2017. május 8. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Nagykászonban tartják az örökös szentségimádási napot. Örömmel járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Elhunyt Szirmai Béla pápai káplán
Szirmai Béla pápai káplán, kanonok, nyug. plébános ma hajnali két órakor, a brassó-bolonyai plébánián elhunyt. Az érte végzett gyászmise és temetés a brassó-bolonyai plébániatemplomban lesz május 11-én, csütörtökön déli tizenkét órától, majd ezt követően a helyi Postaréti római katolikus temetőbe helyezik örök nyugalomra.

Bérmálás Szentháromságon
Holnap délelőtt tíz órakor a szentháromsági plébániatemplomban 15 fiatal részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által. A püspök délután látogatást tesz az egyházközség filiáiban.

Szent Antal-nagykilencedek
A csíksomlyói kegytemplomban reggel nyolc, délelőtt fél tizenegy és este hét órakor lesznek a szentmisék. A reggel nyolckor kezdődő szentmise szónoka felváltva a helyi ferencesek és a csíksomlyói plébános. A fél tizenegyes szentmisén Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István Egyházközség plébánosa prédikál. Az este 7-kor kezdődő szentmisén Baróti Csaba székelyszentkirályi plébános mond szentbeszédet. Az esti szentmisébe a  rádiónk hullámhosszán keresztül és a csiksomlyo.ro honlapon is bekapcsolódhatunk.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban, a szentbeszédek a Hiszekegyről szólnak. A szentmiséket délelőtt tíz órakor a környék papjai végzik. Az ötödik alkalom témája: feltámadt és felment a mennybe. A szentmisét és prédikációt Daniel Ernő András, nyikómalomfalvi plébános tartja.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék délelőtt tíz és délután hat órakor lesznek, öt órától pedig szentségimádás. A tíz órakor kezdődő szentmisék keretében vendégpapok prédikálnak. A szentbeszédek témái az Erények és Szent László évéhez kapcsolódnak. Nagykilencedet tartanak a szatmárnémeti Szent Antal templomban is. Keddenként, reggel kilenc órától gyónásra nyílik lehetőség, tíz órától pedig szentmisét mutatnak be. Az elmélkedéseket Leabu Marius székesegyházi segédlelkész tartja.
A nagyszebeni ferences templomban a Szent Antal kilenced kedden délután öt órakor kezdődik. Előtte félórával rózsafüzért imádkoznak. A szentbeszédet Puskás Attila segédlelkész tartja.
A szárhegyi ferences templomban a szentmisék rendje a következő: délelőtt tíz órától rózsafüzér, majd fél tizenegytől és délután öt órától szentmise elmélkedéssel. A szentmisék homíliájában arra a kérdésre keresik a választ, hogy hogyan kerülhetünk élő kapcsolatba Istennel. Az elmélkedés témája: „Mit keres az ember a földön?”
Az esztelneki ferences templomban a Szent Antal kilencedet április 18-án kezdték, és június 13-án fejezik be. A szentmisék minden kedden délután hat órakor kezdődnek.

Időjárás: Holnap felhős lesz felettünk az ég  országszerte záporok helyenként még egy-egy zivatar is előfordulhat.
Erős lesz az északias szél, néhol viharos lökések is kísérhetik. Hűvös időre készülhetünk, a legmelegebb órákban is csak 10 és 16 fok közötti maximumokat mérhetünk. 

MRE – Hírszolgálat, 2017. május 8.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kászonújfaluban tartják az örökös szentségimádási napot. Örömmel járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Erdélyi Nőszövetségek lelkigyakorlata Kolozsváron
Ma kezdődik Kolozsváron az Erdélyi Római Katolikus Nőszövetségek háromnapos lelkigyakorlata, a Szent Mihály Római Katolikus Nőszövetség szervezésében. A rendezvényre a tagszervezetek elnökei és 2-3 képviselő, valamint a lelkivezetők érkeznek. A programban lesznek különböző előadások, napi szentmise, majd a lelkigyakorlat végén a nőszövetségek elnökasszonyainak fogadalom megújítására kerül sor.

Bérmálás Jobbágyfalván és Nyárádselyében
Ma délelőtt tíz órakor a jobbágyfalvi plébániatemplomban 15 fiatal és 3 felnőtt, délután öt órakor pedig a nyárádselyei plébániatemplomban 13 fiatal és 2 felnőtt részesül a bérmálás szentségében Tamás József püspök kézfeltétele által.

Könyvbemutató körút
Megjelent Frigyesy Ágnes Az Úr csodásan működik – Erdélyi nagy tanúságtevők – Ferencz Béla Ervin OFM, Tőkés István, Bíró János Antal OFM című könyve, mely alkalomból a kötet szerzője május 7-én, tegnap erdélyi könyvbemutató körútra indult. A mai napon Gyulafehérváron, a hittudományi főiskola dísztermében lesz könyvbemutató, holnap este hat órától pedig Székelyudvarhelyen, a polgármesteri hivatal Szent István dísztermében. A következő állomások:  Gyergyószárhegy, Kovászna, Sepsiszentgyörgy, Csíksomlyó és Csíkszereda. Minden érdeklődőt várnak.

Vokál-szimfonikus hangverseny Kolozsváron
A Szent Mihály-plébániatemplomban május 9-én, holnap este hét órakor rendkívüli vokál-szimfonikus hangverseny lesz Franz Schubert születésének 220. évfordulóján a Szent Cecília kórus és zenekar közreműködésével. Szólisták: Covacinschi Jolanda, Mányoki Mária, Barabás Lajos és Mányoki László. Vezényel: Potyó István. A belépés díjtalan, várnak minden zenekedvelőt.

Könyvbemutató Csíkszeredában
A csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében május 10-én, szerdán délután  öt órától bemutatják a Testben élünk című könyvet, a Keresztény Szó Könyvek sorozat 6. kötetét Bodó Márta szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó igazgatója részvételével. Közreműködik Sárközi Sándor piarista szerzetestanár.

Búcsú és aranymise Nagykárolyban
Triduumal készülnek idén a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templom búcsújára. Május 10–12. között délután negyed héttől májusi ájtatosság lesz, majd hét órától kezdődik a szentmise. Pénteken a szentmise után a Szűzanya fatimai vándorszobrával gyertyás körmenetet tartanak. Visszatérve a templomba rózsafüzér-imádság, Jézus Szentséges Szíve-litánia hangzik el, majd szentségi áldással térnek haza a hívek. Május 13-án, szombaton délelőtt tíz órától ismét májusi ájtatosságra gyűlnek össze a hívek, majd tizenegy órától tartják az ünnepi, búcsús szentmisét. A háromnapos előkészületi szentmiséket rádiónk élő adásban közvetíti.
Május 14-én, vasárnap délelőtt tíz órától Fugel Adolf hálaadó aranymiséjét mutatja be.

Egyházmegyei Ifjúsági találkozó Temesváron
Május 12–14. között tartják az  Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót Temesváron.  Az idei találkozó mottója: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.” (Mk 16,15) Az eseményről bővebben a temesvári egyházmegye facebook oldalán olvashatnak.

Dicsőítő koncert Marosvásárhelyen
Második alkalommal rendez dicsőítő koncertet az udvarfalvi  Reménység zenekar. Az eseménynek május 13-án délután  öt órától a marosvásárhelyi Mihai Eminescu ifjúsági ház ad otthont. Meghívott vendégek az ismert Hanna Projekt Magyarországról és a Csit Band Csíkszeredából. A rendezvény célja egybegyűjteni a város és a környező települések fiataljait (és nemcsak), elősegítve a hitbeli növekedésüket. A koncert mottója „Eldőlt a szívemben", és azokat szólítja meg akik valóban keresik az élet igazi értékét és értelmét.

Imadélután Temesváron
A temesvár-józsefvárosi Notre Dame zárdatemplomban május 14-én, vasárnap Dona Nobis Pacem! címmel a békéért tartanak imadélutánt. A program délután öt órakor  rózsafüzér-imával kezdődik, ezt követően hat órakor szentmisét mutatnak be, majd hét órától szentségimádással zárul. Az imadélután zenei szolgálatát Dumitrescu Melinda végzi.

Időjárás: Ma ismét sokfelé készülhetünk esőre, záporokra, északon, északnyugaton újabb zivatarok is kialakulhatnak. A kora esti órákban egy hidegfront érkezik, melynek következtében északnyugat felől feltámad a szél. Napközben a hőmérséklet 15-20 fokig emelkedhet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 8.

About the author

maradmin

Leave a Comment