2018. január 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É  L B E N

Ökumenikus imaest Kőhalomban
Ma délután öt órától ökumenikus imaest lesz a kőhalmi Szent Anna-templomban a Krisztus-hívők egységéért. Meghívottak: Szegedi László református helynök, Márkos Ervin unitárius lelkész és Kunos Lajos magyar evangélikus lelkész.

Nőszövetségek ökumenikus imája
A keresztény egységért tartott imanapok keretében január 25-én, holnap öt órakor katolikus, református és evangélikus nőszövetségek ökumenikus imájára kerül sor a temesvár-józsefvárosi új plébániaközpont közösségi termében.

Előadás Csíkszeredában
A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében január 26-án, pénteken este hat órától Benkő Emőke: Nyelvünk lelke című könyvének a bemutatójára kerül sor a polgármesteri hivatal gyűléstermében Csíkszeredában. Várnak minden érdeklődőt!

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
Újabb előadásra kerül sor, a Székesegyházi Plébánia szervezésében, a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében.
Azok számára akik kedvelik a régi magyar irodalmat, január 27-én, szombaton délelőtt tizenegy órától a plébánia dísztermében Dr. Gábor Csilla a Babeș Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalom tudományi Intézet professzora előadást tart Szent László kora újkori kultuszáról. Előadásának címe: A király, aki mindig készen találtatik – példák Szent László barokk tiszteletéhez. A belépés díjtalan, mindenkit szeretettel várnak!

Együtt az imában Székelykeresztúron
A székelykeresztúri Élet a lélekben plébániai imacsoport megalakulásának 9. évfordulóján imanapot tartanak január 27-én. Az imanap, melynek mottója „Jöjjetek hozzám mindnyájan”, szombaton délelőtt tíz órakor a plébániatemplomban kezdődik és délután öt órakor hálaadó szentmisével ér véget.

Fiúkat nevelő édesanyák lelkinapja
Fiúkat nevelő édesanyák részére lelkinapot tartanak február 3-án, szombaton Gyergyóremetén a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szervezésében. Bővebben az eseményről a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ facebook oldalán olvashatnak.

Búcsú Csíkpálfalván
Szent Pál apostol megtérésének tiszteletére január 28-án, vasárnap fél egy órától búcsús szentmisét tartanak a csíkpálfalvi templomban. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök.

Jegyeskurzus Gyergyószentmiklóson
Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson a házasságkötésre készülő fiatalok számára február 3-án, szombaton este hét órától a Szent Miklós Plébánián. Jelentkezni lehet személyesen a Plébániahivatalban.

Orgonakoncert Bethlenfalván
A bethlenfalvi templomban február 3-án, szombaton délután az öt órakor kezdődő szentmise keretében Pálmai Árpád karnagy, egyházzenész orgonakoncertet tart.

Farsangi bál egyedülállóknak
2018. február 3-án szervezik meg az “Egyedülállók bálját”
Székelyudvarhelyen a Kós Károly Líceum étkezdéjében, este nyolc órai kezdettel. Hívnak minden 35-60 év közötti egyedülálló nőt és férfit, hogy merjen kilépni a szürke hétköznapokból, és tapasztalja meg, az együttlét örömét vidám társaságban. Előzetes bejelentkezés szükséges a 0752 403522 telefonszámon január 30-ig. A részvételi díj 60 ron/fő.

Lelkigyakorlat felnőtteknek Kézdivásárhelyen
A Mária Iskola Lelki Család szervezésében lelkigyakorlat lesz felnőtteknek 2018. február 5-8. között a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián.
Moderátor: Hajlák Attila-István segédlelkész
Érdeklődni és jelentkezni a 0742 698166-os telefonszámon lehet.

Farsangi bál a Mária Rádióval
Idén is lesz farsangi mulatság a Mária Rádióval, február 10-én Csíkszentmihályon. Délután három órától szentmise lesz a helyi plébániatemplomban, ezt követően kezdődik a bál a kultúrotthonban. Jelentkezni a 0744-472178-as telefonszámon lehet.

Időjárás: Ma többfelé indul párásan, ködösen a nap, majd napközben a déli tájakon lehet szakadozottabb a felhőzet, máshol erősen felhős, borongós időre van kilátás, északon tartósan párás területekkel. Helyenként megélénkülhet a szél. A fagyos hajnal után, napközben -10 és +3 fok között alakul a hőmérséklet, az Erdélyi medencében lesz a leghidegebb.  

MRE – Hírszolgálat, 2018. január 24.


H Í R E K   R E G G E L

Imahét a keresztények egységéért
Vasárnap kezdődött el az ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért. Több településen csatlakoznak a közös imádsághoz, így: Székelyudvarhelyen – a Bethlen negyedben, Székelykeresztúron, Csíkszeredában, Petrozsényban, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön, Brassóban és Nagyváradon. A részletes programokat a romkat.ro oldalon találhatják.
Az imanyolcadba hallgatóink is bekapcsolódhatnak minden este hét órakor, az Úrangyala imádsága után, amit másnap reggel öt órakor ismétlünk meg. Könyörögjünk együtt, hogy legyen egy akol és egy pásztor.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Bátoson tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk ki ezeket az alkalmakat, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében, engeszteljük és imádjuk Őt, kérve kegyelmét, hogy töltse el szívünket, lényünket az Ő szeretetével és békéjével.

Don Bosco napok Nagybányán
A nagybányai Krisztus Király plébánia Don Bosco napokat szervez a templom második védőszentjének Bosco Szent János tiszteletére január 26-28. között. A program pénteken délután négy órakor kezdődik játékkal, kézműveskedéssel, majd hat órától ifjúsági szentmise lesz. Szombaton különböző sport tevékenységek, tánc, karaoké és más színes tevékenységek szerepelnek a programban. A rendezvény vasárnap délután öt órától zenés szentségimádással, majd az azt követő búcsús szentmisével zárul.

Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat
2018. február 2-8. között Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat lesz.
Kísérő: Vormair Emese segítőnővér
Jelentkezni a vormairemese@gmail.com e-mail címen lehet január 25-ig.

Multiplikátorképzés Csíksomlyón
A Pro Educatione Egyesület és az Erdélyi Háló Egyesület multiplikátorképzésre hív minden érdeklődőt.
A képzés négynapos, négy hétvégére beosztva (2018 február-március-április) zajlik Csíksomlyón, különféle szakterületek hiteles képviselőinek megszólításával (teológus, pszichológus, történész, szociálpedagógus, szociológus). Célja az informálás, érzékenyítés, párbeszédre hívás. A képzésen való részvétel ingyenes.
Jelentkezni január 26-ig lehet a következő elérhetőségeken: 0749 059459 (Csobot Györgydeák Szabolcs) vagy 0722 388651  (Kiss Adél).

Lelkigyakorlat felnőtteknek Kézdivásárhelyen
A Mária Iskola Lelki Család szervezésében lelkigyakorlat lesz felnőtteknek 2018. február 5-8. között a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián.
Moderátor: Hajlák Attila-István segédlelkész
Érdeklődni és jelentkezni a 0742 698166-os telefonszámon lehet.

Gyászfolyamat az orvos életében – találkozó Székelyudvarhelyen
Február 9-én, pénteken este hat órától a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban orvosok találkozója lesz Gyászfolyamat az orvos életében címmel Jakabos Barnabás SJ vezetésével. Az est folyamán szupervíziós módszerrel tekinthetik át, orvosként hogyan lehet jobban kísérni, elengedni a haldoklót.
A találkozóra előzetes bejelentkezés szükséges. Jelentkezni február 7-ig lehet. Bővebb információ a 0266 210537-es vagy a 0755 489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen kapható.

Szent József nagykilenced Szatmárnémetiben
Szent József, Szűz Mária jegyesének ünnepe március 19-én van. Szatmárnémetiben a sugárúti Szent József-templomban minden évben nagykilenced előzi meg az ünnepet. Idén január 17-től kezdődően, szerdánként reggel kilenc órától szentmisét tartanak, melynek meghívott szónoka Gríz László, a szatmárnémeti Lisieux-i Szent Teréz-plébánia segédlelkésze. A szentmisék előtt félórával gyónásra nyílik lehetőség.

Himnuszpályázat
Szatmárnémetiben szervezik idén július 25-29 között az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót (OKIT), melynek házigazdája a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye lesz. Mivel a himnusz hagyománynak számít a találkozók történetében, most pályázatot írnak ki rá, melyen bármely 16-35 év közötti román állampolgár, illetve jogszerűen, engedéllyel Románia területén tartózkodó személy vehet részt. Az ének az OKIT mottójával kell összhangban legyen, mely a Lukács evangéliumából származik: „Ne félj Mária kegyelmet találtál Istennél”. A himnusz teljességében eredeti és saját alkotás kell legyen, egy- vagy akár többszerzős.
A pályaművek beérkezését április 1-ig várják. A nyertes nettó díja 1500 lej lesz ,,valamint ingyenes részvétel az OKIT programjaira. Egyéb információkat, valamint a jelentkezési űrlapot az intc.ro oldalon találják.

Időjárás: Ma többfelé indul párásan, ködösen a nap, majd napközben a déli tájakon lehet szakadozottabb a felhőzet, máshol erősen felhős, borongós időre van kilátás, északon tartósan párás területekkel. Helyenként megélénkülhet a szél. A fagyos hajnal után, napközben -6 és +3 fok között alakul a hőmérséklet, az Erdélyi medencében van a leghidegebb.  

MRE – Hírszolgálat, 2018. január 24.

About the author

maradmin

Leave a Comment