2019. augusztus 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Klausenmusik Folytatódik az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében a nyári hangversenysorozat a kolozsvári Piarista (Szentháromság) templomban. A soron következő és egyben utolsó előadás holnap este 7 órától lesz. Ez alkalommal egy film és egy koncert kapcsolódik össze. Janovics Jenő „A tolonc” című némafilmje vetítése közben Pálúr János magyarországi előadó orgonaimprovizációja lesz hallható.

Ifjúsági szentmise A temesvár-erzsébetvárosi templomban folytatva az előző évek hagyományát, minden hónap első vasárnapján ifjúsági szentmisét celebrálnak, énekel a temesvár-gyárvárosi ifjúsági kórus. A szentmise szeptember 1-én, vasárnap délután 6 órakor kezdődik.

Előadás Márton Áronról Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár Isten szolgája Márton Áron püspökké szentelésének 80. évében Erdély szentéletű püspökéről tart képekkel, eredeti hangfelvételekkel, filmrészletekkel gazdagított előadást. Egyben bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent „A Hegy” című, háromlemezes DVD-összeállítást a püspök életéről és az „Imádkozzunk Áron püspökkel!” című imafüzetet. Az előadás szeptember 1-én, vasárnap délután 3 órától a kaplonyi ferences templomban lesz hallható, szeptember 2-án este 8 órától pedig Nagybányán, a Philia rendezvényteremben.

Zarándoklat Máriaradnára Az előző évekhez hasonlóan szeptember 8-án, szombaton Szűz Mária születésének ünnepén a nagyváradi egyházmegye papjai és hívei a főpásztor vezetésével az Arad-megyei Máriaradnára zarándokolnak. Az ünnepi szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik. A zarándoklatra jelentkezni lehet a plébániákon.

Ifjúsági keresztény fesztivál „Ő az út!” mottóval rendeznek keresztény ifjúsági fesztivált Maroszentgyörgyön, a Maros-parton szeptember 14-én, szombaton. A fesztivál főképp a fiatalokat célozza, mert szeretnék, ha minél többen megtapasztalnák, hogy Istennel élni feltöltő, örömteli és kalandos. A szervezők Isten örök igazságait szeretnék átadni a sátorprogramok, koncertek, tanúságtételek, versenyek, táncok, kihívások, közös agapé és jó beszélgetések által. A program délután 5 órakor kezdődik, fellépnek a Shalom Budapest zenekar, Eddy és Csiszér László. A programról részletesebben a www.oazut.ro oldalon olvashatnak.

Nyitott akadémia Az elmúlt hónapok legnépszerűbb magyar pszichológiai sikerkönyvének szerzője első alkalommal tart előadást Nagyváradon, a Nyitott Akadémia szervezésében. Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus "Örökölt sors - Családi sebek és a gyógyulás útjai" című előadását szeptember 27-én délelőtt 9 órától hallhatják a Szakszervezetek Művelődési Házában. Jegyek már kaphatók online, nyitottakademia.hu oldalon.

Lelkipásztori munkatárs képzés A Gyulafehérvári Főegyházmegye Pasztorális Bizottsága újra meghirdeti a főegyházmegyei lelkipásztori munkatársképzést idén októbertől, Sepsiszentgyörgyön. A képzés időtartama 3 év és évi négy, hétvégi, tömbösített képzési alkalomból áll. Egy-egy képzési tömb a lelki program mellett elméleti előadások, műhelymunkák, csoportmegbeszélések keretében négy témát foglal magába. Az érdeklődők szeptember 12-ig jelentkezhetnek a gyf.pasztoralis.iroda@gmail.com email címen. A jelentkezéshez plébánosi ajánlás szükséges. A képzéssel kapcsolatosan érdeklődni lehet Molnár Izabellánál a 0753-869706-os telefonszámon.

Szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Darvas Piroska segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat lesz október 7-13 között. A lelkigyakorlat elemei: 4 személyes elmélkedés, közös ima, észlelési testgyakorlatok, naponta személyes beszélgetés a kísérővel, szentmise, gyónási lehetőség, csend a lelkigyakorlat egész ideje alatt, igény szerint svéd masszázs. Legtöbb 6, 20-60 év közötti személy jelentkezését várják szeptember 30-ig a 0743-753494-es telefonszámon.

Időjárás: Meleg idő, helyenként kánikula lesz a következő napokban, a jövő hét elejétől enyhén mérséklődik a meleg - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott, augusztus 26-a és szeptember 8-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzésből. Kevés eső valószínű, amikor azonban esik, villámlásokra lehet számítani. Ma főleg fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, a kialakuló gomolyokból legfeljebb csak északnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Csak helyenként lehet élénk a déli-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakulhat.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Alsósófalván tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Emlékhangverseny Dr. Fátyol Rudolf július 22-én tért örök nyugalomra, hatalmas űrt hagyva maga után a szatmári kulturális életben. Hogy méltó módon emlékezzenek meg a hegedűművészről, a Dinu Lipatti Filharmónia hangversenyt szervez a mester tiszteletére. Ma este 7 órai kezdettel Szatmárnémeti új központjában (az Október 25. téren) lesz a hangverseny.

Gördülő opera Az idén ismét egy vígoperával turnézik a Magyar Állami Operaház a Gördülő Opera-sorozat és a határon túli magyarlakta vidékeket bejáró Gördülő Kárpát-Haza Opera Túra keretén belül. Nagyváradra is ellátogat a színpaddá alakított különleges kamion. Az ingyenes szabadtéri produkció a Szent László téren lesz, szeptember 1-én, vasárnap este 8 órától.

Imanap a Teremtett Világért „Legyünk irgalommal a közös házunk iránt!” Ferenc pápa szeptember elsejére imanapot hirdetett a teremtett világért, kihangsúlyozva, hogy elválaszthatatlanul összefonódik a természet iránti aggodalom, a szegények iránti méltányosság, a társadalmi elkötelezettség, de az öröm és a belső béke is. Böjte Csaba ferences atya is arra buzdít, hogy vegyük észre a bolygónk pusztulását és értsük meg azt, amire a mi józan eszünk is kér. Szívleljük meg a következőket: Csak annyit rakj a tányérodba, amennyi elégséges és egészséges számodra, ne pazarolj! Csak azt vásárold meg, amire valóban szükséged van, fölösleges lim-lommal ne szemeteld teli a földet! Csak oda menj el, ahova valóban szükséges, érted fölöslegesen ne csepegjen az üzemanyag! Mohóságodat, a mindenre éhes, benned tomboló gyilkos fenevadat ne engedd szabadon! Ha tehetjük, kapcsolódjunk be az imanapba és különösképpen ezekre a szándékokra imádkozzunk.

Kántorvizsga Csíksomlyón Az Egyházzenei Bizottság ebben az évben is kántorvizsgát szervez azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni. A kántorvizsga Csíksomlyón, a Ferences Kolostorban lesz szeptember 2-án. Jelentkezni a segédpüspöki hivatalban lehet a 0740-898667-es vagy a 0266-372223-as telefonszámok egyikén, illetve a jozsef.tamas@romkat.ro e-mail-címen. A vizsga díja 100 lej. Kántorvizsgára csak XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával és plébánosi ajánlással rendelkező személyeket fogadnak el.

Szimfonikus hangverseny Temesváron A németországi Junge Philharmonie Ostwürttemberg zenekar romániai turnéjának keretében szeptember 3-án, kedden este 7 órai kezdettel a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban lép fel. A belépés díjtalan adományokat köszönettel fogadnak.

Papi továbbképző A gyulafehérvári főegyházmegyében az előző évekhez hasonlóan, idén is megszervezik a Megtestesült Bölcsességről nevezett Szemináriumban a papi továbbképzőt. Ez kiváló alkalom arra, hogy nemcsak szellemiekben, de lelkiekben, és paptestvéri kapcsolatainkban is felfrissülést, találkozási lehetőséget nyújtson. Az idei papi továbbképző szeptember 2-6 között lesz, mely szentírástudományi, egyháztörténelmi és pasztorálteológiai témákat dolgoz fel. Jelentkezni lehet augusztus 30-ig Obermájer Ervin atyánál a 0757-096044-es telefonszámon vagy e-mailben a ervinobermajer@gmail.com címen.

Búcsú Szentjobbon Szeptember 8-án, vasárnap déli 12 órától Kisboldogasszony tiszteletére tartanak búcsút Szentjobbon. Az ünnep szónoka Kis Albert, bihari plébános, kanonok lesz. Szeptember 15-én, vasárnap egyházmegyei zarándoknap lesz szintén Szentjobbra. Az ünnep keretében délelőtt 11 órától kezdődik a búcsús szentmise melynek szónoka Várszegi Asztrik, nyugalmazott pannonhalmi főapát lesz.

Időjárás: Meleg idő, helyenként kánikula lesz a következő napokban, a jövő hét elejétől enyhén mérséklődik a meleg - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott, augusztus 26-a és szeptember 8-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzésből. Kevés eső valószínű, amikor azonban esik, villámlásokra lehet számítani. Ma főleg fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, a kialakuló gomolyokból legfeljebb csak északnyugaton fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. Csak helyenként lehet élénk a déli-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között alakulhat.

MRE - Hírszolgálat, 2019. augusztus 29.

About the author

Majoros Gabriella