2018. január 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadás Csíkszeredában
A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében ma este 18 órától Benkő Emőke: Nyelvünk lelke című könyvének a bemutatójára kerül sor a polgármesteri hivatal gyűléstermében Csíkszeredában. Minden érdeklődőt várnak.

Apa-lánya lelkinap Székelyudvarhelyen
Az apa és lánya közötti különleges kapcsolat erősítésére, mélyítésére, gyógyítására szerveződnek a Gyulafehérvári Főegyházmegyében immár negyedik éve, a Segítőnővérek Kongregációja és a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ összefogásával. A legközelebbi ilyen esemény január 27-én, szombaton lesz megtartva Székelyudvarhelyen, a Kis Szent Teréz plébánián, „Dönts-vállald!” mottóval. A lelkinapra az édesapákat 14 év fölötti lányukkal együtt várják. A lelkinapra előzetes bejelentkezés szükséges, amely a www.csalad.ro oldalon a bejelentkezési űrlap kitöltésével lehetséges.

Búcsú Csíkpálfalván
Szent Pál apostol megtérésének tiszteletére január 28-án, vasárnap fél 1 órától búcsús szentmisét tartanak a csíkpálfalvi templomban. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, homíliát mond Balázs Dénes, csíkmadarasi lelkész.

Szent József-nagykilenced Szatmárnémetiben
Szent József, Szűz Mária jegyesének ünnepe március 19-én van. A szatmárnémeti sugárúti Szent József-templomban minden évben nagykilenced előzi meg az ünnepet, így január 17-től szerdánként, reggel 9 órától szentmisét tartanak, melynek meghívott szónoka Gríz László, a szatmárnémeti Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébánia segédlelkésze. A szentmisék előtt félórával gyónásra nyílik lehetőség.

Farsangi bál egyedülállóknak Székelyudvarhelyen
Február 3-án, szombaton este nyolc órától, Székelyudvarhelyen a Kós Károly Líceum étkezdéjében farsangi bált szerveznek egyedülállóknak. Várnak minden 35-60 év közötti személyt aki szeretne egy vidám estét eltölteni társaságban. Részvételi díj: 60 lej/ fő. Jelentkezni a 0752 403 522 telefonszámon lehet január 30-ig.

Lelkigyakorlatos továbbképző kántoroknak Csíksomlyón
Kántorok számára lelkigyakorlatos továbbképző lesz február 5–8. között Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban. A továbbképző február 5-én délután háromkor kezdődik, de a résztvevők kettőig meg kell érkezzenek, hogy a szállásukat tudják elfoglalni. Részvételi díj a támogatók jóvoltából 200 lej. Jelentkezni a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepcióján lehet, a 0741 258 156-os telefonszámon. Jelentkezési határidő: január 31.

Jegyeskurzus Marosvásárhelyen
A Családpasztorációs Iroda szervezésében február 6-án, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. A találkozók keddenként lesznek este 7-9 óra között és április 9-én ér véget. Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlétek formája interaktív, nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem beszélgetésekből, csoportmunkából. Várják azok jelentkezését, akik az év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél. Jelentkezni február 5-ig lehet a következő elérhetőségeken: szenegetoi@gmail.com, 0743-138784 (Szénégető István) vagy adelasofalvi@yahoo.com, 0744-799055 (Sófalvi házaspárnál).

Mária Rádiós önkéntestalálkozók
Nagyváradon január 31-én este hattól szentmise lesz a Mária Rádió kápolnájában majd utána beszélgetünk önkénteseinkkel; február 1-jén, csütörtökön, Kolozsváron, lesz a találkozó a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében fél 5 órától; február 3-án, szombaton, 4 órától a csíksomlyói ferences kolostorban várjuk az önkénteseket; február 4-én, vasárnap pedig Maroshévízen, a délelőtti szentmisék végén; február 5-én, hétfőn pedig Székelyudvarhelyen, a Szent Pió lelkigyakorlatos házban lesz önkéntestalálkozó. A további találkozókról a későbbiekben értesítjük önöket.

Gyászfolyamat az orvos életében – találkozó Székelyudvarhelyen
Február 9-én, pénteken este 6 órától a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban orvosok találkozója lesz Gyászfolyamat az orvos életében címmel Jakabos Barnabás SJ vezetésével. Az est folyamán szupervíziós módszerrel tekinthetik át, orvosként hogyan lehet jobban kísérni, elengedni a haldoklót. Előzetes bejelentkezés szükséges február 7-ig. Bővebb információ a 0266 210 537-es és a 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail címen kapható.

Időjárás: Napközben a déli tájakon lehet szakadozottabb a felhőzet, máshol borongós időre van kilátás, keleten és az Erdélyi-medence térségében tartósan párás marad a levegő. Csapadék nem várható. Helyenként élénk, erős lesz a délies szél. A fagyos hajnal után napközben -1 és +6 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2018. január 26.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Ákosfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Használjuk ki ezeket az alkalmakat, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében, engeszteljük és imádjuk Őt, kérve kegyelmét, hogy töltse el szívünket, lényünket az Ő szeretetével és békéjével.

A Koncz-kódex kiállítása Marosvásárhelyen
A magyar kultúra napja alkalmából a marosvásárhelyi Teleki–Bolyai könyvtár kiállítja a legnagyobb kincsét, a Koncz-kódexet. A 14. században pergamenlapokra másolt latin nyelvű biblia a gyűjtemény legrégebbi kézirata, lapszélein 55 szót tartalmazó magyar nyelvű bejegyzés van. A dr. Farczády Elek által beazonosított, Marosvásárhelyi Sorok és Glosszák néven ismert hatodik magyar nyelvemlék a 15. század első negyedéből származik. Az értékes dokumentum a könyvtár nagytermében látható január 23-26. között, tehát ma még megtekinthető!

Don Bosco napok Nagybányán
A nagybányai Krisztus Király plébánia Don Bosco napokat szervez a templom második védőszentjének, Bosco Szent Jánosnak a tiszteletére január 26-28. között. A program délután négy órakor kezdődik megnyitóval, majd kézműveskedéssel, játékokkal folytatódik, de lesz ifjúsági szentmise is. A szombati  tervezett programok közé tartozik a Ping-pong és csocsó bajnokság, Don Bosco banzáj buli, tánc, bűvészbemutató, karaoke, majd vasárnap zenés szentségimádással és ünnepi, búcsús szentmisével zárul a rendezvény. Szeretettel várják a fiatalokat!

Multiplikátorképzés Csíksomlyón
A Pro Educatione Egyesület és az Erdélyi Háló Egyesület multiplikátorképzésre hív minden olyan érdeklődőt, aki indíttatást érez magában arra, hogy korunk egyik aktuális kihívásában, a migráns–menekült, migráció, menekültválság, tematikában szívesen elmélyülne, akár azzal a céllal is, hogy a megismert tartalmakat, üzeneteket további célcsoportoknak továbbadja. A képzés négynapos, négy hétvégére beosztva (február-március-április) zajlik Csíksomlyón, különféle szakterületek hiteles képviselőinek megszólításával (teológus, pszichológus, történész, szociálpedagógus, szociológus). Célja az informálás, érzékenyítés, párbeszédre hívás. A képzésen való részvétel ingyenes. Várják azokat a jelentkezőket (is), akik a képzés végére egy konkrét célcsoporttal való foglalkozási tervet is összeállítanak, és ebben a témában foglalkozások megvalósítását vállalják. Jelentkezni még a mai nap folyamán lehet a következő elérhetőségeken: 0749 059 459, erdelyihalo@gmail.com (Csobot Györgydeák Szabolcs) vagy 0722 388 651 office@proeducatione.ro (Kiss Adél)

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
Újabb előadásra kerül sor, a Székesegyházi Plébánia szervezésében, a Keresztény Agora Kulturális Kör keretében. Azok számára, akik kedvelik a régi magyar irodalmat, január 27-én, szombaton délelőtt tizenegy órától a plébánia dísztermében Dr. Gábor Csilla a Babeș Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalom tudományi Intézet professzora tart előadást Szent László kora újkori kultuszáról. Előadásának címe: A király, aki mindig készen találtatik – példák Szent László barokk tiszteletéhez. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Magyar Kultúra Napja Brassóban
A magyar kultúra napja alkalmából kórushangverseny lesz január 27-én, szombat délután négy órakor Brassóban, a belvárosi Szent Péter és Pál-templomban. Köszöntőt mond Csiby József plébános, Széman Péter és Tóth Guttman Emese. Előadók: Rekita Rozália színművész és Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója, szászfenesi plébános. Közreműködik a Brassó-belvárosi Szent Péter és Pál templom Szent Cecilia kórusa (Karnagy: Farkas Áron), a farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola „Nyitnikék’” gyermekkórusa (Karnagy: Major Magda), a Magyarfenesi Vegyeskar (Karnagy: Tóth Guttman Emese), a brassói Magyar dalárda (Karnagy: Imre Zsuzsanna) és a Guttman Mihály Pedagóguskórus Kolozsvárról (Karnagy: Bedő Ágnes). Várják az érdeklődőket!

Magyar Kultúra Napja Kolozsváron
A magyar kultúra napja alkalmából kórushangverseny lesz január 28-án, vasárnap délután négy órakor Kolozsváron, a törökvágási református templomban. Áhítatot mond: Bibza Gábor esperes lelkész, köszöntőt tart: Széman Péter és Tóth Guttman Emese. Előadók: Rekita Rozália színművész és Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója, szászfenesi plébános. Közreműködik a Kolozsvár-törökvágási református egyházközség énekkara (Karnagy: Kalló Ildikó), a Magyarkapusi vegyeskar (Karnagy: Jenei Tünde), a Magyarfenesi vegyeskar (Karnagy: Tóth Guttman Emese), a Visszhang kórus Kolozsvárról (Karnagy: Molnár Botond), a Kolozsvári magyar gyermekkórus (vezényel: Kálló Krisztián), a kolozsvári Szent Mihály-templom Szent Cecília kórusa (Karnagy: Potyó István) és a Guttman Mihály Pedagóguskórus Kolozsvárról (Karnagy: Bedő Ágnes).

Időjárás: Ma ismét többfelé indul párásan, ködösen a nap. Napközben a déli tájakon lehet szakadozottabb a felhőzet, máshol borongós időre van kilátás, keleten és az Erdélyi-medence térségében tartósan párás marad a levegő. Csapadék nem várható. Helyenként élénk, erős lesz a délies szél. A fagyos hajnal után napközben -1 és +6 fok között alakul a hőmérséklet.  

MRE – Hírszolgálat, 2018. január 26.

About the author

maradmin

Leave a Comment