2018. január 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Magyar kultúra napja Brassóban és Kolozsváron
A magyar kultúra napja alkalmából kórushangverseny lesz ma délután négy órakor Brassóban, a belvárosi Szent Péter és Pál-templomban. Köszöntőt mond: Csiby József plébános, Széman Péter és Tóth Guttman Emese. Előadók: Rekita Rozália színművész és Szőcs Csaba, a Verbum kiadó igazgatója, szászfenesi plébános. Közreműködik a Brassó-belvárosi Szent Péter és Pál templom Szent Cecilia kórusa (Karnagy: Farkas Áron), a farkaslaki Tamási Áron Általános Iskola „Nyitnikék” gyermekkórusa (Karnagy: Major Magda), a Magyarfenesi Vegyeskar Karnagy: Tóth Guttman Emese), a b rassói Magyar dalárda (Karnagy: Imre Zsuzsanna) és a Guttman Mihály Pedagóguskórus Kolozsvárról (Karnagy: Bedő Ágnes).
Holnap délután négy órakor Kolozsváron, a törökvágási református templomban is ünnepi kórushangverseny lesz., ugyanazokkal az előadókkal. Itt közreműködnek a Kolozsvár-törökvágási református egyházközség énekkara (Karnagy: Kalló Ildikó), a Magyarkapusi vegyeskar (Karnagy: Jenei Tünde), a Magyarfenesi vegyeskar (Karnagy: Tóth Guttman Emese), a Visszhang kórus Kolozsvárról (Karnagy: Molnár Botond), a Kolozsvári magyar gyermekkórus (Karvezető: Kovács Dalma, vezényel: Kálló Krisztián), a kolozsvári Szent Mihály-templom Szent Cecilia kórusa (Karnagy: Potyó István) és a Guttman Mihály Pedagóguskórus Kolozsvárról (Karnagy: Bedő Ágnes).

Hivatások nyomában – regionális hittanverseny Nagyváradon
Tagnap tartották Nagyváradon a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a római katolikus Püspökség közös szervezésében a Hivatások nyomában regionális hittanversenyt. Az idei verseny témája Avilai Nagy Szent Teréz, Páli Szent Vince, Vianney Szent János, Lisieux-i Kis Szent Teréz, Kalkuttai Szent Teréz és Szent II. János Pál pápa élete volt. A díjkiosztó ünnepség ma délután hat órakor kezdődik a Püspöki Palota dísztermében, melyre minden érdeklődőt várnak a szervezők.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Deményházán, holnap pedig Eheden, Deményháza oldallagosan ellátott plébániáján tartják az örökös szentségimádási napot. 
A nagyváradi egyházmegyében holnap a nagyvárad-őssi plébániatemplomban lesz a híveknek lehetősége az örökös szentségimádásába bekapcsolódni.
Használjuk ki ezeket az alkalmakat, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében, engeszteljük és imádjuk Őt, kérve kegyelmét, hogy töltse el szívünket, lényünket az Ő szeretetével és békéjével.

Búcsú Csíkpálfalván
Szent Pál apostol megtérésének tiszteletére holnap déli fél egy órától búcsús szentmisét tartanak a csíkpálfalvi templomban. A szentmise főcelebránsa Tamás József püspök, homíliát mond Balázs Dénes, csíkmadarasi plébános.

Mária Rádiós önkéntestalálkozók 
Kezdődnek az idei év első önkéntes-találkozói. Nagyváradon január 31-én, szerdán este hattól szentmise lesz a rádió kápolnájában, majd utána találkozó önkénteseinkkel. Február 1-jén, csütörtökön, Kolozsváron, lesz a találkozó a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében fél öt órától; február 3-án, szombaton, pedig délután négy órától a csíksomlyói ferences kolostorban várjuk az önkénteseket. Február 4-én, vasárnap Maroshévízen, a délelőtti szentmisék végén hallhatnak a Mária Rádióról. Február 5-én, hétfőn Székelyudvarhelyen, a Szent Pió lelkigyakorlatos házban délután három órától lesz önkéntestalálkozó. A további helyszínekről és időpontokról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat. 

Házasság hete 2018
„Éltető sodrásban” mottóval rendezik meg idén a Házasság hetét szerte a nagyvilágban. A Szatmári egyházmegyében február 1-18 között zajlik a rendezvénysorozat, melyben közös imák, műhelymunkák, előadások, ünnepség és farsangi mulatság, közös filmnézés várják többek között a résztvevőket Szatmárnémetiben. 
A Házasság hete a házasokért felajánlott imával, szentségimádással veszi kezdetét elsején este hét órától a helyi plébániákon, parókiákon és gyülekezetekben. A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de a szervezők – a Szatmári Római Katolikus Püspökség, a Házas hétvége mozgalom, a különböző plébániák, parókiák, a szatmári baptista- és evangélikus gyülekezetek – kérik az előzetes jelentkezést, melyet megtehetnek a 0744-137568-as telefonszámon.

Hétvégi szentmiseközvetítések 
Holnap két szentmisét közvetítünk: délelőtt tíz órától Mezőfényről, majd délután hat órától Nagyváradról, a székesegyházból.

Időjárás: Ma többfelé ködösen indult a reggel. Napközben többnyire felhős, csapadékmentes idő valószínű, ismét a nyugati és déli tájakon bízhatunk több napsütésben. Gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. A fagyos hajnalt követően, délután -2 és +8 fok között alakul a hőmérséklet. 
Holnap többfelé feltámad a szél, mely enyhe levegőt szállít térségünkben. Így enyhébb hajnalra van kilátás, és napközben is több helyen alakulhat +10 fok körül a hőmérséklet. A változóan felhős időben néhol kisebb eső, zápor is előfordulhat. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. január 27.

About the author

maradmin

Leave a Comment