2017. május 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Elhunyt Szirmai Béla pápai káplán
Szirmai Béla pápai káplán, tb. kanonok, nyug. plébános életének 94. papságának 68. évében, 2017. május 8-án visszaadta lelkét Teremtőjének. A Jó Pásztor nyomába szegődve, Csíkszentmártonban 1950-1951, Szászrégenben 1951-1966 között segédlelkészként,  Szászrégenben 1966-1979, Türben 1979-1983-ig plébánosként, 1983-tól a brassó-bolonyai plébánián nyugalmazottként  szolgálta isteni Mesterét és a rábízott híveket.
Életét a rendíthetetlen hit és az Egyházához fűződő hűség, szolgálat jellemezte.
A lelke üdvéért végzett szentmise és temetési szertartás  május 11-én, csütörtökön déli tizenkét órakor lesz, a brassó-bolonyai  plébániatemplomban. Földi maradványait, a Postaréti római katolikus temetőben helyezik örök nyugalomra.
Az örök világosság, amelyet másoknak is olyan lelkesen hirdetett, fényeskedjék neki!

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Nagykászonban tartják az örökös szentségimádási napot. Örömmel járuljunk a kenyér színe alatt rejtőző feltámadt Krisztus elé, megköszönve a megváltás ajándékát, dicsőítve és imádva Őt a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Bérmálás Nyárádtőn és Maroskeresztúron
Május 10-én, szerdán délelőtt tíz órakor a nyárádtői plébániatemplomban 10 fiatal, délután öt órakor pedig a maroskeresztúri templomban 13 fiatal részesül a bérmálás szentségében Jakubinyi György érsek kézfeltétele által.

Vokál-szimfonikus hangverseny Kolozsváron
A Szent Mihály-plébániatemplomban ma este hét órakor rendkívüli vokál-szimfonikus hangverseny lesz Franz Schubert születésének 220. évfordulóján a Szent Cecília kórus és zenekar közreműködésével. Szólisták: Covacinschi Jolanda, Mányoki Mária, Barabás Lajos és Mányoki László. Vezényel: Potyó István. A belépés díjtalan, várnak minden zenekedvelőt.

Búcsú és aranymise Nagykárolyban
Triduumal készülnek idén a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templom búcsújára. Május 10–12. között délután negyed héttől májusi ájtatosság lesz, majd hét órától kezdődik a szentmise. Pénteken a szentmise után a Szűzanya fatimai vándorszobrával gyertyás körmenetet tartanak. Visszatérve a templomba rózsafüzér-imádság, Jézus Szentséges Szíve-litánia hangzik el, majd szentségi áldással térnek haza a hívek. Május 13-án, szombaton délelőtt tíz órától ismét májusi ájtatosságra gyűlnek össze a hívek, majd tizenegy órától tartják az ünnepi, búcsús szentmisét. A háromnapos előkészületi szentmiséket rádiónk élő adásban közvetíti.
Május 14-én, vasárnap délelőtt tíz órától Fugel Adolf hálaadó aranymiséjét mutatja be.

Zenés történeti iskoladráma a Vártemplomban
Május 13-án, szombaton délután öt órakor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának Boldog Özséb Színtársulata Illei János Salamon király, Lászlónak foglya című zenés történeti iskoladrámáját adja elő a nagyváradi Vártemplomban. Rendező Godena Albert, az allegorikus szereplők énekeit színpadra alkalmazta Dömény Krisztián, a színtársulat vezetője Medgyesy S. Norbert történész.

Szent László életét és kultuszát bemutató kiállítás a Vártemplomban
Május 14-én vasárnap az Egyházmegyei Zarándoklati Napon szervezett körmenet után, délután két órakor Szent László király a hit bajnoka, a haza hőse címmel nyílik kiállítás a nagyváradi Vártemplomban. A 12 tablóból álló Szent László életét és kultuszát bemutató kiállítást készítette: Kiss Tamás (Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár igazgatója), Medgyesy S. Norbert (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetének docense). A kiállítást a Pro Patria Egyesület számos Kárpát-medencei és azon kívüli helyszínen mutatja be a Szent László-emlékév során.

Előadás a Szent Koronáról Nagyváradon
A Szent Korona tudományos vizsgálata címmel vetítéssel egybekötött előadást tart Ferencz Csaba, a MTA (Magyar Tudományos Akadémia) doktora, az ELTE tanára, valamint a Szent István Lovagrend nagymestere május 13-án, pénteken délután négy órától Nagyváradon, a Mária Rádió épületében. Bővebb információk a 0742-507373-as telefonszámon kaphatók. Minden érdeklődőt várnak.

Újabb Márton Áron zarándoklat Doberdóba
Harmadik alkalommal szervez és vezet zarándoklatot a katona Márton Áron nyomdokain, az egykori doberdói harctérre május 18-23. között Kovács Gergely posztulátor és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió önkéntes munkatársa. Részvételi díj: személyenként 300 euró. Ez tartalmazza az utazás költségét, szállást, szlovéniai és máriabesnyői teljes panziós ellátást, kötelező biztosítást. Jelentkezni a 0726-107002-es telefonszámon lehet május 10- ig.

Gyászfeldolgozó lelkigyakorlat Kézdivásárhelyen
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián május 22 és július 24. között, heti egy alkalomból álló gyászfeldolgozó lelkigyakorlatot tart Hajlák Attila-István segédlelkész. Az első találkozás május 22-én, hétfőn este hét órakor lesz. Érdeklődni és jelentkezni a 0742 698166-os telefonszámon lehet.

Időjárás: Ma felhős lesz felettünk az ég  országszerte záporok helyenként még egy-egy zivatar is előfordulhat. Erős lesz az északias szél, néhol viharos lökések is kísérhetik. Hűvös időre készülhetünk, a legmelegebb órákban is csak 10 és 16 fok közötti maximumokat mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. május 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment