2017. március 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a csíkcsomortáni templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Szentmise a Vártemplomban
Március 19-én, a hónap harmadik vasárnapján délután négy órakor a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pálos István, nagyvárad-szőllősi plébános-kanonok.

Nagyböjti imaórák Szatmárnémetiben
A hagyománynak megfelelően az idei nagyböjtben is megszervezi a vasárnap-esti imaórákat a szatmárnémeti katolikus ifjúság. A harmadik találkozó, melynek mottója „Kiárad”, holnap lesz megtartva a Kis Szent Teréz templomban. A következő helyszínek: március 26-án a Hildegárda templom, április 2-án pedig a Szent Antal templom. Mindegyik esetben az imaóra este hét órától kezdődik. Az ifjúsági imaórákat keresztúti ájtatossággal zárják majd a Kálvária templom udvarán, április 9-én, este nyolc órától. Korosztálytól függetlenül várják a híveket a közös elmélkedésre, imára, énekre.

Szent József búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében, a segesvári egyházközség triduumal készült a búcsúra. Március 16-18. között délután hat óráról a lelkigyakorlatos szentmiséken Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános prédikált.  Március 19-én, holnap a búcsús szentmise délelőtt tíz órakor kezdődik. Az ünnepi szónok Bakó Pál OFM, Marosvásárhelyről.  A szentmiséket rádiónk élő adásban közvetíti.
A Kolozsvár: Írisz-telepi templomban a búcsús szentmise holnap délután hat órától lesz. A homíliát Horváth István gyulafehérvári főesperes-plébános tartja.
Csíkszeredában, a Szent József tiszteletére felszentelt püspöki kápolnában március 20-án, hétfőn délután négy órától tartják a búcsúünnepet. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, szentbeszédet mond Péter Arthur kovásznai plébános.
A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplom búcsúját hétfőn délután hat órától ünneplik. A szentmisén P. Bátor Botond hargitafürdői pálos atya prédikál.
Szatmári Egyházmegye:
A szatmári egyházmegye hat templomának – a szatmárnémeti Sugár úti, a nagybányai Coşbuc utcai, a kaplonyi, batizi, aranyosmeggyesi és nagypeleskei templomok titulusa Szent József, Szűz Mária jegyese.
Kaplonyban holnap fél tizenkettőkor tartják a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka Kovács Levente, kamilliánus szerzetes (Nyíregyháza).

Nagyböjti lelkigyakorlat Aradon
Az arad-belvárosi plébániatemplomban március 24–26. között, az esti szentmiséken nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Szalkai Zoltán József OFM Conv, vezetésével.

Tizenöt éves a Iubilate Deo kórus
Alakulásának 15. évfordulóját ünnepli a székelyudvarhelyi Lisieux-i Kis Szent Teréz-egyházközség Iubilate Deo énekkara. március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, az este fél hét órakor kezdődő szentmise után a kórus a meghívott vendégekkel ünnepi hangversenyt tart a plébániatemplomban-tudtuk meg a romkat. ro oldaláról.

Nagyböjti lelkigyakorlat a szemináriumban
A gyulafehérvári hittudományi főiskola hallgatói nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak március 27 – április 1. között. A lelkigyakorlat moderátora: Pék Sándor esperes, a nagyváradi Szent László egyházközség plébánosa.

Lelkigyakorlat a székelyudvarhelyi Ferences templomban
A székelyudvarhelyi Ferences templomban március 30. és április 2. között, a délután hat órakor kezdődő szentmisék keretében nagyböjti lelkigyakorlat lesz Timár Sándor Asztrik kaplonyi ferences atya vezetésével.

Fülöp kurzus Székelyudvarhelyen
Április 7-9. között Fülöp kurzust szervez a Kis Szent Teréz plébánián, a Forrás közösség a Regnum Christi marosvásárhelyi alapítvánnyal együtt. Jelentkezni március 26-ig lehet. Bővebb információ a www.regnumchristi.ro honlapon található.
 
Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap két szentmisét közvetítünk a hét plébániatemplomából, Segesvárról. Délelőtt tíz órától kezdődik az ünnepi búcsúmise, majd a délutáni közvetítés öt órakor kezdődik.Időjárás: Holnap is számítanunk kell esőre, záporra, a hegyvidéken havazásra is. Megerősödik az északnyugati szél, helyenként viharos lökések kísérhetik. Hajnalban több helyen fagyni fog, napközben 6-12 fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2017. március 18.


H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kadicsfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Ifjúsági szentségimádás Medgyesen
„Az Eucharisztia hatása lényegében az, hogy az embert Istenné alakítja”. Aquinói Szent Tamás gondolatával várják a fiatalokat szentségimádásra Medgyesen, a kápolnában, ma este hat órától.

Szentmise és emléktábla-szentelés Batizon
Szentmisében és emléktábla-szenteléssel emlékeznek Batiz szülöttére, Vasvári Vidre, Vitus de Monteferro OFM egykori nyitrai püspökre.
A batizi római katolikus egyházközség és Batiz község tanácsa ünnepi megemlékezést szervez március 19-én, holnap délelőtt tizenegy órától. Schönberger Jenő megyés püspök Viliam Judák nyitrai püspökkel, illetve a jászvásári egyházmegyét és a minorita rendet képviselő Frantz Felix OFM szerzetessel szentmisét mutat be a batizi Szent József-templomban. A legszentebb áldozat bemutatása után Dánku Pál mérnök, helytörténész rövid előadást tart Vasvári Vidről, majd leleplezik az egykori püspök és egyházi diplomata nevét őrző, templom falán elhelyezett emléktáblát.
Az eseményre várják a batiziakat, a zarándok híveket és mindenkit, aki meg szeretne ismerkedni a minden szatmári számára üzenetet hordozó Vasvári Vid, Vitus de Monteferro személyével és életével-tudosított Józsa János sajtóreferens.

Bach orgonaest Nagyváradon
A Nagyvárad-szőllősi plébániatemplomban március 19-én, holnap este hét órai kezdettel Bach orgonaestet tart Józsa Domokos karnagy. Várják a híveket és minden zenekedvelő érdeklődőt!

Nagyböjti imaórák Szatmárnémetiben
A hagyománynak megfelelően az idei nagyböjtben is megszervezi a vasárnap-esti imaórákat a szatmárnémeti katolikus ifjúság. A harmadik találkozó, melynek mottója „Kiárad”, holnap lesz megtartva a Kis Szent Teréz templomban. A következő helyszínek: március 26-án a Hildegárda templom, április 2-án pedig a Szent Antal templom. Mindegyik esetben az imaóra este hét órától kezdődik. Az ifjúsági imaórákat keresztúti ájtatossággal zárják majd a Kálvária templom udvarán, április 9-én, este nyolctól. Korosztálytól függetlenül várják a híveket a közös elmélkedésre, imára, énekre.

Férfiak lelki hétvégéje Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti „Szent József – a munkás” Katolikus Férfiszövetség március 24-26 között újból megszervezi a Férfiak lelki megerősítő hétvégéjét, melyre hívja az érdeklődő férfiakat, férjeket, apákat, nagyapákat, határon innen és túlról egyaránt. Helyszín: Szatmárnémeti, Szent Alajos Konviktus. Más vidékekről jövők számára a szállást, ellátást a Férfiszövetség biztosítja, ingyenesen, csak jelezni kell a pontos létszámot. Jelentkezni március 20-ig lehetséges a 0722-354067-es telefonszámon.

Nagyböjti lelkigyakorlat Aradon
Az arad-belvárosi plébániatemplomban március 24–26. között, az esti szentmiséken nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak Szalkai József atya vezetésével.

Nagyböjti lelkigyakorlat a szemináriumban
A gyulafehérvári hittudományi főiskola hallgatói nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak március 27 – április 1. között. A lelkigyakorlat moderátora: Pék Sándor esperes, a nagyváradi Szent László egyházközség plébánosa.

Filmes lelkigyakorlat Csíkszentodmokoson
Március 30-április 2. között a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Bereczki Silvia és Darvas Piroska segítőnővérek vezetésével filmes lelkigyakorlatot lesz, teljes csenddel és személyes kísérettel. Jelentkezni március 24-ig lehet a bereczkis2002@yahoo.com e-mail.

Márton Áron imatúra 2017
Idén is megszervezik július 22-30. között a Márton Áron Imatúrát, amelyet jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi „Szent Gellért Alapítvány” szervez magyar fiatalok számára, 1995 óta minden évben. További információt a következő elérhetőségeken  kaphatnak: a maimatura@gmail.com, illetve jakabos.barnabas@jezsuita.hu e-mail címen, vagy postai és telefonos úton: Szent Gellért Alapítvány, Ilyés Kinga, Tavasz utca 24 szám. Hargita – RO 535800-Szentegyháza, Tel./Fax: 0755 533101. Jelentkezési határidő: július 15.
A résztvevők száma korlátolt.

Hétvégi szentmiseközvetítések
Holnap két szentmisét közvetítünk a hét plébániatemplomából, Segesvárról. Délelőtt tíz órától kezdődik az ünnepi búcsúmise, majd a délutáni közvetítés öt órakor kezdődik.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik, mely el rontja a hétvégi időjárást. Ma borongós időre készülhetünk, kezdetben még csak néhol fordulhat elő csapadék, később azonban egyre többfelé el ered az eső, sőt havas eső is kialakulhat. Több helyen megélénkül a nyugati, délnyugati szél, melyet északon erős széllökések is kísérhetnek majd.

MRE – Hírszolgálat, 2017. március 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment