2017. szeptember 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap Csíkszeredában, a Szent Kereszt plébánián tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Kolping közgyűlés Nagyváradon
Szeptember 15–17. között tartja éves közgyűlését a Romániai Kolping Szervezet Nagyváradon. A program keretében szeptember 16-án, szombaton délután hat órakor Böcskei László megyés püspök szentmisét mutat be a nagyváradi székesegyházban.

Zarándoklat Sásvárra
Szeptember 15-én, pénteken, a Fájdalmas Szűzanya ünnepén a nagyváradi és a bánsági szlovákok 350 fős csoportja Szlovákia legnagyobb kegyhelyére, Sásvárra (Šaštin) zarándokol. A délelőtt fél tizenegy órakor kezdődő szentmisén jelen lesz Ioan Robu bukaresti metropolita érsek és Böcskei László nagyváradi megyés püspök is.

Szentmise a Vártemplomban
Szeptember 17-én,a hónap harmadik vasárnapján délután négy órától a nagyváradi székeskáptalan tagjai, a jelenlevő papokkal és hívekkel közösen, esti dicsérettel egybekötött szentmisét végeznek a nagyváradi Vártemplomban. A szentmise főcelebránsa és szónoka Májernyik Mihály margittai plébános-kanonok.

Váradszöllősi zenei estek
A nagyváradi római katolikus püspökség és a váradszöllősi plébánia közös szervezésében szeptember 17-ke és október 29-ke között zenei esteket tartanak minden vasárnap este hét órától a váradszöllősi templomban. Az első zenei est meghívottja dr. Kristófi János-Zsigmond orgonaművész. Várnak minden zenekedvelőt, érdeklődőt.

Orvosok lelkigyakorlata Székelyudvarhelyen
Október 6-án és 7-én a Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban az orvosok és orvostanhallgatók részére szerveznek lelkigyakorlatot: „Orvos, gyógyítsd meg önmagad!” címmel. A lelkigyakorlaton tanúságot tesz Dr. Csókay András budapesti idegsebész főorvos és felesége Daniella. Előzetes bejelentkezés szükséges október 1-ig. Bővebb információ a 0266-210537 és a 0755-489743 telefonszámokon illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: Ismét melegedés kezdődik, majd pénteken egy átmeneti lehűlést követően hétvégén délkeleten akár 30 fokot is mérhetünk.
Holnap napközben marad a napos idő. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 29 fok között alakul. Az élénk délnyugati szelet nyugaton és északnyugaton erős lökések kísérhetik.

MRE – Hírszolgálat, 2017. szeptember 13.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Sztrigyszentgyörgyön tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Tematikus nap a Mária Rádióban
Ma tartjuk soron következő tematikus napunkat, melyben Istenről, mint az élet teljességéről beszélünk. Istent abból ismerjük fel, hogy saját magából adott nekünk. Saját teljességéből, szeretetéből hívott létre minket. Szeretetére szeretetünkkel válaszolhatunk. Így részesülhetünk az isteni élet teljességében, mely kegyelem. Tartsanak velünk Önök is!

Várandósság-Szülésfelkészítő program indul Marosvásárhelyen
Szülésfelkészítő program indul 2017. szeptember 18-án a marosvásárhelyi Cseperedőben, várandós kismamáknak és párjuknak ajánlják. A hét alkalmas csoportfoglalkozás alatt a várandós kismamákat és a jövendőbeli apukákat bába és pszichológus segítségével készítik fel a gyermekáldás során felmerülő helyzetekre. A találkozókon szó lesz a szülővé válásról, a várandós anya testi-lelki változásairól, a szülésről és a szoptatásról is.
Jelentkezni lehet a 0753 056 928-as telefonszámon vagy a hajnal.palotas@caritas-ab.ro címen szeptember 15-ig.

Úton Isten felé - Ökumenikus családépítő hétvége
A reformáció 500. évében a gyulafehérvári Családpasztorációs Központ munkacsoportja figyelmét a vegyes házasságokban élőkre irányítja azért, hogy megerősítsék őket hitük gyakorlásában, a keresztény élet kiteljesedésében, és abban, hogy hogyan tudnak identitásuk gazdagságával jelen lenni a házasságban. Szeptember 22-23 között ökumenikus kapcsolatépítő hétvégére hívják a házaspárokat, a házasságra készülőket, az együtt járókat és azokat is, akik a házaspárok életét segíteni szeretnék. A találkozó helyszíne a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánia közösségi terme. A részvételi díj 20 lej, páronként. A hétvége meghívottjai Szénégető István atya, Incze Zsolt, református esperes, Pál Tünde unitárius pasztorálpszichológus és Fokolare Mozgalom -az egység lelkisége képviselői Mihály Magdi és Csaba. Bejelentkezési határidő szeptember 17. Bővebb információk és jelentkezés a www.csalad.ro oldalon, a megfelelő esemény alatt. 

ONline szülő vagyok? – KALOT képzés Csíksomlyón
A KALOT szervezésében Online szülő vagyok? címmel képzést tartanak 2017. szeptember 23-án, reggel kilenc és este nyolc óra között az egyesület székhelyén (Csíkszereda, Szék útja 147). Az egynapos tréning célja, hogy a szülők képesek legyenek a gyerekeik számára megmutatni az internet adta lehetőségeket, és kezelni tudják az információs eszközök használata körüli családi konfliktusokat.
A program keretében Kis Orsolya pszichológus, informatikus hallgató segítségével a szülőket készítik fel az internet-használat tudatos szabályozására, támpontokat mutatnak a biztonságos internetezéshez és ahhoz, hogy időben észleljék a veszélyben lévő gyerek jelzéseit.
A képzés során pszichológiai és informatikai segítséget egyaránt nyújtanak, lehetőség lesz konkrét problémák átbeszélésére, de szűrőprogramok telepítésre is különböző informatikai eszközökre (a szülőket kérik, hogy hozzanak magukkal egy okos eszközt, ez lehet telefon, táblagép, laptop).
Részvételi hozzájárulás: 35 lej (tartalmazza a közös ebéd költségét is)
Érdeklődni és jelentkezni a 0758 840 279-es telefonszámon vagy az iroda@kalot.ro e-mail címen lehet szeptember 20-ig. A helyek száma korlátozott.

Élet a Lélekben szemináriumok
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomában  szeptember 25-én és a zetelaki templomban szeptember 28-án este hét órakor kezdődik az Élet a Lélekben szeminárium. A szemináriumon a fő munkát Isten Lelke végzi, de elvégzéséhez szükséges a kitartás, az őszinteség, a bátorság, és a hajlandóság a közösségi életre.
A szeminárium segítséget tud nyújtani, hogy teljes szívvel éljük az evangéliumot, segít az Istennel való bensőséges kapcsolatban és a hitben való növekedésben. Az evangéliumi hit az egyetlen orvosság a mai kor betegségeire: szorongásokra, reménytelenségre, erőtlenségre és közömbösségre. Mindenkit várnak aki meg akarja tapasztalni a hit elevenségét, a Jézussal való élet örömét és Isten közelségét, szeretetét.

Zarándoklat és lelkigyakorlat
2017. október 9-14 között szerveznek lelkigyakorlattal egybekötött zarándoklatot Medjugorjeba.
Téma: „Egy leheletnyi gyászt mindenki hordoz magában…”  Mindenki hordoz titkos sebet, fájdalmat az életében, egy cseppnyi pokol mindenki lelke mélyén van. Mindenkiben fáj egy elmulasztott élet, mindenkiben él egy mély szeretetvágy, egy öröm vágy, mindenki vágyik érintkezni a Végtelennel. Nagyon sok lelki sebet hordozunk az életünkben, igaz mindezeknek köszönhetjük, hogy azok vagyunk, akik. Ezen zarándokút egy belső lelki út, elmélkedésekkel és kikapcsolódásokkal, családos légkörben.
A zarándoklat lelkivezetői: Hajlák Attila-István kézdivásárhelyi segédlelkész, Karácson Tibor a Mária Rádió műsorigazgatója. Érdeklődni lehet a 0742 698166, vagy a hajlakattilajbi@freemail.hu e-mail címen.
A zarándoklat költsége 150 euro.

Időjárás: Ma kezdetben még keleten, északkeleten lehet kisebb eső, máshol már felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, majd délután országszerte száraz időre van kilátás, de  helyenként gomolyfelhők zavarhatják a napsütést. Az élénk nyugati-délnyugati szelet nyugaton és északnyugaton erős lökések kísérhetik. Hajnalban 3-11, délután 19-24 fokot mérhetünk. 

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 13.

About the author

maradmin

Leave a Comment