2018. január 31. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elhunyt Knecht Béla
A Szatmári Római Katolikus Püspökség megrendülve, de Isten akaratában megnyugodva tudatja, hogy Ft. Knecht Béla tiszteletbeli kanonok, címzetes esperes, nyugalmazott plébános életének 80., papságának 57. évében, a végső szentségekkel megerősítve, Istenben megnyugodva, január 31-én, csendben elhunyt.
Knecht Béla 1938. március 20-án született Mezőfényen. Az elemi osztályokat szülőfalujában, a középiskolát Szatmárnémetiben, teológiai tanulmányait pedig a Gyulafehérvári Hittudományi Főiskolán és Papnevelő Intézetben végezte. 1961. december 8-án Isten Szolgája Márton Áron püspök szentelte pappá Gyulafehérváron.
Segédlelkész volt 1962-től 1966-ig Nagymajtényban. Plébánosként szolgált 1966-tól Nagyszokondon, 1970-től Batizon, 1982-től a szatmárnémeti Kis Szent Teréz plébánián, 2003-tól Kálmándon. 2008-ban nyugállományba vonult. Papi szolgálatát egész életében hűen, imádságos lélekkel és nagy odaadással végezte.
Földi maradványait a székesegyházban ravatalozzák fel, ahol  február 1-én, holnap délelőtt tizenegy órakor közös szentmisét mutatnak be érte, majd a Hídon túli római katolikus temetőben helyezik örök nyugalomra."

Reggeli műsorok új időpontban
A zsolozsma imádságnak még mélyebb megismerésére, átélésére hívjuk hallgatóinkat, lehetőséget kínálva egyben arra, hogy bekapcsolódjanak egy szerzetesi közösség reggeli imájába. Február 1-től, azaz holnaptól kezdődően, a marosszentgyörgyi kármelita nővérek imádkozzák hétköznapokon a zsolozsma reggeli dicséretét. A közvetítés miatt megváltozik néhány reggeli műsor kezdési időpontja. Reggel öt órától imádkozzuk a rózsafüzért, amit a Vatikáni rádió műsora követ 5:40-től. Hat órától köszöntjük hallgatóinkat rövid műsorismertetővel, néhány gondolattal. Ezt követően Szalézi Szent Ferenc napi gondolatával, szentírási idézetekkel és szép zenével készülünk az imára. A kármelita nővérek 6:15-kor kezdik a zsolozsma imádkozását. Az ébresztő műsor 6:40-től folytatódik a reggeli imával, a nap evangéliumával és a többi megszokott rovattal. Tartsanak velünk, kezdjük együtt a napot meghitt imádsággal.

Lourdes -i kilenced
Az oroszhegyi templomban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén Lourdes -i kilenced kezdődik. Minden esti mise előtt fél órával imádkoznak a betegekért, orvosokért, ápolókért. A Betegek Világnapján Csíksomlyón zárják az imakilencedet.

Házasság hete 2018
„Éltető sodrásban” mottóval rendezik meg idén a Házasság hetét szerte a nagyvilágban.
A Szatmári egyházmegyében február 1-18 között zajlik a rendezvénysorozat, melyben közös imák, műhelymunkák, előadások, ünnepség és farsangi mulatság, közös filmnézés várják többek között a résztvevőket Szatmárnémetiben. A Házasság hete a házasokért felajánlott imával, szentségimádással veszi kezdetét elsején este hét órától a helyi plébániákon, parókiákon és gyülekezetekben. A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de a szervezők – a Szatmári Római Katolikus Püspökség, a Házas hétvége mozgalom, a különböző plébániák, parókiák, a szatmári baptista- és evangélikus gyülekezetek – kérik az előzetes jelentkezést, melyet megtehetnek a 0744-137568-as telefonszámon.
A gyulafehérvári főegyházmegyében is több helyszínen rendeznek programokat a házasság hetében.
Részleteket a házassághete.ro oldalon találhatnak.

Jegyeskurzus Marosvásárhelyen
A Családpasztorációs Iroda szervezésében február 6-án, kedden újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. A találkozók keddenként lesznek este 7-9 óra között és április 9-én ér véget. Lelkész, orvos, pszichológus szakemberek és keresztény házaspárok a meghívottak. Az együttlétek formája interaktív, nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem beszélgetésekből, csoportmunkából. Várják azok jelentkezését, akik az év folyamán szeretnének összeházasodni, de jelentkezhetnek olyan párok is, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolatukat. A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél. Jelentkezni február 5-ig lehet a következő elérhetőségeken: szenegetoi@gmail.com, 0743-138784 (Szénégető István) vagy adelasofalvi@yahoo.com, 0744-799055 (Sófalvi házaspárnál).

Kísért imádság hete Csíkszeredában
A szociális testvérek szeretettel hívják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik a hétköznapi, megszokott környezetükben maradva szívesen végeznének lelkigyakorlatot, vagy új imamódokkal szeretnének megismerkedni, imaéletüket, hitüket elmélyíteni – vagy csak egyszerűen Jézussal együtt haladni a februári havas úton.
A program Csíkszeredában lesz 2018. február 12-18. között.
További információ Farkas Ibolya testvévrnél kapható a 0745 390189-es telefonszámon vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen. Még a mai nap folyamán lehet jelentkezni.

Rövid terápiás program szenvedélybetegeknek Magyarózdon
A Bonus Pastor Alapítvány 2018. február 12-23. között kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak a magyarózdi Terápiás Otthonban. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon.
További részletekről és jelentkezni február 8-ig lehet a 0265 254460-as telefonszámon.

Időjárás: Változóan felhős időre számíthatunk, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, csapadék nem valószínű. Napközben az időnként megélénkülő délies szélben délután 0-12 fokra készülhetünk, északkeleten lesz hidegebb.

MRE - Hírszolgálat, 2018. január 31.


H Í R E K   R E G G E L

Megjelent az OKIT-ra felvezető első videó
Az idén július 25-29 között megrendezésre kerülő Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó (OKIT) szervezői igyekeznek több vonatkozásában is bemutatni a rendezvényt. Kommunikációjukban nem csak az írott sajtó módszereit alkalmazzák, hanem üzenetekkel ellátott képeket, bannereket és videókat is közzé tesznek. Az első ilyen, az országos találkozóra érkező fiataloknak szánt filmecske már elérhető az interneten, a rendezvény weboldalán (intc.ro), Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján. A videó a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyét és Szatmárnémetit, tehát a találkozó helyszíneit mutatja be röviden, kiemelve a kulturális-természeti értékeket, érdekességeket, azokat a helyeket, amelyeket feltétlenül látni érdemes.

Örökös szentségimádási nap
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a mai nap folyamán Mezőerkeden tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Mária Rádiós önkéntestalálkozók
Kezdődnek az idei év első önkéntes-találkozói. Nagyváradon ma este hattól szentmise lesz a rádió kápolnájában, majd utána találkozó önkénteseinkkel. Február 1-jén, csütörtökön, Kolozsváron, lesz a találkozó a Szent Mihály Nőszövetség dísztermében fél öt órától; február 3-án, szombaton, pedig délután négy órától a csíksomlyói ferences kolostorban várjuk az önkénteseket. Február 4-én, vasárnap Maroshévízen, a délelőtti szentmisék végén hallhatnak a Mária Rádióról. Február 5-én, hétfőn Székelyudvarhelyen, a Szent Pió lelkigyakorlatos házban délután három órától lesz önkéntestalálkozó. A további helyszínekről és időpontokról hírműsorainkban tájékoztatjuk hallgatóinkat.

Szentségimádás a családokért Temesváron
A temesvár-józsefvárosi plébánián minden hónap első csütörtökén este fél nyolc órától találkoznak a férjek, feleségek, gyerekek, nagymamák, hogy együtt imádkozzanak élő és elhunyt családtagjaikért, a plébániaközösségért, a lelkipásztorokért, a betegekért és egymásért. Várnak mindenkit a közös imádságra.

Lourdes -i kilenced
Az oroszhegyi templomban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén Lourdes -i kilenced kezdődik. Minden esti mise előtt fél órával imádkoznak a betegekért, orvosokért, ápolókért. A Betegek Világnapján Csíksomlyón zárják az imakilencedet.

Alcsíki kórustalálkozó Csíkszentkirályon
Február 3-án a csíkszentkirályi Szent István templomban tartják a XXIII. alcsíki kórustalálkozót. Szombaton délelőtt tíz órakor szentmisét mutatnak be, utána két-két kórusművet hallhatnak a jelenlevők. Várnak mindenkit szeretettel!

Lelkigyakorlat felnőtteknek Kézdivásárhelyen
A Mária Iskola Lelki Család szervezésében lelkigyakorlat lesz felnőtteknek február 5-8. között a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánián. Moderátor: Hajlák Attila-István segédlelkész. Érdeklődni és jelentkezni a 0742-698166-os telefonszámon lehet. Bővebben a mai Déli magazinban hallhatanak.

Lelkigyakorlatos továbbképző kántoroknak Csíksomlyón
Kántorok számára lelkigyakorlatos továbbképző lesz február 5–8. között Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban. A továbbképző február 5-én délután háromkor kezdődik, de a résztvevők kettőig meg kell érkezzenek, hogy a szállásukat tudják elfoglalni. Részvételi díj a támogatók jóvoltából 200 lej. Jelentkezni a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepcióján lehet, a 0741 258 156-os telefonszámon. Ma van az utolsó jelentkezési nap.

Farsangi bál a Mária Rádióval
Idén is lesz farsangi mulatság a Mária Rádióval, február 10-én Csíkszentmihályon. Délután három órától szentmise lesz a helyi plébániatemplomban, ezt követően kezdődik a bál a kultúrotthonban. Jelentkezni a 0744-472178-as telefonszámon lehet.

Imanap Szovátán
,,A te arcodat keresem Uram” mottóval imanapot szervez a szovátai katolikus imaközösség február 10-én, szombaton délelőtt fél tíz órától a helyi kultúrotthonban. Az imanap szentségimádással, illetve szentmisével zárul. Várnak mindenkit szeretettel.

Kísért imádság hete Csíkszeredában
A szociális testvérek szeretettel hívják a Kísért imádság hetére mindazokat, akik a hétköznapi, megszokott környezetükben maradva szívesen végeznének lelkigyakorlatot, vagy új imamódokkal szeretnének megismerkedni, imaéletüket, hitüket elmélyíteni – vagy csak egyszerűen Jézussal együtt haladni a februári havas úton.
A program Csíkszeredában lesz 2018. február 12-18. között.
További információ Farkas Ibolya testvévrnél kapható a 0745 390189-es telefonszámon vagy a szocialis.testverek@gmail.com címen. Még a mai nap folyamán lehet jelentkezni.

Időjárás: Változóan felhős időre számíthatunk, hosszabb-rövidebb napos időszakokkal, csapadék nem valószínű. Napközben az időnként megélénkülő délies szélben délután 0-12 fokra készülhetünk, északkeleten lesz hidegebb.

MRE - Hírszolgálat, 2018. január 31.

About the author

maradmin

Leave a Comment