2017. március 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap 
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Székelyszenttamáson tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Ifjúsági keresztút Kolozsváron
A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség és a Római Katolikus Teológia Kar közös szervezésében „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte” mottóval ifjúsági keresztutat tartanak. Várnak minden érdeklődőt holnap délután három órakor a Teológia Kar kápolnájába (Szentegyház utca 5 szám).

Lelki nap veszteséggel élőknek Csíkszeredában
Március 11-én, szombaton délelőtt kilenc és délután négy óra között a „Remény-csoport” szervezésében „Magányodban, magányotokban veletek vagyok” mottóval nagyböjti lelki napot tartanak azok számára, akiket bármilyen veszteség ért és változásra vágynak, hogy Isten szeretetében megnyugvásra találjanak. A program elemei: előadás (Tódor Attila segédlelkész és Szekeres Ildikó szakápoló), szentségimádás, tanúságtétel, szentmise. A lelkinap helyszíne a csíkszeredai Millenniumi-templom alagsora. Érdeklődni lehet Nagy Enikő Zelma szociális testvérnél a 0746-138763 telefon számon. Várnak minden érdeklődőt!

Egyházmegyei családos találkozó Resicabányán
A temesvári egyházmegyében nagyböjt folyamán három családos találkozót szerveznek. Az első március 11-én, szombaton Resicabányán, a Havas Boldogasszony-plébánián lesz megtartva. A programban, amely délelőtt fél tízkor kezdődik, lesznek előadások, kiscsoportos megbeszélés, tapasztalatcsere és szentmise. A kisgyermekek számára külön foglalkozást tartanak.

Férfiak, apák nagyböjti lelkinapja
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban férfiak, apák nagyböjti lelki napjára kerül sor március 12-én, vasárnap délután három órai kezdettel. Hívnak és várnak minden férfit a közös együttlétre, mely keretén belül lesz elmélkedés, tanúságtétel és szentségimádás.

Előadás Marosvásárhelyen
A marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébániatemplomban március 12-én, vasárnap az este hat órakor kezdődő ifjúsági szentmise után a Remény zenecsoport előadja a Békesség nektek! A modern ember tragédiája Krisztus keresztútján című művet.

Triduum és örökös szentségimádás Korondon
A korondi plébániatemplomban március 12-15. között nagyböjti triduum lesz. A délután hat órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Balázs Imre nyugalmazott plébános tartja. Március 15-én lesz az egyházközség örökös szentségimádási napja, amely délelőtt tizenegy órakor szentmisével kezdődik és délután hat órakor szentmisével fejeződik be.

Nagyböjti készülődés Csaba testvérrel
Március 13-án délután hat órától, Székelyudvarhelyen, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban nagyböjti előadást tart és szentmisét mutat be Böjte Csaba ferences atya. Az előadás címe: Szent Lászlóval a boldogságra vezető parancsolatok útján. Jó alkalom ez arra, hogy a húsvéti készülődési időben figyelmünket az igazán fontos dolgokra irányítsuk, Istenre tekintsünk, magyar szentjeink példáján buzdulva a Szent László – évben. Az előadásra bejelentkezés nem szükséges. Várnak nyitott szívvel mindenkit, aki Isten közelségét vágyja és keresi!

A Marosvásárhely-remeteszegiek imazarándoklata
Szent László nyomában rendeznek imazarándoklatot a remeteszegiek március 18-án szombaton. A Nyárád-mentén szervezett zarándoklaton érintik majd Nyárádszentlászlót, Nyárádremetét és Mikházát. Az érdeklődők március 12-ig jelentkezhetnek be a plébánián, 30 lej előleg befizetésével.

Prezi-bemutató készítő tanfolyam a KALOT-nál
Prezi-bemutató képzés indul a KALOT-nál. A foglalkozás vezetője: Garda M. Zsolt, matematikus-informatikus. Érdeklődni és jelentkezni a 0751-535319-es telefonszámon, vagy az iroda@kalot.ro email címen lehetséges március 16-ig.

Időjárás: Holnap egy hidegfront hoz északnyugat felől esőt, záporokat, helyenként az ég is megdörrenhet. Feltámad a szél, helyenként viharos lökésekre is kell számítani. Hajnalban a nyugati tájakon átmenetileg pára- és ködfoltok alakulnak ki. Pár fokkal visszaesik a hőmérséklet, délután 4-11 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2017. március 9.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Oroszhegyen tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, alakítson bennünket.

Szent Rita imakoszorú Kolozsváron
A kolozsvári Piarista templomban február 9. és május 18. között, csütörtökönként, közvetlenül a reggel kilenc órakor kezdődő szentmise után, a szenvedő Krisztussal egyesülő Casciai Szent Rita, a látszólag lehetetlen ügyek pártfogójának, a nők, a gyermekek és a családok védőszentjének közbenjárásáért imádkoznak. Az imakoszorú május 22-én, hétfőn Szent Rita emléknapján ünnepi szentmisével zárul, melynek végén imádságos rózsa, illetve virágszentelés is lesz.

Könyvbemutató Rugonfalván
Ma este hét órától Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános rádiós előadásaiból, prédikációiból, esszéiből összeállított Ezüstbeszéd című könyvét mutatják be Rugonfalván, a Kúria-vendégházban. Az író-olvasó találkozón a szerző olvasói kérdésekre válaszol és dedikálja a helyszínen megvásárolható kötetet.

Kántorok lelkinapja Nagyváradon
A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye kántorai és kórusvezetői számára szervez lelkinapot az Egyházmegyei Laikusképző Központ március 11-én, szombaton Nagyváradon, a Kanonok Sor 13. szám alatt. A nagyváradi egyházmegyében negyedik alkalommal megrendezésre kerülő eseményre a szervezők várják az egyházi alkalmazásban lévő-, illetve az önkéntesen szolgálatot teljesítő kántorokat és kórusvezetőket egyaránt. A reggel kilenc órakor közös imával kezdődő program keretében a nagyheti szertartásokról tart majd előadásokat Balogh Piusz gödöllői premontrei perjel.

Nagyböjti imaórák Szatmárnémetiben
A hagyománynak megfelelően az idei nagyböjtben is megszervezi a vasárnap-esti imaórákat a szatmárnémeti katolikus ifjúság. A második találkozó, melynek mottója „Meghív”, március 12-én lesz a Szentlélek templomban. A következő helyszínek: március 19-én a Kis Szent Teréz templom, 26-án a Hildegárda templom, április 2-án pedig a Szent Antal templom. Mindegyik esetben az imaóra este hét órától kezdődik. Az ifjúsági imaórákat keresztúti ájtatossággal zárják majd a Kálvária templom udvarán, április 9-én, este nyolctól. Korosztálytól függetlenül várják a híveket a közös elmélkedésre, imára, énekre.

Marosi főesperesség nagyböjti ifjúsági lelkinapja
„Tündökölj!”címmel szervezik meg a marosi főesperesség nagyböjti ifjúsági lelkinapját Marosvásárhelyen március 11-én, szombaton, a Deus Providebit Ház Márton Áron termében. A program délelőtt tíz órától kezdődik, melynek keretében lesz előadás, kiscsoportos megbeszélés, kreatív ötlet verseny. A lelkinap délután fél négy órakor szentmisével zárul. Várják a helyi és környékbeli fiatalokat.

Ifjúsági csoporvezető képzés indul
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) ifjúsági csoportvezető képzést hirdet. A „Teljes szívvel” képzésre olyan fiatalok jelentkezését várják, akik katolikusok, egy ifjúsági csoportot vezetnek vagy szeretnének indítani és betöltötték a 16. életévüket. Jelentkezni március 12-ig lehetséges, a fif.ma honlapon található bejelentkezési űrlap kitöltésével.

Lelkigyakorlat papoknak
A nagyböjt idején a Temesvári Püspökség lelkigyakorlatot szervez a lelkipásztoroknak. Március 13-16 között a Marienheim ifjúsági házban magyar nyelven lesz lelkigyakorlat, meghívott előadó Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános. Március 13.-17. között a karánsebesi Kolping házban román nyelvű lelkigyakorlatot tartanak a lelkipásztoroknak, a programot vezeti Pălie Veniamin szörénybuzási plébános.

Férfiak lelki hétvégéje Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti „Szent József – a munkás” Katolikus Férfiszövetség március 24-26 között újból megszervezi a Férfiak lelki megerősítő hétvégéjét, melyre hívja az érdeklődő férfiakat, férjeket, apákat, nagyapákat, határon innen és túlról egyaránt. Helyszín: Szatmárnémeti, Szent Alajos Konviktus. Más vidékekről jövők számára a szállást, ellátást a Férfiszövetség biztosítja, ingyenesen, csak jelezni kell a pontos létszámot. Jelentkezni március 20-ig lehetséges a 0722-354067-es telefonszámon.

Időjárás: Ma sok felhő lesz felettünk, több helyen várható eső, zápor. Néhol rövid időre elő bújhat a nap. Megélénkül a nyugatias szél. Az erdélyi medence térségében a hajnali órákban gyenge fagy várható, napközben 11 és 18 fok közötti értékeket mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2017. március 9.

About the author

maradmin

Leave a Comment