2018. június 7. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Jótékonysági koncert Kolozsváron
Ma délután öt órától jótékonysági koncertet tartanak a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban, egy súlyos beteg XI-es diáklány támogatására, aki hosszas neurológiai kezelésre szorul a négy hete elszenvedett tüdőembólia és hirtelen szívmegállás miatt.
Fellépnek: a Báthory István Elméleti Líceum V-VI. osztályos kórusa, a Szent Mihály-templom Szent Cecília kórusa, a Gutmann Mihály Pedagóguskórus és a Báthory István Elméleti Líceum vegyeskara.

Jézus Szent Szíve ünnepe
Holnap lesz Jézus Szentséges Szívének az ünnepe.
A gyulafehérvári főegyházmegyében Madéfalván holnap a délelőtt tizenegy órakor kezdődő búcsún, Tamás József segédpüspök, általános helynök aranymisét mutat be.
A botvári kápolna búcsúja szintén délelőtt tizenegy órakor kezdődik. A gyergyószentmiklósi hívek reggel 9 órakor indulnak a Szent Miklós-templom elől. A ditrói nagytemplom búcsúját is holnap délelőtt tizenegy órakor ünneplik.
A korondi egyházközség búcsúján, holnap délben tizenkét órakor a szentbeszédet Both László szovátai segédlelkész mondja.
A Zsil-völgyében második éve a búcsús zarándokok a petrillai Szent Borbála-templom előtt gyülekeznek délután 3 órakor és a városon végigvonulva, imádkozva érkeznek meg a lónyai Jézus Szíve-templomhoz. A búcsús ünnepi szentmise délután 5 órakor kezdődik, a szónok Palcău Augustin, marosjárai plébános. A hívek kilencedet imádkozva készülnek a jeles ünnepre. A szentmisén közreműködik a máréfalvi „Con Spirito” vegyeskórus, Dávid Izabella vezetésével.
Székelyudvarhelyen a Jézus-kápolna búcsús szentmiséje pénteken délután öt órakor kezdődik. Itt Koncsag László szentegyházasfalvi plébános prédikál. A nyárádszeredai plébániatemplom búcsús szentmiséjét holnap délután hat órakor tartják. A szentbeszédet Lőrinczi Károly vicei plébános mondja. Pusztakalánban, Jézus Szíve napján, délután öt órától ünneplik a templom búcsúját. A szentmisén Popesc Mihăiță Cristian diakónus prédikál. Kolozsváron, a kerekdombi Jézus Szíve templomban a búcsút szintén holnap délután hat órától tartják. A szentmisén Székely Dénes teológiai tanár, kanonok, kolozsmonostori plébános prédikál.
Búcsút tartanak a gordon-hegyi Jézus Szíve-kilátónál is, Farkaslaka községben. Az ünnepség szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődik, megáldják a Zawaczki Walter szobrászművész által készített keresztutat. A szentmise, melyet rádiónk élő adásban közvetít, délután egy órakor kezdődik, szónoka Jakab Lajos vágási plébános.
Szentkeresztbányán június 9-én, szombaton délelőtt tizenegy órakor lesz a búcsús szentmise.
A kolozsi plébániatemplomban szombaton délután hat órakor a búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Veres Stelian plébániai kormányzó Kolozsvárról.
Gödemesterházán június 10-én, vasárnap délután 1 órakor tartják a plébániatemplom búcsúját. Az ünnepi szentmisén Márton István gyergyótölgyesi plébános prédikál.
A nagyváradi egyházmegyében holnap délután hat órakor Jézus Szíve tiszteletére ünnepi szentmisét tartanak a nagyvárad-olaszi Barátok templomában. A szentmise főcelebránsa és szónoka Fodor József általános helynök lesz.
Június 3-án, vasárnap tartják a cséffai Jézus Szíve tiszteletére szentelt templom búcsúját is. A déli tizenkét órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Varga Sándor, biharpüspöki plébános.
A szatmári egyházmegye Jézus Szíve-búcsúját vasárnap, június 10-én, ünneplik. A székesegyház előtt felállított pódiumon, Szatmárnémeti régi főterén, délelőtt tizenegy órától kezdődik a búcsús nagymise, melyet rádiónk élő adásban közvetítünk.
Érkörtvélyesen holnap délelőtt tizenegy órától kezdődik a szentmise, a szentbeszédet Nagy János Csaba érsemjéni plébános tartja.
Nagytarnán szintén holnap délelőtt tizenegy órától tartják a búcsút. Itt a szentmisén Antku István mikolai plébános prédikál. Tiszaveresmartonban szintén holnap ünneplik a búcsút. A délután hat órakor kezdődő szentmisén Linzenbold Szabolcs, máramarosszigeti segédlelkész tartja a homíliát.
A temesvári egyházmegyében holnap délután hat órakor tartják a temesvár-józsefvárosi Notre Dame zárdatemplom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa Reinholz Andreas máriaradnai plébános.
Az aninai közösség június 10-én, vasárnap ünnepli a templombúcsút. Az ünnepi szentmisét Jäger Martin plébános délelőtt tíz órai kezdettel mutatja be.
A temesvár-erzsébetvárosi templomban az ünnepi búcsús szentmisét június 10-én, vasárnap délelőtt tizenegy órakor Georg Henn németországi újmisés mutatja be.

Egyházmegyei Ifjúsági Találkozó
„Minden forrásom belőled fakad!” mottóval szervezi meg a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség az Egyházmegyei Ifjúsági Találkozót június 8-9-én Nagyváradon. A találkozó csúcspontja a szombaton délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise, amire a szervezők a felnőtteket is várják, hogy a részvételükkel, imájukkal támogatásukról biztosítsák a felnövekvő nemzedéket. A találkozóról bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Gyermeknap Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi egyházak női csoportjai és fiataljai közösen szerveznek gyermeknapot a közöttük fogyatékkal élő gyermekek számára június 11-én délután hat órától a Baptista imaházban. Jelentkezni június 8- ig  lehet a 0745-862294-es telefonszámon.

Időjárás: Ma délután a legtöbb helyen már hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap, ám többfelé várható még zápor, zivatar. Északnyugaton élénk lehet a szél. Napközben 22-30 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 7.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán kajántón tartják az örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Első csütörtöki szentségimádások
Ma tartjuk a szokásos első csütörtöki csendes szentségimádást rádiónk nagyváradi stúdiójának kápolnájában. Reggel nyolc órától szentmisét közvetítünk, majd kilenc órától egészen délután három óráig várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat.
Szentségimádást tartanak ma az alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában is. Délután három órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a többi rózsafüzért is. Délután hat órakor szentmise lesz, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.
A temesvár-józsefvárosi plébánián is minden hónap első csütörtökén este fél nyolc órától találkoznak a családok, hogy együtt imádkozzanak élő és elhunyt családtagjaikért, a családokért, a plébániaközösségért, a lelkipásztorokért, a betegekért és egymásért. Várják a híveket a közös imára.

Jótékonysági koncert Kolozsváron
Ma délután öt órától jótékonysági koncertet tartanak a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban, egy súlyos beteg XI-es diáklány támogatására, aki hosszas neurológiai kezelésre szorul a négy hete elszenvedett tüdőembólia és hirtelen szívmegállás miatt.
Fellépnek: a Báthory István Elméleti Líceum V-VI. osztályos kórusa, a Szent Mihály-templom Szent Cecília kórusa, a Gutmann Mihály Pedagóguskórus és a Báthory István Elméleti Líceum vegyeskara.

Dsida Jenő emlékest Kolozsváron
Az Úr áll mögöttem címmel Dsida Jenő író, újságíró halálának 80. évfordulója alkalmából megemlékezést tartanak a kolozsvári Szent Mihály Plébánia szervezésében. Ma délután öt órától koszorúzás lesz a Házsongárdi temetőben, ahol beszédet tart Gábor Csilla, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének professzora. Ezt követően hat órától szentmisét mutat be Veres Stelian plébániai kormányzó a Szent Mihály-plébániatemplomban, szentbeszédet mond Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Kiadó igazgatója, szászfenesi plébános. A szentmise után Boér Ferenc színművész szavalatát hallgathatják meg az érdeklődők.

Kiállításmegnyitó Székelyudvarhelyen
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Szerzetesek asztalánál című vándorkiállításának megnyitóját tartják a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban június 8-án, holnap este hét órai kezdettel. Köszöntőt mond: P. Kovács Csaba Antal ferences atya. A kiállítást megnyitja: dr. Saly Noémi muzeológus, a kiállítás kurátora.A kiállítás szeptember 30-ig látogatható. Várnak minden érdeklődőt.

Kincses-sziget gyerektábor Marosszentgyörgyön
A Katolikus Magyar Bibliatársulat június 25–28. között Kincses-sziget gyerektábort tart I–VIII. osztályos diákok részére a marosszentgyörgyi plébánián. A tábor ideje alatt lesz előadás, kis csoportos beszélgetés, kirándulás, éneklés, játék, színes est. Jelentkezni június 10-ig lehet a 0723 040 127-es telefonszámon vagy a hennmagdo@yahoo.fr e-mail-címen.

Zenetábor Nagyváradon
Június 25-30 között újra megnyitja kapuit a Zenetábor, a Kanonok sor 13 szám alatt. A program minden nap reggel kilenc és délután 13:45 között zajlik. Várják az 5-12 év közötti gyermekek jelentkezését egészen június 20-ig, a 0770-102719-es telefonszámon, Oláh Gabriella kántornőnél.

Gitártábor Tasnádszántón
Minden lehetséges annak, aki hisz! mottóval rendezik meg idén az immár hagyományossá vált gitártábort Tasnádszántón július 18-22 között. Részvételi díj: 50 lej. Jelentkezni július 1-ig lehet az esemény facebook oldalán, az ott található űrlap kitöltésével és visszaküldésével. Egyébb részletek, információk a 0747-931349-es telefonszámon kaphatóak.

Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó Szatmárnémetiben
Szatmárnémetiben szervezik július 25–29. között az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozót (OKIT), amelynek házigazdája a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye. A jelentkezések határideje június 10., a helyek száma egyházmegyénként korlátozott. Újdonság, hogy a regisztráció nem online történik, hanem az egyházmegyei felelősöknél. Az ifjúsági felelősök listája, valamint elérhetőségük a www.intc.ro/hu oldalon található.

Időjárás: Ma ismét sok lesz a felhő, délután azonban  a legtöbb helyen már hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Több helyen várható zápor, zivatar. Északnyugaton élénk lehet a szél. Hajnalban 10-17, napközben 22-30 fokra készülhetünk. Reggelre nyugaton pára, köd is képződhet.

MRE - Hírszolgálat, 2018. június 7.

About the author

maradmin

Leave a Comment