2017. május 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Lőrincfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk hálával az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és áldva Őt.

Bérmálás Gyimesbükkön és Csíkszentsimonban
Ma délelőtt tíz órakor a gyimesbükki templomban 141 bérmálkozó részesült a nagykorúság szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által, majd a csíkszentsimoni Szent László-plébániatemplomban szintén ő mutat be bérmálási szentmisét délután öt órakor.

Caritas-város Székelyudvarhelyen
Ma ismét felépül a Caritas-város, ezúttal Székelyudvarhely városi parkjában. A városnapok keretében megszervezett rendezvényen családcentrikus programokkal várják az érdeklődőket. A Caritas-városba látogató gyerekek ügyességi, fejlesztő és memóriajátékokban próbálhatják ki magukat, a szülőknek jó alkalom nyílik a kikapcsolódásra és feltöltődésre, az idősebbeknek pedig nosztalgikus dallamokkal és kortársaikkal való találkozással szeretnének kedveskedni. Hagyományokhoz híven a család minden tagjának lehetősége lesz orvosokkal és szakemberekkel beszélgetni, kérdéseiket feltenni. 

300 éves a lippai plébániatemplom
Idén 300 éve épült újra, a törökök által 1327-ben lerombolt lippai plébániatemplom. Ez alkalomból május 27-én, szombaton kirweit (ejtsd: kírvájt) (búcsút) tart az egyházközség. A program délután fél négykor a családok találkozójával kezdődik, akik négy órától felvonulnak a főtérre. Öt órától ünnepi szentmise lesz a templomban, a melyután szabadtéri programok kezdődnek. Várják a híveket és a környékbelieket a közös ünnepségre, hálaadásra. 

Orgonamuzsika Kolozsváron
A Szent Mihály templomban sorra kerülő szombati orgonamuzsika keretében, május 27-én délután öt órától fellépnek a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző Kar Zenepedagógia Tanszékének hallgatói. Felkészítő tanár Miklós Noémi. A belépés díjtalan, szerettel várnak minden érdeklődőt. 

Szimfonikus koncert Kolozsváron
Ma este nyolc órától különleges hangversenyre kerül sor Kolozsvár főterén. A román és a magyar opera közös előadásában híres részletek csendülnek fel jól ismert zeneszerzők műveiből. Ezt követően este fél tíztől Carl Orff Carmina Burana című műve hangzik el a kolozsvári filharmónia zenekarának és énekkarának előadásában. Közreműködik a román opera balletkara. Várnak minden zenekedvelőt!

Elsőaádozás a nagyváradi székesegyházban
Május 28-án, vasárnap a nagyváradi székesegyházban a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén 33 gyerek első alkalommal járul szentáldozáshoz. Felkészítésüket Fodor József plébános, általános helynök végezte.

Főegyházmegyei gyűjtés a katolikus sajtó javára
A társadalmi kommunikáció világnapján május 28-án, vasárnap a Gyulafehérvári Főegyházmegye templomaiban gyűjtés lesz az erdélyi egyházi média támogatására. 

Imaest Csíkszeredában
Május 29-én, hétfőn délután öt órától a Segítő Mária gimnázium bentlakásának dísztermében medjugorjei imaestet tartanak. Ez alkalommal a program a szentmisével kezdődik. Hívnak, várnak mindenkit, imádkozzanak, ünnepeljenek együtt Pünkösd hetében.

Gyermeknapi játékmaraton Csíkszeredában
A Juventutti Alapítvány és a Gyulafehérvári Caritas közös gyermeknapi játékmaratonnal készül a csíkszeredai gyermekek számára. A mókázás május 29-én, hétfőn lesz a Szent Imre Ifjúsági Központban. A játékmaraton célja több órán keresztül folyamatos játékkal megmozgatni a gyerekeket, korosztályuknak megfelelő játékokkal úgy, hogy a résztvevő diákok és tanárok, tanítók is ötleteket meríthessenek, új játékokat tanulhassanak, vagy már ismert játékokban vehessenek részt.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Vasárnap délelőtt tíz órától Kaplonyból közvetítünk szentmisét.

Időjárás: Ma a napsütés mellett megjelennek felhők az égen, és országszerte alakulhat ki zápor, zivatar. Sokfelé élénk lesz az északi-északnyugati szél, helyenként egy-egy erős lökés is előfordulhat. Napközben 19-24 fok között alakul a hőmérséklet. 
Vasárnap sok napsütésre készülhetünk, de időnként azért felhők eltakarhatják a napot, viszont csapadék csak az ország déli részén várható. Többfelé élénk lesz az északi-északkeleti szél, de nyugaton erős széllökések is előfordulhatnak. Délutánra 20 és 26 fok közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2017, május 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment