2018. március 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Mága Zoltán erdélyi koncertsorozat
Mága Zoltán hegedűművész, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, Prima Primissima díjas magyar zenész 2018. március 19-26. között az RMDSZ Nőszervezetének meghívására Erdély 8 városában jótékonysági koncertet ad.
Ma este hét órakor Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban. Holnap délután hat órakor Nagyenyeden, a református vártemplomban. Március 23-án, pénteken délután öt órakor Zilahon, a belvárosi református templomban. Március 24-én, szombaton este hét órakor a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban. Virágvasárnap, március 25-én, délután öt órakor Szatmárnémetiben, a németi református templomban. Március 26-án, hétfőn délután öt és este nyolc órakor Nagyváradon, az újvárosi református templomban.

Nagyböjti lelkigyakorlat a bolonyai plébániatemplomban
Március 21-23. között nagyböjti triduumot tartanak magyar nyelven délután öt órakor a Brassó-bolonyai templomban. Hívják és várják a testvéreket. A lelkigyakorlatot Kovács Károly, a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánia segédlelkésze vezeti.

Szerelem a házasságban – Előadás Kolozsváron
Március 22-én, holnap este hét órakor a kolozsmonostori plébánia közösségi termében Kónya Zoltán vetített képes előadást tart Szerelem a házasságban címmel. Az est házigazdája Székely Dénes plébános.

Könyvbemutató Temesváron
Megjelent Szilvágyi Zsolt, temesvár-józsefvárosi plébános Alapkövek című könyvének  második kiadása, amelyben a keresztény hit alapvető igazságainak világába vezet be a szerző. A kötetet román nyelven is kiadták Fundamente címmel. A könyvet a fordító Dănescu Teodora kolozsvári szociális testvér március 23-án, pénteken délután hat órakor a józsefvárosi plébániaközpontban mutatja be.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
A Belső iránytű programsorozat keretében március 23-án, pénteken este hét órától Bakó Hajnalka pasztorálasszisztens tart előadást a gyergyószentmiklósi Szent István-plébánia nagytermében Hol kezdődik a mennyország? címmel.

Nagyböjti lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban március 23-24-én, pénteken és szombaton nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak. A délután hat órakor kezdődő szentmiséket Jakab Lajos vágási plébános mutatja be. Pénteken fél hat órától keresztutat végeznek. Szombaton a szentmise után orgonakoncertet tart a korondi származású Józsa Domokos orgonaművész, a Nagyvárad-szőllősi plébániatemplom kántora.

Lelkinap a medgyesi egyházközségben
Március 24-én lelkinapot tartanak a medgyesiek, felkeresik az egyházköséghez tartozó plébániákat és filiákat. A lelkinap szombaton reggel kilenc órakor reggeli imával kezdődik a plébániatemplomnál, utána elindulnak Szentágotára, ahol délelőtt tíz órától keresztutat végeznek. Fél tizenkettőkor tovább indulnak Erzsébetvárosra, Berethalom érintésével, ahol délután egy órakor rózsafüzért imádkoznak. Két órakor Somogyomba indulnak, ahol délután fél három órakor szentmisével zárul a lelkinap a helyi templomban.

Fáklyás, gyertyás keresztút a családokkal a Kereszthegyen
A nagybányai Krisztus Király Plébánia fáklyás, gyertyás keresztútra hívja a családokat március 24-én, szombaton a Kereszthegyre. Az indulás este fél nyolc órakor lesz a plébániáról.

Passiójáték Csíksomlyón
A hagyományhoz hűen virágvasárnap március 25-én délután hat órától lesz látható a zenés, táncos passiójáték a csíksomlyói kegytemplom előtti téren a Passió Csoport előadásában. A csíksomlyói Passió Csoport idén ünnepli fennállásának 22. évfordulóját. A Passiót 50-60 szereplővel jelenítik meg, akiknek nagy része még kisgyermekként kezdte 21 évvel ezelőtt a passiót, mára viszont családjaikkal együtt vesznek részt a szenvedéstörténetben. Az előadásra várnak minden érdeklődőt.

Elváltak lelki hétvégéje Csíkszentdomokoson
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának munkacsoportja idén is megszervezi az elváltak lelki hétvégéjét. A rendezvényre április 20-án és 21-én kerül sor a csíkszentdomokosi Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban.
A hétvége programjában előadás, tanúságtételek, műhelymunkák szerepelnek, de lesznek kiscsoportos beszélgetések, közös ima és szentmise is.
A programra bejelentkezni április 10-ig lehet a csalad.ro honlapon, az Eseménytárban az “Elváltak lelki hétvégéje” eseménynél.

Időjárás: Ha ez nem is érzékelhető, a tegnapi nappal kezdetét vette a csillagászati tavasz. Ma kezdetben hószállingózás, gyenge havazás fordulhat elő, majd késő délután, kora este a déli tájakon alakulhat ki egy-egy futó hózápor. Sokfelé élénk, erős lesz a szél, emiatt hófúvás is kialakulhat a havas tájakon. A minimum-hőmérséklet -2 és -9 fok között alakul, északon, északkeleten lehet a leghidegebb, napközben 0-6 fokot mérhetünk. 

MRE – Hírszolgálat, 2018. március 21.


H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán  Máréfalván tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Szent Benedek-búcsú
A sepsiszentgyörgyi Szent Benedek-plébániatemplom (Állo­más negyed) búcsúját ma tartják. Délután öt órakor román nyelven, hat órakor pedig magyar nyelven mutatják be az ünnepi szentmisét.

Előadás Kolozsváron: Az olvasás rítusairól – böjtidőben
A kolozsvári Szent Mihály Plébánia keretében működő Keresztény Értelmiségi Kör márciusi rendezvényén Farmati Anna szociális testvér, egyetemi adjunktus, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Irodalomtudományi Intézetének tanára „Úgy vedd kezedbe a könyvet, ahogy az igaz Simeon vevé karjaiba a gyermek Jézust…”(Kempis Tamás) Az olvasás rítusairól –böjtidőben címmel tart előadást.
Időpont és helyszín: március 22., csütörtök este hét óra, a Szent Mihály Nőszövetség Szentegyház utca 2. szám alatti díszterme.

Nagyböjti lelkigyakorlat Székelyszentkirályon és Gyergyóremetén
Ma ér véget a gyergyóremetei triduum, ahol Balázs Imre, nyugalmazott plébános tart lelki gyakorlatot.  
A székelyszentkirályi plébániatemplomban március 22–24. között nagyböjti lelkigyakorlatot tart Borka Ernő marosfői plébános. A szentmisék délután öt órakor kezdődnek, előtte egy órával szentgyónási lehetőség van.

Triduum Marosludason
Marosludason március 22-24. között húsvétra készülődnek. A szentmisék délután öt órakor az Andrási telepen és este hét órától a plébániatemplomban lesznek mindhárom nap. A nagyböjti lelkigyakorlatot Szőcs Béla sinfalvi plébános tartja. A szentmisék alatt gyónási lehetőség is lesz.

Triduum Gyergyószentmiklóson
A gyergyószentmiklósi Szent István-egyházközségben március 22-24. között háromnapos előkészület lesz húsvétra. A délután hat órakor kezdődő szentmiséken Szecsete Zoltán orotvai plébános tartja a szentbeszédet.

Előadás Csíkszeredában
A  Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében március 23-án, pénteken délután hat órától dr. Obrusánszky Borbála: A 2017-ben Székelyföldön indított Kelet  Kapuja (őstörténet, keletkutatás) című folyóiratot ismerteti  és az Európa ura Attila című könyvét mutatja be a városháza gyűléstermében Csíkszeredában. A rendezvényen jelen lesz a Tortoma könyvkiadó képviselete is. Minden érdeklődőt várnak.

Nagyböjti lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban március 23-24-én, pénteken és szombaton nagyböjti lelkigyakorlatot tartanak. A délután hat órakor kezdődő szentmiséket Jakab Lajos vágási plébános mutatja be. Pénteken fél hat órától keresztutat végeznek. Szombaton a szentmise után orgonakoncertet tart a korondi származású Józsa Domokos orgonaművész, a Nagyvárad-szőllősi plébániatemplom kántora.

Búcsú Csinódon
A csinódi ökumenikus kápolna búcsúját március 24-én, szombaton délelőtt tizenegy órától tartják. A kápolna körül még hó van, ezért érdemes télies öltözékben indulni a búcsúba. Az út Csinód központjáig bármilyen autóval járható. Ekkor indítják a kápolnától a székelyföldi vándorbölcső programot. Sor kerül az első bölcsők átadására. Bővebben a mai Déli magazinban hallhatnak.

Keresztény Agora Szatmárnémetiben
A Keresztény Agora Kulturális Kör a szatmárnémeti székesegyházi plébánia szervezésében előadásra hívja az érdeklődőket március 24-én a plébánia dísztermében (Főtér, Scheffler János Lelkipásztori Központ, második emelet).
Szombaton délelőtt tizenegy órától Kiss Imola helyi művészettörténész Szatmár vidékén kialakult szerzetesrendekről tart előadást.

Húsvéti élelmiszergyűjtés
A Juventutti Alapítvány 2018. március 25-én vasárnap délelőtt tíz és délután öt óra között a Szent Imre Ifjúsági Központba várja (Petőfi Sándor utca 39. szám) azokat a segíteni vágyókat, akik szeretnék szebbé tenni csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő rászoruló családok húsvétját.
Ez alkalommal tartós élelmiszert gyűjtenek. Az összegyűlt élelmiszer adományokból vasárnap este és hétfőn csomagok készülnek, és legkésőbb a gyűjtést követő hét közepéig átadják a családoknak, hogy az ünnepi készülődést könnyebbé tegyék az adományozók hozzájárulásával.
További információkért hívják a 0742 049 038-as alapítványi telefonszámot!

Szent három nap Kolozsváron, a ferenceseknél
A kolozsvári ferences kolostorba várják mindazokat, akik szívesen átelmélkednék szerzetesi közösségükkel együtt a húsvéti szent három nap liturgiáját. Érdeklődni és jelentkezni a 0746 774 701-es telefonszámon lehet.

Időjárás: Ha ez nem is érzékelhető, a keddi nappal kezdetét vette a csillagászati tavasz. Ma kezdetben hószállingózás, gyenge havazás fordulhat elő, majd késő délután, kora este a déli tájakon alakulhat ki egy-egy futó hózápor. Sokfelé élénk, erős lesz a szél, emiatt hófúvás is kialakulhat a havas tájakon. A minimum-hőmérséklet -2 és -10 fok között alakul,  napközben 0-3 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. március 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment