyen
Május 27-én, holnap ismét felépül a Caritas-város, ezúttal Székelyudvarhely városi parkjában. A városnapok keretében megszervezett rendezvényen családcentrikus programokkal várják az érdeklődőket. A Caritas-városba látogató gyerekek ügyességi, fejlesztő és memóriajátékokban próbálhatják ki magukat, a szülőknek jó alkalom nyílik a kikapcsolódásra és feltöltődésre, az idősebbeknek pedig nosztalgikus dallamokkal és kortársaikkal való találkozással szeretnének kedveskedni. Hagyományokhoz híven a család minden tagjának lehetősége lesz orvosokkal és szakemberekkel beszélgetni, kérdéseiket feltenni. 

Elsőaádozás a székesegyházban
Május 28-án, vasárnap a nagyváradi székesegyházban a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén 33 gyerek első alkalommal járul szentáldozáshoz. Felkészítésüket Fodor József plébános, általános helynök végezte.

Főegyházmegyei gyűjtés a katolikus sajtó javára
A társadalmi kommunikáció világnapján május 28-án, vasárnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban gyűjtés lesz az erdélyi egyházi média támogatására. 

Kántori állás Székelyhídon
A székelyhídi egyházközség kántort keres teljes állásba vagy vasárnapokra. Érdeklődni Osváth József plébánosnál lehet a 0744-789652-es telefonszámon.

Szabadtéri szimfónikus koncert Nagyváradon
Június 12-én, tüzijátékkal egybekötött szimfonikus koncert lesz a nagyváradi római katolikus székesegyház előtt. Műsoron: Georg Friedrich Händel Vízizene és Tüzijáték című művei. Előadják a nagyváradi, temesvári és aradi fúvósok, vezényel Dr. Walter Kindl. Mindenkit várnak este kilenc órára e különleges zenei élményre.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap délelőtt fél tizenegy órától ballagással egybekötött ünnepi szentmisét hallhatnak Gyimesfelsőlokról, vasárnap délelőtt pedig tíz órától közvetítünk szentmisét Kaplonyból.

Időjárás: Holnap a napsütés mellett megjelennek felhők az égen, és országszerte alakulhat ki zápor, zivatar. Sokfelé élénk lesz az északi-északnyugati szél, helyenként egy-egy erős lökés is előfordulhat. Napközben 19-24 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2017. május 26.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Zernyesten tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk hálával az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és áldva Őt.

Imakilenced a Szentlélek tiszteletére
Pünkösd ünnepét megelőzően, május 26-ától, mától kezdődően minden nap este nyolc órától imakilencedet tartanak a temesvár-józsefvárosi zárdatemplomban. A szentbeszédekkel egybekötött imaalkalmakat Wonerth László, temesvár-szabadfalui plébános vezeti.
Rádiónkban is elkezdjük ma az imakilencedet. Mindazok, akik szeretnének bekapcsolódni, megtehetik azt a déli imádságot követően.

Bérmálás Kosteleken és Magyarcsügésen
Ma délelőtt tíz órakor a kosteleki plébániatemplomban 12 fiatal, délután öt órakor pedig a magyarcsügési templomban 3 fiatal részesül a bérmálás szentségében Jakubinyi György érsek kézfeltétele által. A szentmise keretében megáldják a kívül-belül felújított magyarcsügési istenházát.

Előadás Csíkszeredában
Ma délután hat órától Áldozatai vagy irányítói vagyunk életünknek? címmel Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános tart előadást a csíkszeredai Polgármesteri Hivatal gyűléstermében. Minden érdeklődőt várnak.

Krisztológiai előadássorozat Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia szervezésében ma este fél héttől krisztológiai előadássorozatra hívják és várják az érdeklődőket. A Deus Providebit Házban Jézus Krisztus személyéről Székely Dénes, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet adjunktusa tart előadást.

300 éves a lippai plébániatemplom
Idén 300 éve épült újra, a törökök által 1327-ben lerombolt lippai plébániatemplom. Ez alkalomból  május 27-én, szombaton kirweit (ejtsd: kírvájt) (búcsút) tart az egyházközség. A program délután fél négykor a családok találkozójával kezdődik, akik négy órától felvonulnak a főtérre. Öt órától ünnepi szentmise lesz a templomban, a melyután szabadtéri programok kezdődnek. Várják a híveket és a környékbelieket a közös ünnepségre, hálaadásra.

Caritas-város Székelyudvarhelyen
2017. május 27-én, szombaton ismét felépül a Caritas-város, ezúttal Székelyudvarhely városi parkjában. A városnapok keretében megszervezett rendezvényen családcentrikus programokkal várják az érdeklődőket. A Caritas-városba látogató gyerekek ügyességi, fejlesztő és memóriajátékokban próbálhatják ki magukat, a szülőknek jó alkalom nyílik a kikapcsolódásra és feltöltődésre, az idősebbeknek pedig nosztalgikus dallamokkal és kortársaikkal való találkozással szeretnének kedveskedni. Hagyományokhoz híven a család minden tagjának lehetősége lesz orvosokkal és szakemberekkel beszélgetni, kérdéseiket feltenni.

Orgonamuzsika Kolozsváron
A Szent Mihály templomban sorra kerülő szombati orgonamuzsika keretében, május 27-én délután öt órától fellépnek a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Kar Zenepedagógia Tanszékének hallgatói. Felkészítő tanár Miklós Noémi. A belépés díjtalan, szerettel várnak minden érdeklődőt.

Főegyházmegyei gyűjtés a katolikus sajtó javára
A társadalmi kommunikáció világnapján május 28-án, vasárnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban gyűjtés lesz az erdélyi egyházi média támogatására.

Neokatekumenális városmisszió Székelyudvarhelyen
A húsvéti idő vasárnapjain a székelyudvarhelyi Neokatekumenális közösségek tagjai délután négy órától a városi nagy parkban missziót tartanak. Hívják és várják az imádkozni vágyókat.

Bérmálás Nagytusnádon és Egerszéken
2017. május 29-én, hétfőn délelőtt tíz órakor a nagytusnádi plébániatemplomban 44 fiatal, Egerszéken pedig délután öt órakor 30 bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.

Imaest Csíkszeredában
Május 29-én, hétfőn délután öt órától a Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében medjugorjei imaestet tartanak. Ez alkalommal a program a szentmisével kezdődik. Hívnak, várnak mindenkit, imádkozzanak, ünnepeljenek együtt Pünkösd hetében.

Gyermeknapi játékmaraton Csíkszeredában
A Juventutti Alapítvány és a Gyulafehérvári Caritas közös gyermeknapi játékmaratonnal készül a csíkszeredai gyermekek számára. A mókázás május 29-én, hétfőn lesz a Szent Imre Ifjúsági Központban. A játékmaraton célja több órán keresztül folyamatos játékkal megmozgatni a gyerekeket, korosztályuknak megfelelő játékokkal úgy, hogy a résztvevő diákok és tanárok, tanítók is ötleteket meríthessenek, új játékokat tanulhassanak, vagy már ismert játékokban vehessenek részt.

Időjárás: A megnövekvő gomolyfelhőzetből továbbra is kialakulhatnak záporok, néhol egy-egy zivatar sem kizárt. Többfelé megélénkül az északias szél. Délután 16-20 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2017. május 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment