2018. március 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Nagypénteki keresztutak
A szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián ma délután 3 órakor kezdődik a keresztúti ájtatosság. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát.
A csíkszeredai Szent Ágoston-plébániatemplom udvarán ma délután 3 órától a keresztutat Tamás József püspök vezeti.
Délután 6 órától szabadtéri keresztút imádságra hívják és várják a tusnádfürdőieket az Apor bástya felé vezető úton. Mivel az útszakasz nehéz terepnek számít és medveveszély is aktuális, ezért a diákok csak nyolcadik osztályosoktól kezdődően vehetnek részt. A kisebbek kizárólag szülőkkel/nevelőkkel együtt mehetnek. A gyülekezés helyszíne az Apor és Mikes forrásoknál lesz. A szervezők kérik, hogy a résztvevők vigyenek magukkal villanylámpákat. Nyílt lángú lámpák használata tilos!

Nagyheti szertartások egyházmegyékszerte
– A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban ma délelőtt 10 órától Jeremiás siralmait lamentálják a szeminaristák. Délután fél 3-kor a székesegyházban keresztúti ájtatosság, igeliturgia lesz. A szeminárium kórusa elénekeli a passiót Szent János evangéliuma szerint. Ezt követi a hódolat a szentkereszt előtt és a szentáldozás. Nagyszombaton délelőtt 10 órától Jeremiás siralmait lamentálják a szeminaristák. Húsvét vigíliája este 9 órakor tűzszenteléssel kezdődik a székesegyház előtti téren. Az ünnepi szentmisét, amelynek fontos része a vízszentelés és a keresztségi ígéretek megújítása, Jakubinyi György érsek celebrálja a központi papsággal együtt. A szentmise után a szent sírnál végzett rövid szertartás követően indul a feltámadási körmenet. Te Deummal, szentségi áldással fejeződik be a szertartás. Húsvétvasárnap a székesegyházban a szentmisét délelőtt 10 órakor Jakubinyi György érsek celebrálja a központi papsággal együtt. Az ünnepi liturgiákat rádiónk élő adásban közvetíti.
– A temesvári Szent György-székesegyházban ma a Székeskáptalan tagjai reggel 8 órai kezdettel közös imán (Laudes) vesznek részt. A Jézus szenvedése és halála emlékére bemutatott szertartás délután 3 órakor kezdődik, majd este 9 óráig szentségimádás van a szentsírnál. A szertartás keretében elhangzik Urunk szenvedéstörténete János evangéliuma szerint.
Nagyszombaton is a Székeskáptalan tagjai reggel 8 órai kezdettel közös imán (Laudes) vesznek részt. Szentmisét ezen a napon nem mutatnak be. A szentségimádás délelőtt 10 órától este 9 óráig tart. Kérik a híveket, vegyenek részt minél nagyobb számban a nagyszombati virrasztáson. Húsvét vigíliája este 10 órakor tűzszenteléssel kezdődik. Az ünnepi szentmisét Roos Márton megyés püspök celebrálja. A székesegyház Exultate kórusának előadásában elhangzik Peter Rohr: Missa Jubilet című műve. Karvezető Bajkai-Fábián Róbert.
Húsvétvasárnap, délelőtt 10 órakor Roos Márton megyés püspök főpásztori szentmisét celebrál a székesegyházban. Délután fél 6 órakor a Székeskáptalan ünnepi vesperáson vesz részt a székesegyházban.
– A szatmárnémeti Székesegyházban ma 15 órakor keresztúti ájtatosság, 19 órakor nagypénteki szertartás passióénekléssel.
Nagyszombaton reggel 7 órától látogatható az Oltáriszentség a szentsírnál, 20:30-kor vigília szertartás lesz tűzszenteléssel, a húsvéti gyertya meggyújtásával, a keresztségi fogadalmak megújításával, feltámadási szertartással, a szentmise végén körmenettel és ételszenteléssel. A szentmisét Schönberger Jenő megyés püspök mutatja be.
Húsvétvasárnap reggel 7 órakor lesz szentmise ételszenteléssel, valamint 9 órakor, 11 órakor és délután 18 órakor is részt vehetnek a hívek az ünnepi szertartáson. A hétfői szentmisék időpontjai reggel 7, délelőtt 9 és 11, valamint délután 18 óra.
– A csíksomlyói kegytemplomban ma reggel 7:30-kor lamentáció (Jeremiás siralmai) lesz, 10 és 16 óra között gyónásra nyílik lehetőség, 19 órakor pedig kezdetét veszi a nagypénteki szertartás.
Nagyszombaton reggel 7:30-kor lamentáció van (Jeremiás siralmai), 10 és 16 óra között ismét gyóntatás van, valamint este 20 órától lesz a feltámadási szertartás és körmenet.
Húsvétvasárnap a szentmisék ünnepi sorrendben lesznek: reggel 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7-kor. Reggel 7-től és a 8 órás szentmise után eledelszentelés lesz.
Húsvéthétfőn, április 2-án a szentmisék reggel 8-tól, délelőtt fél 11-től és este 7-től kezdődnek.
– A kolozsvári Szent Mihály templomban ma délelőtt 10 órától Jeremiás siralmait lamentálják, este hat órakkor veszi kezdetét a nagypénteki csonka mise, melyben elhangzik a passió a Szent Cecilia kórus előadásában.
Nagyszombaton reggel tíz órától Jeremiás siralmait lamentálják, a Húsváti vigiliai szentmise pedig este 8 órakkór kezdődik
Húsvétvasárnap a reggel 7 órás szemtmise után lesz az ételek megáldása, majd 8:30-kor, 10-kor, 11:30-kor és este 18 órától lesznek ünnepi szentmisék. A délelőtt 10 órától kezdődő szentmise keretében elhangzik Vincens Maschek: Missa Solemnis in Es miséje a Szent Cecilia kórús és kamarazenekar előadásában, vezényel Potyó István kántor, karnagy.  

Időjárás: Ma hajnalban helyenként még eshet, foltokban pedig pára, köd alakulhat ki. Délután sokfelé kell számítani záporokra, a középső országrészben zivatarokra is, melyeket apró szemű jég és erősebb széllökések is kísérhetnek. Helyenként élénk lesz a légmozgás. Az enyhe hajnal után napközben 10-20 fokot mérhetünk.

MRE – Hírszolgálat, 2018. március 30.

About the author

maradmin

Leave a Comment