2018. július 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a  Csernakeresztúron tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Egy ritmusra határokon át
Ma magyar idő szerint fél kettőkor 200 táncos járja majd a Somogyi ugróst a kassai székesegyház előtt.
A Rákóczi Szövetség néptánc táborának résztvevői szeretnék, ha szerte a nagyvilágból minél több magyar táncos csatlakozna hozzájuk. A péntekre meghirdetett Flashmob-ba, azaz villámcsődületbe már több tengeren túli és Kárpát-medencei csoport is bekapcsolódott, így velük járják majd például a melbourne-i magyarok, az argentínai magyar néptánc tábor résztvevői, székelyföldi táncosok, máramarosiak és számtalan felvidéki néptáncos is. Dobbanjon egyszerre a magyar szív és láb ezen a délutánon!

Lelkigyakorlat Csíkszeredában
Július 20-22 között Dr. Gál Péter atya tart lelkigyakorlatot a csíkszeredai püspöki kápolnában. A lelkigyakorlat témája kérni Jézustól a megkülönböztetés ajándékát, illetve az egyéni, és családi múlt terheitől való szabadulást. A lelkigyakorlat ma délután öt órakor kezdődik.

Szentségimádás Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-templomban minden hónap 20-án, este hét és tíz óra között szentségimádást tartanak, kilenc órától az ifjúság vezetésével. Várnak mindenkit ma este, aki találkozni akar az Oltáriszentségben lévő Jézussal.

Régizenekoncert az erzsébetvárosi templomért
Régizenei hangverseny lesz a temesvár-józsefvárosi templomban. július 21-én szombat este hét órai kezdettel. A Gentil Cavallero című koncerten a 16. századi Spanyolország zenei világába kalauzolják el a résztvevőket. Közreműködik Szabó Zsolt viola da gambán, Judit Andrejszki szoprán és Caius Hera vihuela de manón. A koncertre a belépés ingyenes, de adományokat elfogadnak. A befolyó összeggel az erzsébetvárosi templom restaurálását támogathatják.

Közösségi napok Déván
A Déva Telepi Páduai Szent Antal Plébánián közösségi napokat tartanak, amelynek keretében július 30-31-én, 11 órától 17 óráig kézműves foglalkozások lesznek. A sportot kedvelőknek, 11 éves kortól kezdődően augusztus 1-jén, szerdán délelőtt 11 órától biciklitúrát szerveznek a marosnémeti Gyulay Ferenc kastélyhoz. Minden érdeklődő gyereket, fiatalt szeretettel hívnak és várnak!

Nyári tábor Gyergyószentmiklóson
Július 30 és augusztus 3 között nyári tábort szerveznek 1-4 osztályos gyermekek részére Gyergyószentmiklóson a plébánia nagytermében naponta tíz és délután hat óra között. A tábor témája: egymásra hangolva, ismerjük meg a szeretetnyelveket mozgásos játékok, történetek, alkótás, festés álltal. A részgételi díj 150 lej mely tartalmazza az ebédet is. Jelentkezni július 26.-ig lehet a 0735.735177-es telefonszámon hétköznaponként reggel 8 és délután négy óra között. Várnak mindenkit szeretettel

Nyilas Misi ösztöndíj-pályázat
A kolozsvári Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület pályázatot hírdet ösztöndíj-támogatás céljából a 2018/2019-es tanévre. A pályázatot a 2017/2018-as tanévben magyar nyelvű oktatásban részt vevő, 6–10-ik évfolyamon tanuló, tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű diák szülője vagy gyámja mint magánszemély nyújthatja be július 31-ig. Egyéb információkat, és részleteket a 0264-531153-as, vagy a 0787-671137-es telefonszámokon, illetve a nyilas_misi@yahoo.com email címen kaphatnak.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Személyesen kísért Szent Ignác-i lelkigyakorlat lesz Darvas Piroska segítőnővér vezetésével Csíkszentdomokoson, a Szent Margit lelkigyakorlatos házban augusztus 2-7 között. Elemei: teljes csend a lelkigyakorlat alatt, napi impulzus, közös elmélkedés, személyes kíséret. Érdeklődni és jelentkezni a 0743-753494-es telefonszámon lehet.

CSIT 2018
Továbbra is zajlik a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra, mely augusztus 14-18-ka között lesz megtartva Csíksomlyón. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma oldalon. Idén is lehet számítani élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre, színházi előadásra, táncra, valamint dicsőítő koncertre. A szállásokon a helyek számra korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki még a mai nap folyamán regisztrál, ingyen pólót kap, de továbbra is várják a jelentkezőket. Részletek a mai déli magazinban.

A Csíksomlyói passió hazatér
A budapesti Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai nagyszabású előadás keretében adják elő a Passiót a csíksomlyói nyeregben. Jézus szenvedéstörténetének különleges, csíksomlyói értelmezését a Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében és a Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával augusztus 18-án este nyolc órától láthatják az érdeklődők. A több száz erdélyi énekes és táncos közreműködésével megvalósuló előadás ingyenesen tekinthető meg.

Időjárás: Továbbra sem várható nagy változás időjárásunkban, folytatódik a közepesen meleg, záporokkal, zivatarokkal tarkított idő. Ma az ország nagy részén napos, nyári időnek örülhetünk, de helyenként záporok is előfordulhatnak. A hajnali 13-18 fokot követően délutánra 24 és 30 fok közé melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2018. július 20.

About the author

maradmin

Leave a Comment