2017. március 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentésgimádás és triduum Szkelyvarságon
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Székelyvarságon tartják az örökös szentségimádási napot. Ebből az alkalomból három napos misszió is lesz. Holnap délelőtt tizenegy és délután öt órakor lesznek szentmisék, napközben és az esti szentmise után a kitett Oltáriszentség előtt imádkoznak. Március 25-én, szombaton délután öt órától, vasárnap pedig reggel kilenc, délelőtt tizenegy és déli egy órától lesznek a szentmisék és szentbeszédek. Meghívott lelkipásztor: Balázs Imre nyugdíjas plébános.

Nagyböjti triduum a kolozsvári ferenceseknél
Március 24-26. között a kolozsvári Ferences templomban nagyböjti lelkigyakorlatot tart P. Timár Sándor Asztrik ferences atya Kaplonyból. A szentmisék időpontjai pénteken, szombaton délután hat óra, vasárnap reggel kilenc és déli tizenkét óra.

Előadások Csíkszeredában
A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig elnevezésű előadássorozat keretében március 24-én, holnap este hat órától Király Béla Márton Áron püspök küzdelme a Batthyáneumért és Szabó Attila Károly Szabadságolt lelkiismeret című előadásaira várják az érdeklődő közönséget Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának gyűléstermébe-tudtuk meg a RomKat.ro oldaláról.

Krisztológiai előadássorozat Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia szervezésében március 24-én krisztológiai előadássorozatra hívják és várják az érdeklődőket. A Deus Providebit Házban holnap este fél hét órától Jézus Krisztus személyéről Székely Dénes, a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet adjunktusa tart előadást.

Nagyböjti lelkinap Bögözben
A bögözi Római Katolikus Plébánia szervezésében március 25-én, szombaton déli egy órától lelkinapra várják a lélekben feltöltődni vágyókat. Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, az ünnephez kapcsolódóan tanítással indul a nagyböjti lelkinap, amelyet a Szombatfalván szolgáló Fülöp Szabolcs, szabad éves teológus tart. Ezután dicsőítés következik, amelyet a rózsafüzér elimádkozása követ, majd a keresztút elvégzése és szentségimádás. A lelkinap az öt órától kezdődő szentmisével zarul.

Csík körzeti ifjúsági nap
„Jobb adni, mint kapni?” mottóval rendezik meg a csík körzeti ifjúsági napot szombaton, március 25-én, Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi ház nagytermében. Várják a 14-25 év közötti fiatalokat a reggel kilenc és délután négy óra között zajló programra. Részvételi díj: 10 Ron/fő.

Bibliás lelkinap Kolozsváron
A bizalom tere címmel tartanak bibliás lelkinapot a kolozsvári egyetemi lelkészség felső termében március 25-én, szombaton délelőtt tíz és délután öt óra között. Kísérők: Bereczki Silvia segítőnővér és Magos Tünde Gyöngyvér.

Fogadalmat újítanak a Mária Légió tagjai
Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisén tartják a Mária Légió évenkénti ünnepségét, az Aciest, amelynek keretében megújítják fogadalmukat.
A csíkszeredai Millenniumi templomban szintén szombaton, délelőtt tizenegy órakor kerül sor a Mária Légió fogadalomújító ünnepségére. Várják tagjaikat, a háttérimádkozókat és minden Mária tisztelőt.

Keresztút a Perkőn
Közös keresztútjárásra várják a környékbeli híveket a Perkőn március 25-én, szombaton. Indulás déli egy órakor a kézdiszentléleki templom elől.

Harangszentelés Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Szent Kereszt felmagasztalása-plébániatemplomban március 26-án, vasárnap délelőtt tizenegy órától Tamás József püspök szentmisét celebrál, melynek keretében felszenteli az új nagyharangot.

A kereszt árnyékában – feleségek, édesanyák lelkigyakorlata Székelyudvarhelyen
A Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban tartanak feleségek és édesanyák részére lelkigyakorlatot március 31 – április 2. között Ilyés Erika segítő nővér vezetésével. Meghívott vendég: M. Fidelis ferences nővér, aki a női létet érintő kérdéskörökben nyújt segítséget. A lelkigyakorlat témája: A kereszt árnyékában. Várják a 20 és 55 év közötti feleségek és édesanyák jelentkezését még a holnapi nap folyamán, akár személyesen vagy a 0755-489743-as telefonszámon.

Időjárás: Holnap folytatódik a tavaszi idő, de északon és északkeleten kialakulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. Sokfelé felhős lehet az ég, viszont napsütésre is lehet számítani. Északnyugaton megélénkülhet a szél. Délután 18-23 fok közötti maximumokra van kilátás.

MRE – Hírszolgálat, 2017. március 23.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Szent László év bemutatása Nagyváradon
A tegnap délelőtti sajtótájékoztató keretében mutatta be a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az egyházmegyében zajló Szent László jubileumi év kiemelkedő programjait. Böcskei László megyéspüspök köszöntötte a város vezetőségének, valamint a sajtónak képviselőit, majd ismertette a vallásos jeleggű rendezvényeket, melynek csúcspontja a május 14-re tervezett egyházmegyei zarándoklati nap. Erre az eseményre több ezer zarándokot várnak szerte az országból, de a határokon túlról is. Az ünnep alkalmából Nagyváradra érkezik Szent László Györben őrzött ereklyéje, melyet körmenetben visznek majd a város utcáin a székesegyháztól egészen a Vártemplomig. A zarándoklati napra várják a csoportok jelentkezését a tourinfo.varad.org honlapon. A jubileumi évben számos kulturális rendezvény is lesz: különböző koncertek, kiállítások.
A sajtótájékoztató végén a szervezők egy meglepetéssel is készültek. A jubileumi évre való tekintettel egy villamos „ünnepi ruhát öltött”, hírdetvén az év folyamán a város lakóinak e jeles évfordulót. Az egyházfő, munkatársaival és a sajtó képviselőivel elsőként utazhattak a díszes járműven.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a zetelaki templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Szülők iskolája Marosvásárhelyen
A Marosvásárhely-remeteszegi plébánián a Szülők iskolája e havi alkalma ma délután hat órakor szentmisével kezdődik. Az est témája: Szeretve lenni – áldás a családban. Meghívottak: Csiby-Kilyén Zoltán és Csilla.

Orgonaest sorozat Nagyváradon
Az orgona dicsérete címmel orgonaest sorozat indul Nagyváradon, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet templomaink e fontos zenei, kulturális és művészeti berendezési tárgyára. A sorozat első orgonaestje ma délután hat órakor kezdődik a nagyváradi Szent László-plébániatemplomban. Közreműködik Józsa Domokos, a Nagyvárad-Szőllősi templom kántora, aki Bach, Pachelbel, Zipoli, Stanley és Mozart zeneszerzők műveiből tart koncertet.

24 óra az Úrért
„A Nagyböjt negyedik vasárnapja előtti pénteken és szombaton megtartott 24 óra az Úrért elnevezésű ájtatosság gyakorlatát terjeszteni kell az egyházmegyékben. Sokak számára ez jelentheti a szentgyónás lehetőségét, köztük számtalan fiatalnak, akik gyakran ezen alkalommal találják meg az Úrhoz való visszatérés útját. A gyónás minden bűnbánó számára a valódi belső béke forrása lesz.” – mondotta Ferenc pápa a Misericordiae Vultus kezdetű bullájában. A szentatya kifejezett kérésére március 24-25-én Nagyvárad több templomában is megszervezik a 24 óra az Úrért elnevezésű ájtatosságot.
A székesegyházban a program pénteken délután öt órakor szentségimádással kezdődik és szombaton a délután hat órakor kezdődő szentmisével ér véget. A program ideje alatt állandó gyónási lehetőséget biztosítanak a hívek számára.
A Szent Katalin-telepi plébániatemplomban a program március 24-én, pénteken a keresztúttal kezdődik, és március 25-én, szombaton az esti szentmisével zárul. Közben lesz filmvetítés, szentségimádás, rózsafüzér, bibliamagyarázat és természetesen gyónási lehetőség.
A Szent László templomban pénteken a délután öt órakor kezdődő szentmisével kezdik a 24 óra imát. Itt is várják a híveket filmvetítéssel, különböző ájtatosságokkal és gyónási lehetőségekkel. A program szombaton délután szentmisével zárul.

11 éves a Mária Rádió
Március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján ünnepli rádiónk fennállásának 11-ik évfordulóját, mely egyben a nagyváradi stúdió kápolnájának búcsú ünnepe is. A szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Böjte Csaba ferences atya lesz, délután három órakor kezdődik. Várjuk önkénteseinket, hallgatóinkat a közös hálaadásra. A szentmisét élő adásban közvetítjük, ugyanakkor aznap különleges, ünnepi műsorral jelentkezünk. Tartsanak velünk, ünnepeljünk együtt!

Menet az életért
2016-ban a Koalíció a családért civil szervezet kezdeményezte azt az aláírásgyűjtést, amelyet a többi keresztény felekezettel együtt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye is támogatott, és amelynek a célja az volt, hogy a házasság és a család védelmében népszavazást írjanak ki Románia alkotmányának módosítására. A keresztény felekezetek támogatásával ugyanez az egyesület szervezi meg a házasság, a család és a magzat védelmében a Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást, amely március 25-én, szombaton délután négy órakor veszi kezdetét a Szent László téren. A menet fél öt órakor indul el a szülészet irányába, és útközben néhány perces imát végeznek az ortodox székesegyház előtt. Várják mindazokat, akik szívesen állnak a házasság, a család és az élet védelmébe.

Időjárás: Folytatódik a meleg, tavaszi idő, az ország nagy részén sok napsütésre, kissé szeles időre van kilátás. A hajnali órákban az erdélyi medence térségében még fagyni fog, napközben 13 - 25 fok között alakul a levegő hőmérséklete.

MRE - Hírszolgálat, 2017. március 23.

About the author

maradmin

Leave a Comment