2017. november 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Erzsébet-napi Caritas gyűjtés
November 19-én a Caritas szervezet a hátrányos helyzetű gyerekek nevelésének és oktatásának támogatására gyűjtést szervez Erdély katolikus templomaiban.

Szent Erzsébet-napi búcsúk, ünnepségek
A gyergyóhodosi egyházközség búcsúünnepe november 18-án, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmisét, amelynek szónoka Albert István-Csaba újmisés, szászrégeni segédlelkész az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
Úzvölgyében november 18-án, szombaton déli 12 órakor lesz a búcsú, melynek keretében megemlékeznek a hadi kápolna építésének századik évfordulójára. Az ünnepi szentbeszédet Darvas-Kozma József, csíkszeredai esperes-plébános tartja.
A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban november 18-án, szombaton az este fél 7 órakor kezdődő szentmise keretében kenyér- és rózsaszentelés lesz.
Szent Erzsébet-búcsút ünnepelnek a kőhalmi plébániához tartozó állomási templomban; a november 19-én, vasárnap délután 3 órától kezdődő szentmisén Simó Gábor mikóújfalusi plébános prédikál.
A székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban november 19-én, vasárnap a délelőtt fél 10 és fél 12 órakor kezdődő szentmiséken ünneplik Szent Erzsébet napját. Megáldják a családok kenyerét, kalácsot szentelnek a betegek és idősek részére, valamint rózsát is.
Székelylengyelfalván Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepének előestéjén, november 18-án, szombaton délután hat órakor előadást tart a helyi plébániatemplomban Szent László és a székelyek címmel Balázs Lajos néprajzkutató, a csíkszeredai Sapientia EMTE docense. Ezt követően orgonakoncert lesz Pap Attila előadásában. A búcsús szentmisén vasárnap délután fél 1 órakor a szentbeszédet Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes mondja.
Székelykeresztúr filiájában, Nagygalambfalván a kápolna búcsúját november 19-én, vasárnap délután 3 órától tartják.
Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Líceum kápolnájának búcsúünnepét november 19-én, délután egy órától tartják az iskola tornatermében. A homíliát Urbán Erik ferences testvér mondja. Az ünnepség utáni kézműves-vásáron befolyt összeget rászoruló gyermekek étkeztetésére ajánlják fel.
A Szatmári Püspökség szervezésében Szatmárnémeti közterén, a Hildegárda templommal szembeni Szent Erzsébet szobornál imádkoznak a hívek közösen a szegényekért, a szükséget szenvedőkért november 19-én, délután két órától. Az esperességekben is rendeznek megemlékezést, ételosztást, így szintén 19-én, vasárnap Túrterebesen, hétfőn pedig Nagybányán és Máramarosszigeten.
A temesvár-szabadfalui plébániához tartozó Parác katolikus közössége november 19-én, Árpád-házi Szent Erzsébet, a templom védőszentjének napján ünnepli a búcsút. A szentmisét délelőtt 11 órakor Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános mutatja be. A szentmise keretében a főcelebráns lelkipásztor megáldja a templomban lévő újonnan készült lourdes-i barlang mellékoltárt.

Szent Cecília-orgonakoncertek Kolozsváron
Kolozsváron november hónap folyamán tartják, az egyházzene és zenészek védőszentjének, Szent Cecília tiszteletére szervezett orgona-koncertsorozat XIII. évadját. A restaurálás előtt álló Szent Mihály-plébániatemplom barokk orgonáin, kiváló orgonisták tartanak hangversenyt változatos műsorral. A koncert-sorozat második eseménye november 20-án, este 7 órakor kezdődik. Meghívott előadók: Boldizsár Katalin és Potyó István. A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak az orgona-együttes karbantartására. Várják az orgonamuzsika kedvelőit!

A zsidó táncok és a Biblia – Táncmeditáció Kolozsváron
November 7. és december 21. között minden csütörtök este 6 órától várják a Szentegyház utca 7. szám alá azokat, akik közelebb szeretnének kerülni az Ószövetség világához és a spiritualitáshoz, hogy a zsidó táncok segíthessenek ebben. Az alkalmakra előzetes bejelentkezés szükséges Imre Edit szociális testvérnél a 0741-114036-os telefonszámon.

Kreatív napok a ferences nővérekkel Székelyudvarhelyen
A mallersdorfi ferences nővérek kreatív napokat tartanak november 30. és december 3. között a székelyudvarhelyi kolostorban. November 24-ig várják 14–25 év közötti lányok jelentkezését a 0741-694139-es telefonszámon vagy a mimeldan@gmail.com e-mail-címen.

Időjárás: Ma helyenként párás, ködös, majd napközben erősen felhős, borult időre számíthatunk. Többfelé gyenge  csapadék is előfordulhat. A csúcshőmérséklet 6 és 12 fok között alakul.
MRE - Hírszolgálat, 2017. november 17.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Hatolykán tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse szívünket, egész lényünket.

Bibliás délután Gyergyószentmiklóson
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében ma bibliás délután lesz a gyergyószentmiklósi örmény katolikus Közösségi Házban A szomorúságtól az örömig címmel. Délután öt órától a gyerekek számára tartanak foglalkozást, majd hat órától a felnőtteket várják.

Előadás az iskolanővéreknél
Szovátán, az iskolanővérek Marianum házában ma délután hat órakor a Szentírás és művészet sorozat keretében előadást tart Pilátustól Krisztusig festményekben, versekben és zenében címmel Sárközi Sándor piarista teológus, irodalmár. Közreműködik Szalai Gergő zongoraművész.

VII. Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozó
Az Áradat Egyesület szervezésében ma és holnap a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban tartják a VII. Csíksomlyói Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája: Női lépések… Női illatok. Jelentkezni az aradategyesulet@gmail.com e-mail-címen és a következő telefonszámokon lehet 0754-872640, 0744-580375.

Előadás Csíkszeredában
A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig elnevezésű előadássorozat keretében ma este 6 órától Kaiser László Irodalom és katolicizmus című előadására várják az érdeklődő közönséget Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának gyűléstermébe.

Mária-áhítat Kovásznán
Kovásznán minden hónap harmadik szombatján Mária áhítatot tartanak szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket november 18-án, holnap délután 6 órakor a helyi plébániatemplomba. A szentmisét, melynek főcelebránsa Sánta Pál, lemhényi plébános, az erdélyi Mária Rádió közvetíti.

Főpásztori szentmise Resicabányán
A resicabányai Német Kulturális és Felnőttképző Egyesület megalakulásának 30. évfordulója alkalmából 2017. november 19-én, vasárnap a Havas Boldogasszony-templomban délelőtt fél 11-kor Böcskei László nagyváradi megyés püspök hálaadó szentmisét mutat be.

Szent Erzsébet-napi Caritas gyűjtés
November 19-én, vasárnap a Caritas szervezet a hátrányos helyzetű gyerekek nevelésének és oktatásának támogatására gyűjtést szervez Erdély katolikus templomaiban.

Szent Cecília-orgonakoncertek Kolozsváron
Kolozsváron november hónap folyamán tartják, az egyházzene és zenészek védőszentjének, Szent Cecília tiszteletére szervezett orgona-koncertsorozat XIII. évadját. A restaurálás előtt álló Szent Mihály-plébániatemplom barokk orgonáin, kiváló orgonisták tartanak hangversenyt változatos műsorral. A koncert-sorozat második eseménye november 20-án, este 7 órakor kezdődik. Meghívott előadók: Boldizsár Katalin és Potyó István. A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak az orgona-együttes karbantartására. Várják az orgonamuzsika kedvelőit!

Lelkinap gyászolóknak
„Újrakezdés lehetősége” címmel lelkinapot tartanak a gyászolóknak november 18-án Csíkszeredában, a Milleniumi templom alagsorában. A lelkinapon előadást tart Borota Gábor pszichológus, valamint György Imre segédlelkész, de lesz még szentségimádás, tanúságtétel és szentmise is. Érdeklődni Nagy Enikő Zelma szociális testvérnél lehet a 0746-138763-as telefonszámon. Várják mindazokat, akiket gondok terhelnek, úgy érzik zsákutcába értek, hogy együtt keressék a megoldásokat, az újrakezdés és továbblépés lehetőségeit.

Lelkinap gyászolóknak Kézdivásárhelyen
A kézdivásárhelyi Boldog Özséb-plébánián november 25-én lelkinapot tartanak gyászolók számára. A program délelőtt tíz órakor kezdődik és délután hat órakor szentmisével végződik. A lelkinap vezetője: Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész. Várnak mindenkit, akik szeretnének bármilyen gyászból gyógyulni. A szervezők előzetes jelentkezést kérnek a 0742 698 166-os telefonszámon.

Időjárás: Ma helyenként párás, ködös, majd napközben erősen felhős, borult időre számíthatunk. Többfelé gyenge  csapadék is előfordulhat. A csúcshőmérséklet 6 és 12 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2017. november 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment