2017. március 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap 
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelyszentléleken tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Kántorok lelkinapja Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye kántorai és kórusvezetői számára negyedik alkalommal szervez lelkinapot az Egyházmegyei Laikusképző Központ március 11-én, holnap a Kanonok Sor 13. szám alatt. Az eseményre várják az egyházi alkalmazásban lévő-, illetve az önkéntesen szolgálatot teljesítő kántorokat és kórusvezetőket egyaránt. A reggel kilenc órakor közös imával kezdődő program keretében a nagyheti szertartásokról tart majd előadásokat Balogh Piusz gödöllői premontrei perjel.

Lelki nap veszteséggel élőknek Csíkszeredában
Holnap délelőtt kilenc és délután négy óra között a „Remény-csoport” szervezésében „Magányodban, magányotokban veletek vagyok” mottóval nagyböjti lelki napot tartanak azok számára, akiket bármilyen veszteség ért és változásra vágynak, hogy Isten szeretetében megnyugvásra találjanak. A program elemei: előadás (Tódor Attila segédlelkész és Szekeres Ildikó szakápoló), szentségimádás, tanúságtétel, szentmise. A lelkinap helyszíne a csíkszeredai Millenniumi-templom alagsora. Érdeklődni lehet Nagy Enikő Zelma szociális testvérnél a 0746-138763 telefon számon. Várnak minden érdeklődőt!

Egyházmegyei családos találkozó Resicabányán
A temesvári egyházmegyében nagyböjt folyamán három családos találkozót szerveznek. Az első találkozó holnap lesz megtartva Resicabányán, a Havas Boldogasszony-plébánián. A programban, amely délelőtt fél tízkor kezdődik, lesznek előadások, kiscsoportos megbeszélés, tapasztalatcsere és szentmise. A kisgyermekek számára külön foglalkozást tartanak.

Marosi főesperesség nagyböjti ifjúsági lelkinapja
„Tündökölj!”címmel szervezik meg a marosi főesperesség nagyböjti ifjúsági lelkinapját Marosvásárhelyen holnap a Deus Providebit Ház Márton Áron termében. A program délelőtt tíz órától kezdődik, melynek keretében lesz előadás, kiscsoportos megbeszélés, kreatív ötlet verseny. A lelkinap délután fél négy órakor szentmisével zárul. Várják a helyi és környékbeli fiatalokat.

Lelkigyakorlat papoknak
A nagyböjt idején a Temesvári Püspökség lelkigyakorlatot szervez a lelkipásztoroknak. Március 13-16 között a Marienheim ifjúsági házban magyar nyelven lesz lelkigyakorlat, meghívott előadó Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános. Március 13.-17. között a karánsebesi Kolping házban román nyelvű lelkigyakorlatot tartanak a lelkipásztoroknak, a programot vezeti Pălie Veniamin szörénybuzási plébános.

Szentmise a Fekete Madonna Zarándokvonat résztvevőivel Csíkszeredában
A Millenniumi-templomban március 12-én, vasárnap a délután öt órakor kezdődő szentmisén részt vesznek a Fekete Madonna Zarándokvonat szervezői, segítői. Közreműködik Pálmai Árpád orgonista, zenetanár, aki a szentmise után 30 perces egyházzenei áhítatot, orgona koncertet tart.

Tematikus interaktív estek a KALOT-nál
A KALOT Egyesület Lelkigondozói Szolgálatának Prevenciós Csoportja tematikus esteket szervez felnőttek számára. A találkozók alkalmával interaktív tevékenységekkel olyan területre fókuszálnak, ahol a különböző élethelyzetek határhelyzeteket idézhetnek elő, a nehezebb időszakokhoz nyújtanak kapaszkodókat, mintákat. A csoportot mindazok számára ajánlják, akik fontosnak tartják lelki egyensúlyuk megőrzését. Az alkalmakat minden hónap második keddjén, este hat órától tartják Csíkszeredában a Szent Imre Ifjúsági Központ székhelyén. Érdeklődni és jelentkezni a 0743-055.176-os telefonszámon, valamint a darvasam@yahoo.com e-mail címen lehet.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap reggel nyolc órától hallhatják a szentmisét Medgyesről. Vasárnap délelőtt tizenegy órától közvetítünk szentmisét ugyancsak Medgyesről, masd este hat órától Nagyváradról, a székesegyházból.

Időjárás: Holnap kezdetben többfelé számíthatunk esőre, záporra. Élénk, erős, helyenként viharos lesz az északias szél. Pár fokkal visszaesik a levegő hőmérséklete, hajnalban gyengén fagyhat, napközben 4-10 C fok körüli értékek lesznek. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 10.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelyszenttamáson tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Ifjúsági keresztút Kolozsváron
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség és a Római Katolikus Teológia Kar közös szervezésében „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte” mottóval ifjúsági keresztutat tartanak. Várnak minden érdeklődőt ma délután három órakor a Teológia Kar kápolnájába Szentegyház utca 5 szám alá.

Könyvbemutató Kolozsváron
2017. március 10-én, pénteken du. 6 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) Borsodi L. László Feljegyzések a földről, Parton és Utolér, szembejön című prózavers köteteit mutatja be és a költővel beszélget Bodó Márta. Az esemény keretében elhangzik Jules Massenet: Meditation (a Thaïs c. operából) és Arvo Pärt: Spiegel im Spiegel c. műve, Szép Bálint (hegedű) és Potyó István (zongora) előadásában. A helyszínen megvásárolható kötetet a szerző dedikálja. A rendezvény szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház. Szeretettel várnak mindenkit!

Lelki nap veszteséggel élőknek Csíkszeredában
Holnap délelőtt kilenc és délután négy óra között a „Remény-csoport” szervezésében „Magányodban, magányotokban veletek vagyok” mottóval nagyböjti lelki napot tartanak azok számára, akiket bármilyen veszteség ért és változásra vágynak, hogy Isten szeretetében megnyugvásra találjanak. A program elemei: előadás (Tódor Attila segédlelkész és Szekeres Ildikó szakápoló), szentségimádás, tanúságtétel, szentmise. A lelkinap helyszíne a csíkszeredai Millenniumi-templom alagsora. Érdeklődni lehet Nagy Enikő Zelma szociális testvérnél a 0746-138763 telefon számon. Várnak minden érdeklődőt!

Egyházmegyei családos találkozó Resicabányán
A temesvári egyházmegyében nagyböjt folyamán három családos találkozót szerveznek. Az első találkozóra holnap Resicabányán, a Havas Boldogasszony-plébánián lesz megtartva. A programban, amely délelőtt fél tízkor kezdődik, lesznek előadások, kiscsoportos megbeszélés, tapasztalatcsere és szentmise. A kisgyermekek számára külön foglalkozást tartanak.

Nagyböjti ifjúsági imaórák Szatmárnémetiben
A hagyománynak megfelelően az idei nagyböjtben is megszervezi a vasárnap-esti ifjúsági imaórákat a szatmárnémeti katolikus ifjúság. Vasárnap este mindenkit szeretettel várnak a Szentlélek templomba, A következő helyszínek 19-én a Kis Szent Teréz templom, 26-án a Hildegárda templom, április 2-án pedig a Szent Antal templom. Mindegyik esetben az imaóra este hét órától kezdődik. Az ifjúsági imaórákat keresztúti ájtatossággal zárják majd a Kálvária templom udvarán, április 9-én, este nyolctól. Korosztálytól függetlenül várják a híveket a közös elmélkedésre, imára, énekre.

Férfiak, apák nagyböjti lelkinapja
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban férfiak, apák nagyböjti lelki napjára kerül sor március 12-én, vasárnap délután három órai kezdettel. Hívnak és várnak minden férfit a közös együttlétre, mely keretén belül lesz elmélkedés, tanúságtétel és szentségimádás.

Előadás Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban március 12-én, vasárnap az este hat órakor kezdődő ifjúsági szentmise után a Remény zenecsoport előadja a Békesség nektek! A modern ember tragédiája Krisztus keresztútján című művet.

Triduum és örökös szentségimádás Korondon
A korondi plébániatemplomban március 12-15. között nagyböjti triduum lesz. A délután hat órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Balázs Imre nyugalmazott plébános tartja. Március 15-én lesz az egyházközség örökös szentségimádási napja, amely délelőtt tizenegy órakor szentmisével kezdődik és délután hat órakor szentmisével fejeződik be.

Nagyböjti készülődés Csaba testvérrel
Március 13-án délután hat órától, Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban nagyböjti előadást tart és szentmisét mutat be Böjte Csaba ferences atya. Az előadás címe: Szent Lászlóval a boldogságra vezető parancsolatok útján. Jó alkalom ez arra, hogy a húsvéti készülődési időben figyelmünket az igazán fontos dolgokra irányítsuk, Istenre tekintsünk, magyar szentjeink példáján buzdulva a Szent László - évben. Az előadásra bejelentkezés nem szükséges. Várnak nyitott szívvel mindenkit, aki Isten közelségét vágyja és keresi!

Ifjúsági csoporvezető képzés indul
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) ifjúsági csoportvezető képzést hirdet. A „Teljes szívvel” képzésre olyan fiatalok jelentkezését várják, akik katolikusok, egy ifjúsági csoportot vezetnek vagy szeretnének indítani és betöltötték a 16. életévüket. A képzés főbb témai: prioritások, időbeosztás, vezetői típusok, Isten szemével látni, Isten célja és saját céljaim, bibliaismeret. Bővebben a FIF facebook oldalán olvashatnak. Jelentkezni március 12-ig a bejelentkezési űrlap kitöltésével lehet.

Időjárás: Ma egy hidegfront hozészaknyugat felől esőt, záporokat, helyenként az ég is megdörrenhet. Feltámad a szél, helyenként viharos lökésekre is kell számítani. Hajnalban a nyugati tájakon átmenetileg pára- és ködfoltok alakulnak ki. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, délután 4-11 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 10.

About the author

maradmin

Leave a Comment