2018. július 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Könyvbemutató Csíkmenaságon
Ma este fél kilenckor Csíkmenaságon, a volt Kétpista nevű vendéglő termében bemutatásra kerül Kalányos Ottó, erdélyi egyházmegyés kispap „Fiatalként fiataloknak, mindenkinek” című könyve. Minden érdeklődőt várnak.

Gépjárművek megáldása Szent Kristóf ünnepén
Szent Kristóf, az utazók védőszentje, a tizennégy segítő szent egyike, ma már a népies vallásosság talán legnépszerűbb alakja, akinek képét, szobrát ma különösen az autósok és motorosok hordják magukkal. Az ő ünnepét megelőző vasárnapon, július 22-én, vasárnap délután egy órától a gyilkostói Szent Kristóf-kápolnánál búcsús szentmisét tartanak, utána megáldják az autókat.
Sepsiszentgyörgyön szintén vasárnap a fél tizenegy órás szentmise után, a Krisztus Király templom előtti útszakaszon kerül sor a gépjárművek megáldására Szent Kristóf, az utazók védőszentjének segítségül hívásával.
Nagyváradon is megáldják a gépjárműveket. Vasárnap a délután hat órás és az este kilenc órás szentmisék után a székesegyház udvarában, a Püspöki Palota kertjébe várják mindazokat, akik kérik Szent Kristóf közbenjárását.

Primícia Nagyváradon
Június 22-én, vasárnap délelőtt tíz órától Pasca Szilárd újmisés celebrál szentmisét a Nagyvárad-Újvárosi Szent László plébániatemplomban. Idén nem szenteltek papot a nagyváradi egyházmegye számára, ezért is ez egy különleges alkalom és lehetőség, hogy a hívek újmisés áldásban részesüljenek. Várnak mindenkit e jeles alkalomra.

Búcsúk a hétvégén
Július 22-én vasárnap lesz Szent Mária Magdolna emléknapja.
Kilyénfalván a templombúcsút vasárnap déli tizenkét órától tartják. A szentmise ünnepi szónoka Farkas László a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Kisszeminárium volt spirituálisa, kinevezett szentkeresztbányai plébános.
Az ozsdolai plébániatemplomban is július 22-én, vasárnap déli tizenkét órakor kezdődik az ünnepi búcsús szentmise. A szentbeszédet Boros Vilmos nyújtódi plébános tartja.
Gyimesközéplokon vasárnap délután fél egy órakor lesz az ünnepi szentmise. A szentbeszédet Darvas-Kozma József esperes, plébános tartja Csíkszeredából.
Nyárádselyén is vasárnap ünneplik a Szent Mária Magdolna tiszteletére szentelt templom búcsúját. A szentmise, melynek szónoka Bara László, Marosvásárhely-meggyesfalvi plébános, délután egy órakor kezdődik.
Atyhában szintén vasárnap délután egy órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnepi szentbeszédet Trucza Sándor nyugalmazott plébános tartja.
Július 26-án Szent Joáchim és Anna ünnepe lesz. Egyes egyházközségek már most hétvégén ünneplik a templomuk búcsúját.
Nyárádszentannán a Szent Anna búcsút július 22-én, vasárnap délelőtt tizenegy órakor tartják. Az ünnepi szentmise szónoka és főcelebránsa Nagy László nyárádselyei plébános lesz.
A Mosóczy-telepi egyházközséghez tartozó arad-szilvástelepi templomban ugyancsak július 22-én, vasárnap ülik a Szent Anna búcsút. Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik. Meghívott szónok P. Gáll Márton temesvár-erzsébetvárosi szalvatorianus szerzetes.

Kántori állás
A székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia kántori állást hirdet. Az egyházközség kántori lakást tud biztosítani. Érdeklődni a 0266-211289-es telefonszámon lehetséges.

Szent Anna-napi zenei est
Július 26-án délután hat órai kezdettel Szent Anna-napi zenei estet tartanak a nagyváradi Szent Anna – Orsolya templomban. Közreműködnek: Cormoș Viktória és Szeghalmi Emese. Műsoron: népdal, valamint Libre Vermell de Montserat, Bull, Viadana, Mozart, Schubert és más jeles zeneszerzők művei, melyeket orgona és hárfa kíséretében énekelnek a művészek. Várnak minden zenekedvelőt.

Főegyházmegyei gyűjtés az árvízkárosultak megsegítésére
A június végi és július eleji esőzések nagy károkat okoztak az egész országban. Az állapotokat szemlélteti az áradás által legsúlyosabban érintett Kovászna megyei Bácstelek és Márkosrét lakosságának helyzete is, amellyel a Caritas munkatársai terepszemléjük során megismerkedtek. A két településen közel 60 háztartást, iskolát és kultúrotthont árasztott el a víz, közel száz személyt kellett kimenekíteni, állatokat védett helyre terelni. Sokan mások az előbbiekhez hasonló helyzetben vannak szerte az országban. Ezért a főegyházmegyei Caritas templomi gyűjtést kezdeményezett az árvízkárosultak megsegítése, az épületek felújítása érdekében, amelyhez a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye is csatlakozott. „Az árvízkárosultakkal való együttérzésünk kifejezéseképpen július 29-én, vasárnap ajánljuk fel templomi adományaikat erre a célra.” – közölte papjai és a hívek számára Jakubinyi György gyulafehérvári érsek.

Időjárás: Helyenként ma is erős marad a szél, emellett tartósabban felhős, csapadékos idő az Erdélyi medence térségében mutatkozik. Itt hűvösebb lesz, 21-26 fok körüli maximumokkal. Máshol 23-29 fokra, több-kevesebb napsütésre készülhetünk. Sokfelé kell zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, helyenként jégeső kísérhet.

MRE – Hírszolgálat, 2018. július 19.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nyárádmagyarósi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Könyvbemutató Csíkmenaságon
Ma este fél kilenckor Csíkmenaságon, a volt Kétpista nevű vendéglő termében bemutatásra kerül Kalányos Ottó, erdélyi egyházmegyés kispap „Fiatalként fiataloknak, mindenkinek” című könyve. Minden érdeklődőt várnak.

Egy ritmusra határokon át
Július 20-án, holnap magyar idő szerint fél kettőkor 200 táncos járja majd a Somogyi ugróst a kassai székesegyház előtt.
A Rákóczi Szövetség néptánc táborának résztvevői szeretnék, ha szerte a nagyvilágból minél több magyar táncos csatlakozna hozzájuk. A péntekre meghirdetett Flashmob-ba, azaz villámcsődületbe már több tengeren túli és Kárpát-medencei csoport is bekapcsolódott, így velük járják majd például a melbourne-i magyarok, az argentínai magyar néptánc tábor résztvevői, székelyföldi táncosok, máramarosiak és számtalan felvidéki néptáncos is. Dobbanjon egyszerre a magyar szív és láb ezen a délutánon!

Lelkigyakorlat Csíkszeredában
Július 20-22 között Dr. Gál Péter atya tart lelkigyakorlatot a csíkszeredai püspöki kápolnában. A lelkigyakorlat témája kérni Jézustól a megkülönböztetés ajándékát, illetve az egyéni, és családi múlt terheitől való szabadulást. A lelkigyakorlat holnap délután öt órakor kezdődik.

Szentségimádás Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-templomban minden hónap 20-án, este hét és tíz óra között szentségimádást tartanak, kilenc órától az ifjúság vezetésével. Várnak mindenkit holnap, aki találkozni akar az Oltáriszentségben lévő Jézussal.

Primícia Nagyváradon
Június 22-én, vasárnap délelőtt tíz órától Pasca Szilárd újmisés celebrál szentmisét a Nagyvárad-Újvárosi Szent László plébániatemplomban. Idén nem szenteltek papot a nagyváradi egyházmegye számára, ezért is ez egy különleges alkalom és lehetőség, hogy a hívek újmisés áldásban részesüljenek. Várnak mindenkit e jeles alkalomra.

Nyilas Misi ösztöndíj-pályázat
A kolozsvári Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület pályázatot hírdet ösztöndíj-támogatás céljából a 2018/2019-es tanévre. A pályázatot a 2017/2018-as tanévben magyar nyelvű oktatásban részt vevő, 6–10-ik évfolyamon tanuló, tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű diák szülője vagy gyámja mint magánszemély nyújthatja be július 31-ig. Egyébb információkat, részleteket a 0264-531153-as, vagy a 0787-671137-es telefonszámokon, vagy a nyilas_misi@yahoo.com e-mail címen kaphatnak.

Bentlakás egyetemistáknak Nagyváradon
A Nagyvárad-Újvárosi Szent László plébánia udvarán 30 férőhelyes bentlakás működik egyetemisták részére. A szobák 4-5 férőhelyesek, hűtővel és mikrohullámú sütővel vannak felszerelve. A fürdőszobák lakrészenként vannak kialakítva. Az udvarban található két konyha, illetve egy tanulószoba könyvtárral, ahol fénymásolási és nyomtatási lehetőség is biztosított. A bentlakás mosó- és szárítógéppel is felszerelt, illetve az egész épület területén biztosított az internet hozzáférés. A kollégiumban figyelmet szentelnek a közösségi és egyéni lelki életre is. A bentlakás díja 200 lej/hó, mely a közköltségeket is tartalmazza. Egyéb információk, valamint jelentkezés a plébánián, vagy a 0259-431652-es telefonszámon.

Szent Anna-napi zenei est
Július 26-án délután hat órai kezdettel Szent Anna-napi zenei estet tartanak a nagyváradi Szent Anna – Orsolya templomban. Közreműködnek: Cormoș Viktória és Szeghalmi Emese. Műsoron: népdal, valamint Libre Vermell de Montserat, Bull, Viadana, Mozart, Schubert és más jeles zeneszerzők művei, melyeket orgona és hárfa kíséretében énekelnek a művészek. Várnak minden zenekedvelőt.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat lesz Darvas Piroska segítőnővér vezetésével Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban augusztus 2-7 között. Elemei: teljes csend a lelkigyakorlat alatt, napi impulzus, közös elmélkedés, személyes kíséret. Érdeklődni és jelentkezni a 0743-753494-es telefonszámon lehet.

A Csíksomlyói passió hazatér
A budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai nagyszabású előadás keretében adják elő a Passiót a csíksomlyói nyeregben. Jézus szenvedéstörténetének különleges, csíksomlyói értelmezését a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében és a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával augusztus 18-án este nyolc órától láthatják az érdeklődők. A több száz erdélyi énekes és táncos közreműködésével megvalósuló előadás ingyenesen tekinthető meg.

Időjárás: Helyenként ma is erős marad a szél, emellett tartósabban felhős, csapadékos idő az Erdélyi medence térségében mutatkozik. Itt hűvösebb lesz, 21-26 fok körüli maximumokkal. Máshol 23-29 fokra, több-kevesebb napsütésre készülhetünk. Sokfelé kell zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, helyenként jégeső kísérhet.

MRE – Hírszolgálat, 2018. július 19.

About the author

maradmin

Leave a Comment