2017. november 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örmény est Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Magyar Örmény Kulturális Egyesület megalakulásának hatodik évfordulóját ünnepli ma. A délután öt órakor kezdődő szentmise a Szentmiklós plébániatemplomban lesz, amelyet Jakubinyi György érsek celebrál több pap jelenlétében. Ezt követően a Polgármesteri Hivatal Szent István termében Az erdélyi származású magyar örmény értékek szerepéről hallhatnak két előadást az érdeklődők, akiket szeretettel várnak.

Szent Katalin-napi búcsúk
Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt ditrói kistemplom búcsúját november 25-én, szombat délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentmisén György Ferenc-Elemér, tordai plébános prédikál.
Szintén holnap, Alexandriai Szent Katalin napján a temesvár-belvárosi egyházközség templombúcsút ünnepel. A szentmisét délután 4 órakor Barazsuly István SDS, a temesvár-erzsébetvárosi plébános mutatja be. Másnap, november 26-án, vasárnap a 9.45 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmisén a temesvári Bartók Béla kórus énekel.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora Kulturális Kör a szatmárnémeti székesegyházi plébánia szervezésében előadásra hívja az érdeklődőket szombaton, november 25-én, délelőtt 11 órától a plébánia dísztermébe. A reformáció témakörében A szétválástól a közösségig címmel Nóda Mózes, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának tanára tart előadást.

Szentségimádás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve
A 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az egész Kárpát-medencére kiterjedő szentségimádást hirdet az eseményt szervező bizottság. Krisztus Király főünnepének előestéjén nem egy helyen, de egy időben, november 25-én, holnap este 18-19 óra között imádkozzunk azért, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust felismerjük, és egyre jobban szeressük. A szervezők célja, hogy 20.000 regisztrált személy, különböző helyszíneken, de egy időben együtt imádkozzon az oltáriszentség előtt. Regisztrálni a krisztuskiraly.iec2020.hu oldalon lehet.

Egyházmegyei Kórustalálkozó Érmihályfalván
November 25-én, szombaton az egyházzenei élet fellendítése céljából szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség idén is az Egyházmegyei Kórustalálkozót. Az esemény helyszíne az érmihályfalvi római katolikus templom, ahol délelőtt tíz órakor kezdődik a kórusok fellépése. A találkozóra minden kórus két, szabadon választott, és három kijelölt egyházi énekkel készül, utóbbiakat a fellépések végén, közösen adják elő. Az idei találkozóra is olyan egyházi kórusok érkeznek, akik állandó jelleggel, heti rendszerességgel, ünnepi liturgikus szolgálatot látnak el az egyházmegye templomaiban.

Szóljon a nóta az autistákért
Jótékonysági nótaestet tartanak Csíkszeredában november 27-én, hétfőn este hét órától a Szakszervezetek Művelődési Házában. Szeretettel várják az érdeklődőket!

Szent Cecília orgonakoncertek Kolozsváron
November hónap folyamán tartják, az egyházzene és zenészek védőszentje, Szent Cecília tiszteletére szervezett orgona-koncertsorozat XIII. évadját. A restaurálás előtt álló Szent Mihály-plébániatemplom barokk orgonáin, kiváló orgonisták tartanak hangversenyt változatos műsorral. A koncert-sorozat záró eseménye november 27-én, este 7 órakor kezdődik. Meghívott előadó: Kovács Szilárd, pécsi orgonaművész, aki a barokk muzsika világába vezeti be az érdeklődőket. A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak az orgona-együttes karbantartására. Szeretettel várja az orgonamuzsika kedvelőit!

Imádságos szentírásolvasás Kolozsváron
„Légy éber és ne félj!” mottóval imádságos szentírásolvasást tartanak Kolozsváron a szociális testvérek. Az első találkozó november 29-én, szerdán este 8 órakor lesz a Szentegyház utca 7. szám alatt. Érdeklődni a szocialis.testverek@gmail.com e-mail címen, vagy a 0740 430 666-os telefonszámon, Farmati Anna szociális testvérnél lehet.

Várom az Urat – keresztény zenei fesztivál
Idén a 17. éve annak, hogy a Várom az Urat-fesztivál jelzi a karácsony közeledtét, alkalmat ad az elcsendesedésre és a feltöltődésre. December 9-én Kolozsváron, 10-én Székelyudvarhelyen, 16-án Marosvásárhelyen, valamint 17-én Kézivásárhelyen hangolódhatnak az elkövetkezendő ünnepre mindazok, akik részt vesznek az eseményen. Ezekre való előkészület gyanánt november 28-án, este 10 órától a kolozsvári kétágú templomban tartanak dicsőítő estet.

Időjárás: Napközben erősen felhős, borongós lesz felettünk az ég, északkeleten helyenként tartósan megmarad a köd. Kevés napsütésre leginkább a délnyugati tájakon van esély, csapadék nem valószínű. Mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2017. november 24.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Szárazpatakon tartják az örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, imádjuk Őt és engedjük, hogy jelenléte betöltse egész lényünket.

25 éves a nagykárolyi Kalazanci Szent József líceum
Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum. Hívják és várják egykori tanáraikat, diákjaikat, szülőket ma a délután négy órakor kezdődő ünnepi műsorra és könyvbemutatóra a városi színházba. Délután hat órától hálaadó szentmise lesz a Kalazanci Szent József templomban, melynek főcelebránsa Schönberger Jenő szatmárnémeti megyés püspök lesz.

Adventi ráhangolódás Csíkrákoson
November 24-én és 25-én az adventi időszakra hangolódnak a csíkrákosiak. Ma délután öt órakor Ferencz Zoltán grafikus, művészeti vezető Tízparancsolat című kiállítását nyitják meg a kultúrotthonban. Ezt követően Keresztény önazonosságom címmel lelkigyakorlatot tart Csíki Emese tanárnő és Simó Gáspár, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium spirituálisa. Holnap délelőtt tíz és délután három óra között adventi koszorú készítésre várnak minden érdeklődőt.

Előadás Medgyesen
A medgyesi római katolikus templomban ma délután öt órakor kezdődő szentmise után Sárközi Sándor piarista atya a Kegyes Tanítórendről és a magyar irodalom istenes verseiről tart előadást, a szerzetesrend pápai jóváhagyásának 400., és alapítója, Kalazanci Szent József szentté avatásának 250. évfordulója alkalmából. Várnak minden érdeklődőt.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, ma este hat órától Csomortáni Magdolna: Csík természetes névadással keletkezett magyar településnevei címmel tart előadást a városháza gyűléstermében. Az előadás nyitott, minden érdeklődőt várnak.

Kreatív napok a ferences nővérekkel Székelyudvarhelyen
A mallersdorfi ferences nővérek kreatív napokat tartanak november 30. és december 3. között a székelyudvarhelyi kolostorban.. Várják a 14–25 év közötti lányok jelentkezését még a mai nap folyamán a 0741 694 139-es telefonszámon vagy a mimeldan@gmail.com e-mail-címen.

Cursillo lelkinap Kápolnásfaluban
Holnap fél tíztől Cursillós lelkinapot tartanak Kápolnásfaluban ,,Ne tartozzatok senkinek semmivel, csak kölcsönös szeretettel…’’ témában. Várnak minden Cursillós testvért.

Keresztény jótékonysági koncert
Holnap a kézdivásárhelyi Vigadó művelődési házban jótékonysági koncertet szervez a Cum Caritate Christi Egyesület. A koncert, melyen fellép a Worship Team déli tizenkét órakor kezdődik. A belépés ingyenes, de adományokat gyűjtenek az egyesület által működtetett délutáni szeretet iskola javára.

Szentségimádás az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve
A 2020-as 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az egész Kárpát-medencére kiterjedő szentségimádást hirdet az eseményt szervező bizottság. Krisztus Király főünnepének előestéjén nem egy helyen, de egy időben, november 25-én, holnap este 18-19 óra között imádkozzunk azért, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust felismerjük, és egyre jobban szeressük. A szervezők célja, hogy 20.000 regisztrált személy, különböző helyszíneken, de egy időben együtt imádkozzon az oltáriszentség előtt. Regisztrálni a krisztuskiraly.iec2020.hu oldalon lehet.

Krisztus Király ünnepe
A gyulafehérvári egyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban ma és holnap búcsúra való előkészületet tartanak este 6 órától szentmisék keretében. Holnap délután 5 órától szentségimádás lesz. Az elmélkedéseket és a szentmiséket Sávai János atya tartja. A búcsú napján november 26-án, vasárnap déli 12 és este 6 órakor lesznek az ünnepi szentmisék. A déli szentmisét az erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti.
Kolozsváron a Szent Mihály-templomban november 26-án, este 6 órától kezdődik az Krisztus Király-napi szentmise a város papjainak és híveinek részvételével. A szentmise ünnepi szónoka Belényesi József plébános, a mainzi egyházmegyéből. Az egyházzenei szolgálatban közreműködik a Szent Cecília kórus és zenekar. Felcsendül: W. A. Mozart: Misa brevis in B című műve.
A szatmári egyházmegyében Nagybányán a Krisztus Király-templomban, vasárnap este 6 órakor kezdődik a búcsús szentmise Szecsete Zoltán orotvai plébános szentbeszédével. Ugyancsak ő tartja a búcsút megelőző triduumot is november 23-tól, minden este 6 órakor. A szentmiséket az erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti.
Avasfelsőfaluban vasárnap délelőtt 10 órkkor kezdődik a búcsús szentmise.

Időjárás: Ma is nyirkos, ködös reggelre ébredtünk. Napközben erősen felhős, borongós lesz felettünk az ég,  északkeleten helyenként tartósan megmarad a köd. Kevés napsütésre leginkább a délnyugati tájakon van esély, csapadék nem  valószínű. Mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2017. november 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment