2018. március 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelykeresztúron tartják az örökös szentségimádási napot. A nagyhét folyamán járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, elmélkedjünk értünk vállalt szenvedéseiről és engeszteljük Őt bűneinkért és az egész világ bűneiért.

Nagyheti szertartások egyházmegyékszerte
Gyulafehérváron, a Szent Mihály székesegyházban ma délelőtt tíz órától krizmaszentelési szentmisét mutat be Jakubinyi György érsek, melynek keretében megszenteli az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásánál használt olajokat, ugyanakkor ezen a szentmisén az egyházmegye papjai megújítják szentelési fogadalmaikat. Az utolsó vacsora emlékére este nyolc órakor celebrál szentmisét az érsek, a központi papsággal együtt, amikor 12 papnövendéknek megmossa a lábát. Holnap délután fél háromtól keresztútat imádkoznak, majd három órától kezdődik a nagypénteki szertartás, az úgynevezett csonkamise. Nagyszombat este a húsvéti vigília este kilenc órakor kezdődik, majd vasárnap délelőtt tíz órától tartja az ünnepi szentmisét Jakubinyi György érsek. Az ünnepi liturgiákat rádiónk élő adásban közvetíti.
Nagyváradon a székesegyházban ma délelőtt ugyancsak tíz órától kezdődik a krizmaszentelési szentmise, az utolsó vacsora miséjét pedig hét órától mutatja be Böcskei László püspök, melynek keretében elvégzi a lábmosás szertartását. A szentmise után este tíz óráig virrasztás lesz. Holnap délután három órától a város plébániái közösen végzik a keresztúti ájtatosságot, majd a szertartás délután hat órától kezdődik, amit szentségimádás követ este kilenc óráig. A húsvéti vigília nagyszombat este kilenc órakor kezdődik, majd az ünnepi püspöki szentmisét vasárnap délelőtt tizenegy órától tartják.
A szatmárnémeti székesegyházban ugyancsak ma délelőtt tíz órától kezdődik a krizmaszentelési szentmise, majd este hét órától lesz az eucharisztia alapításának emlékére újabb szentmise. Holnap délután három órától keresztút, majd este hét órától nagypénteki szertartás passióénekléssel. Nagyszombat este fél kilenctől mutatja be a húsvéti vigíliát Schönberger Jenő megyés püspök, vasárnap pedig délelőtt tizenegy órától kezdődik a püspöki, ünnepi szentmise.
Temesváron a Szent György székesegyházban szintén tíz órától tart krizmaszentelési szentmisét Roos Márton megyéspüspök, az utolsó vacsora miséje pedig este hét órakor kezdődik, amit este tíz óráig tartó szentségimádás követ. A Jézus szenvedése és halála emlékére bemutatott szertartás holnap délután három órakor kezdődik, utána pedig szentségimádás lesz este kilenc óráig. Húsvét vigíliája szombat este tíz órakor kezdődik, vasárnap pedig délelőtt tíz órától mutatja be a megyéspüspök az ünnepi szentmisét.

Húsvétvasárnapi határkerülés
Székelyudvarhelyen április 1-jén, vasárnap tartják a szokásos határkerülést. Reggel hat órakor áldással indulnak az egybegyűltek a Szent Miklós-plébániatemplom előtti térről, majd a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmisére érnek vissza és vonulnak be a templomba.

Lelki adoptálás
Április 2-án, húsvéthétfőn a hargitafürdői Szent István templomban, a fél tíz órakor kezdődő szentmise keretében lelki adoptálás lesz. A Lelki Adoptálás imádságos elköteleződés, egy ismeretlen édesanya méhében megfogant és abortusszal fenyegetett magzat védelmében, kilenc hónapon keresztül. Részletes tájékoztatás a www.lelkiadoptalas.hu oldalon található. Kérik azok jelentkezését a 0742-599559-es telefonszámon, akik már a Lelki Adoptálás szervezésében korábban részt vettek Erdélyben.

Resurrexit 2018
Április 6-8 között tartják idén a dicsőitő csoportok találkozóját a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium kollégiumában. Jelentkezni április 2-ig lehet a romkat.ro oldalon található linken. Részletes információkat a 0741-497543-as telefonszámon kaphatnak.

Gyógyító lelkigyakorlat felnőtteknek
„…akit szeretsz, beteg” mottóval gyógyító lelkigyakorlatot szerveznek április 17 és július 10-ke között a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébániatemplomban. Az alkalmakat keddenként este hét órai kezdettel Hajlák Attila segédlelkész tartja. Várnak minden érdeklődőt.

Időjárás: Március utolsó hetében már tavaszias hőmérsékletre, ugyanakkor csapadékosabb időre számíthatunk. Ma is borongós, sokfelé esős idő lesz jellemző. Északon a nyugati, keleten a délnyugati szél lesz élénk. Az enyhe hajnalt követően napközben 8-16 fok valószínű.

MRE – Hírszolgálat, 2018. március 29.

About the author

maradmin

Leave a Comment