2018. július 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kápolna Mikes Kelemen tölgyének üregében
A köztudatban a szülőföld iránti vágy és hűség jelképeként számontartott 18 századi író, a Törökországi levelek szerzője, a magyar széppróza megteremtője szellemiségét kívánja továbbra is megőrizni, ugyanakkor a háromszéki település vonzerejét is növelné a helyi önkormányzat által kezdeményezett ötlet, hogy „új életet leheljenek” a tölgybe. Így új szerepet szánnak a törzsnek, amelyet a hagyomány szerint Mikes édesapja ültetett. Az immár 330 éves fa nem él már, azonban hatalmas törzse áll, így alkalmas arra, hogy megfelelően restaurált formában egy pici, kétszemélyes kápolnának adjon otthont, amely a tervek szerint szeptemberre készülhet el.
Az ötlet Mónus Béla magyarországi fafaragó művésztől származik, aki korábban már két emlékművet is faragott Mikes Kelemen tiszteletére: az egyik az író szülőfalujában, Zágonban, a másik pedig Rákóczi Ferenccel való bujdosása színhelyén, a törökországi Rodostóban található -tudtuk meg a Krónika honlapjáról.

Gépjárművek megáldása Szent Kristóf ünnepén
Szent Kristóf, az utazók védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, ma már a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét, szobrát ma különösen az autósok és motorosok hordják magukkal. Az ő ünnepét megelőző vasárnapon, július 22-én, vasárnap délután egy órától a gyilkostói Szent Kristóf-kápolnánál búcsús szentmisét tartanak, utána megáldják az autókat.  Sepsiszentgyörgyön szintén vasárnap a fél tizenegy órás szentmise után, a Krisztus Király templom előtti útszakaszon kerül sor a gépjárművek megáldására Szent Kristóf, az utazók védőszentjének segítségül hívásával. Nagyváradon is megáldásra kerülnek a gépjárművek. Vasárnap a délután hat órás és az este kilenc órás szentmisék után a székesegyház udvarában, a Püspöki Palota kertjébe várják mindazokat, akik kérik Szent Kristóf közbenjárását.

CSIT 2018
Továbbra is zajlik a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra, mely augusztus 14-18-ka között lesz megtartva Csíksomlyón. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre, színházi előadásra, táncra, valamint dicsőítő koncertre. A szállásokon a helyek számra korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20. előtt regisztrál, ingyen pólót kap.

Zarándoklat Medjugorjéba
Augusztus 13-18 között zarándoklatot szerveznek a bosznia-hercegovinai Medjugorjéba. Az út ára 120 euró és 300 lej előleg, ez tartalmazza a út kültségeit, autópályadíjakat, öt éjszakai szállást napi két étkezéssel. A programban szerepel lelkivezetés, szentmise, szentségimádás, a Cenacolo közösség látogatása, imák a jelenések- és a kereszt hegyén, fátyol vízesés látogatása, valamint egy nap a horvát tengerparton. Lelkivezető: Kopácsi Ferenc atya. Jelentkezni augusztus 1-ig lehetséges a 0742-285803-as telefonszámon. Az autóbusz Kézdivásárhelyről indul és útközben felveszi a csíkszeredai és székelyudvarhelyei zarándokokat.

Kiképzés belső gyógyító szolgálatra Csíksomlyón
Az Áradat Egyesület és az Új Hajtás Katolikus Közösség szervezésében kurzust Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban. Célja, hogy képzést adjon a belső gyógyítás szolgálatára. Mi okozza a belső sebeket, hogyan tárjuk fel ezeket? A kiengesztelődés szerepe a belső gyógyulásban, hogyan imádkozzunk másokért gyógyulásért? A kurzust Beke Tünde-Lídia OSB obl. vezeti. Érdeklődni és jelentkezni a 0754 872 640-es vagy a 0746 181 984-es telefonszámokon lehet, illetve a gyogyitoszoba@gmail.com e-mail-címen.  

Kántorvizsga Székelyudvarhelyen
Az Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébánián lesz. Jelentkezni a segédpüspöki hivatalban lehet a 0266 372 223-as vagy a 0740 898 667-es telefonszámokon, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail-címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak el, akik a plébános ajánlásával jelentkeznek.

Ferences fiúcsapat-tábor Assisi 2018
Az öröm és a remény embere címet viseli a fiúcsapat tábor, amely augusztus 26 – szeptember 2. között Assisiben (Olaszország) kerül megszervezésre. Egy bő hetes programról van szó, amelynek keretében elzarándokolnak Assisibe, és azon helyekre, ahol Szent Ferenc, ez a csodálatos ember felnőtt és rátalált az igazi öröm és boldogság Forrására – ennek köszönhető, hogy úgy kezdtek rá tekinteni, mint az öröm és remény emberére. A cél Szent Ferenc életén keresztül megérteni, hogy mekkora fejlődésre képes az ember, felfedezve saját feladatát az Egyházban és a világban, embertársai javára. 17-35 év közöttiek jelentkezését várják, részvételi díj: 100 euró. A helyek száma: 14 – tehát korlátozott! Érdeklődni a 0746-774701-es számon Tibor testvérnél, vagy a frtibi@gmail.com e-mail címen.

Időjárás: Ma északon, északkeleten, illetve délen, délnyugaton alakulhat ki egy-egy zivatar, másutt elszórtan záporok tarkíthatják a napos időt. Az északnyugati szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik, a maximumok 30 fok körül alakulnak.

MRE – Hírszolgálat, 2018. július 17.


H Í R E K   R E G G E L

A csodatevő Mária-kép 350 éve került Radnára
Idén júliusban 350 éve annak, hogy a máriaradnai bazilikában található csodatevő kegykép Radnára került. Ez alkalomból július 16-án, hétfőn egyházmegyei zarándoklatot tartottak – közölte a temesvári püspökség. Martin Roos püspök, apostoli kormányzó meghívására a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Vinko Puljić bíboros, szarajevói érsek volt.
Az 1750 előttről származó írott beszámolókból kiderül, hogy a mai Kármel-hegyi Boldogasszony-kegykép 1668-ban már Radnán volt. Egy helyi bosnyák lakos, Djuro Vrichonossa vásárolta meg egy olasz vándorkereskedőtől, évekkel később pedig a radnai templomnak ajándékozta. A kegykép ma falemezre erősítve látható, a széleit aranybrokát szegély díszíti és 1767-ben helyezték el a jelenlegi kegytemplom főoltárán.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a vajdahunyadi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, időzzünk az Oltáriszentség jelenlétében engesztelve bűneinkért és hálát adva mindazért, amivel az Úr megajándékozott minket.

Lelkigyakorlat Csíkszeredában
Július 20-22 között Dr. Gál Péter atya tart lelkigyakorlatot a csíkszeredai püspöki kápolnában. A lelkigyakorlat témája kérni Jézustól a megkülönböztetés ajándékát, illetve az egyéni, és családi múlt terheitől való szabadulást.

Nyilas Misi ösztöndíj-pályázat
A kolozsvári Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület pályázatot hírdet ösztöndíj-támogatás céljából a 2018/2019-es tanévre. A pályázatot a 2017/2018-as tanévben magyar nyelvű oktatásban részt vevő,6–10. évfolyamon tanuló, tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű diák szülője/gyámja mint magánszemély nyújthatja be folyó év július 31-ig. Egyébb információkat, részleteket a 10.00–16.00 óra között hívható 0264-531153-as, vagy a 0787-671137-es telefonszámokon, vagy a nyilas_misi@yahoo.come-mail címen kaphatnak.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat lesz Darvas Piroska segítőnővér vezetésével Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban augusztus 2-7 között. Elemei: teljes csend a lelkigyakorlat alatt, napi impulzus, közös elmélkedés, személyes kíséret. Érdeklődni és jelentkezni a 0743-753494-es telefonszámon lehet.

Ferences focitábor 2018
Augusztus 6-12 között az erdélyi ferencesek 9-12. osztályos fiúk részére focitábort szerveznek Gyergyószárhegyen. Minden nap lesz színvonalas edzés, mérkőzés, a futballozás mellett pedig – természetesen – még szentmise, közös túrázás-kirándulás, közösségépítő és lelki programok. További információk Tibor testvérnél a 0746-774701 -es telefonszámon (vagy az frtibi@gmail.com email címen), illetve Hugó testvérnél a 0753-173263-as telefonszámon (vagy az frhugoofm@gmail.com email címen).

A Csíksomlyói passió hazatér
A budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai nagyszabású előadás keretében adják elő a Passiót a csíksomlyói nyeregben. Jézus szenvedéstörténetének különleges, csíksomlyói értelmezését a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében és a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával augusztus 18-án este nyolc órától láthatják az érdeklődők. A több száz erdélyi énekes és táncos közreműködésével megvalósuló előadás ingyenesen tekinthető meg.

Rövid terápiás program szenvedélybetegeknek
A Bonus Pastor Alapítvány augusztus 27. – szeptember 7. között kéthetes rövid terápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Magyarózdon, a Terápiás Otthonban. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni augusztus 21-ig lehet a 0265-254460-as telefonszámon.

Kántorvizsga Székelyudvarhelyen
Az Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébánián lesz. Jelentkezni a segédpüspöki hivatalban lehet a 0266 372 223-as vagy a 0740 898 667-es telefonszámokon, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail-címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak el, akik a plébános ajánlásával jelentkeznek.

Időjárás: Az ország nagy részén esőre, azonban meleg időjárásra lehet számítani a következő két hétben – derül ki Országos Meteorológiai Szolgálat július 16–29. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
Ma északon, északkeleten, illetve délen, délnyugaton alakulhat ki egy-egy zivatar, másutt elszórtan záporok tarkíthatják a napos időt. Az északnyugati szelet többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérhetik, a maximumok 30 fok körül alakulnak.

MRE – Hírszolgálat, 2018. július 17.

About the author

maradmin

Leave a Comment