2018. május 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  Felsőszentgyörgyön tartják az örökös szentségimádási napot. A húsvéti szent időben járuljunk örömmel az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, kifejezve hálánkat a megváltás ajándékáért.

Első csütörtöki szentségimádások
Ma tartjuk a szokásos első csütörtöki csendes szentségimádást rádiónk nagyváradi stúdiójának kápolnájában. Reggel kilenc és délután három óra között várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat. Mai imáinkat különösképpen is felajánljuk a Mariathon sikeréért.
Szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában is. Délután három órakor elimádkozzák az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a többi rózsafüzért is. Délután hat órakor szentmise lesz, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.
A temesvár-józsefvárosi plébánián is minden hónap első csütörtökén este fél nyolc órától találkoznak a családok, hogy együtt imádkozzanak élő és elhunyt családtagjaikért, a családokért, a plébániaközösségért, a lelkipásztorokért, a betegekért és egymásért. Várják a híveket a közös imára.

Szent Kereszt megtalálása-napi búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Kézdiszentkereszten ma délelőtt tizenegy órakor tartják a búcsús szentmisét. Meghívott szónok: Varga Rezső, kézdikővári plébános.
Zetelakán ma délután hat órakor kezdődik a búcsú. A szentmise után megáldják az autókat.
A szatmári egyházmegyében Szent Kereszt megtalálása ünnepén Csanálos katolikus közössége gyűl egybe és várja a zarándok híveket a búcsú alkalmából.

Papszülők találkozója Nagyváradon
A papi hivatás a családban kezdődik. Ennek kapcsán ma délután öt órakor a nagyváradi Püspöki Palotában tartandó papszülők találkozóján Böcskei László megyés püspök személyesen mond köszönetet azoknak a szülőknek, akik gyermekük kezét elengedték, őt Istennek ajándékozták és imáikban hordozzák.

Bérmálás Zabolán
A zabolai plébániatemplomban ma délután az öt órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek kiszolgáltatja a bérmálás szentségét.

Levéltári kiállítás Nagyváradon
Május 4-én, holnap reggel kilenc órakor nyílik és délután négy óráig lesz látogatható a Documenta Varadiensis című kiállítás, amely a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség történeti levéltári anyagába nyújt betekintést az Állami Levéltárak Bihar Megyei Kirendeltségének székhelyén. Rendkívül fontos, hogy az érdeklődők rendelkezzenek érvényes személyigazolvánnyal, ugyanis az állami levéltárak belső szabályzata értelmében kizárólag a regisztrált személyek élvezhetik az intézmény szolgáltatásait.
Ez az irattári kiállítás úttörőnek számít a maga nemében. Korábban nem volt példa a két intézmény hasonló együttműködésére, illetve első ízben kerül sor a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség a két intézmény gyűjteményében őrzött irattári anyagának részleges kiállítására is.

Jakab Antal-emléknap Kilyénfalván
Május 4-én, holnap tizenegyedik alkalommal tartják meg Kilyénfalván a Jakab Antal-hittanversenyt/-emléknapot. A program a plébániatemplomban délelőtt tizenegy órakor szentmisével kezdődik, amelyet Fejér Lajos plébános a püspök halálának 25. évfordulója alkalmából mutat be. Ezt a templomkertben a hagyományos koszorúzás, majd a kultúrotthonban a helyi és vendéggyermekek részvételével zajló műsoros megemlékezés követi. Az idei megemlékezés mottója Jakab Antal utolsó szavai: „Hálás szívvel hálát adok.”

50 éves Neokatekumenális Út
Május 5-én, szombaton 11 órakor Ferenc pápa Rómában, a Tor Vergata városrészbe látogat, ahol találkozik a fennállásuk 50. évfordulóját ünneplő Neokatekumenális Út tagjaival. A lelkiségi mozgalom nagyváradi tagjait erre a jelentős eseményre elkíséri Böcskei László megyés püspök is.

Első szombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban május 5-én, szombaton lesz az ünnepélyes Mária-köszöntő. Délután hat órától engesztelő imaórát tartanak, majd hét órától kezdődik a szentmise. Ezután rózsafüzér-imádkozás, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának a másolatát a templom előtti téren.
Az imaalkalomra autóbusz indul Farkaslakáról szombat délután negyed négykor érintve Székelyudvarhelyen a Márton Áron teret fél négy órakor. Jelentkezni a 0740615685-ös telefonszámon lehet.
Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán.

Váradszöllősi Zenei Estek 2018
A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Váradszőllősi Római Katolikus Plébánia közös szervezésében május 6-án, vasárnap este hét órakor kezdetét veszi a Váradszöllősi Zenei Estek című programsorozat. Az első alkalom előadója Costea Marcel Octav, a bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem professzora, a bukaresti Szent József Székesegyház zenei igazgatója. A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Időjárás: A napos reggelt követően, délutánra megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg délen számíthatunk esőre, záporra, helyenként heves zivatar is kialakulhat, melyet felhőszakadás, jégeső és viharos szél is kísérhet. Zivataroktól függetlenül is élénk, erős lehet a délkeleti szél. Meleg időben lesz részünk, a csúcshőmérséklet 24 és 31 fok között alakul.

MRE - Hírszolgálat, 2018. május 3.

About the author

maradmin

Leave a Comment