2019. július 3. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Lelkigyakorlat Hargitafürdőn
Július 19-21 között, Jézus Krisztus a te szabadítód címmel, lelkigyakorlat lesz a hargitafürdői kápolnában, Dr. Gál Péter atya vezetésével. A lelkigyakorlat pénteken délután 5 órakor kezdődik. A három nap alatt arról lesz szó, hogy Jézus Krisztus megszabadít az okkult tévelygésektől, a hamis másolatoktól, a családi és egyéni múlt terheitől, hogy felejtsük ami mögöttünk van, és az elöttünk lévők után rugaszkodjunk.
A lelkigyakorlatra regisztrálni nem kell, érdeklődni lehet minden szerda este a Csíkszeredai Püspöki Szent József kápolnában 18-19 óra között, illetve a lelkigyakorlatot tartó atyánál a 0036-307255519 telefonszámon.
Távolról jövőknek szállást étkezést ad a Hargitafürdői Csíki panzió, jelentkezni lehet a 0757-059 647 telefonszámon.

Szentségimádás Alsódobóban
A vágási egyházközséghez tartozó, alsódobói Isten irgalmasság kápolnában holnap szentségimádást tartanak. 14 órától elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság rózsafüzért. 16 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.

Elsőpénteki keresztút
Július 5-én a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián délután 5 órától elvégzik a keresztútat. Az időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják az ájtatosságot, ezért ajánlott ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Koncert Csíksomlyón
A Hazulról Hazaiaknak mesterkurzus résztvevői meg szeretnék ajándékozni a Szűzanyát és a híveket július 7-én, vasárnap a csíksomlyói kegytemplomban. A klasszikus zenei koncert a délelőtt fél 11 órai szentmise után lesz.

Örmény katolikus búcsú
A szamosújvári örmény katolikus székesegyházban búcsús szentmisét tartanak Világosító Szent Gergely, az örmények apostola tiszteletére. A szentmise július 6-án, szombaton délelőtt 11 órától kezdődik, melyen jelen lesz Jakubinyi György érsek, örmény apostoli kormányzó.

Jézus Szent Vére búcsú
A gyulafehérvári egyházmegyéhez tartozó kudzsiri templomot Jézus Szent Vére tiszteletére szentelték. A búcsús szentmisét július 6-án, szombaton, délután fél 6 órától mutatják be, szentbeszédet mond Buciuman Gheorghe türi plébános.

Elsőszombati szentmisék
A csíksomlyói kegytemplomban július 6-án este 7 órától szentmisét tartanak, ezt megelőzően, délután 6 órától pedig engesztelő imaórát. A liturgia után rózsafüzér-imádkozás lesz, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, bekapcsolódhatnak a szentmisébe a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán.
Szintén július 6-án, szombaton a Bekecs-tetői Páduai Szent Antal kápolnában déli 12 órától szentmisét mutatnak be.

Diakónusszentelés
Pál József Csaba megyéspüspök július 6-án, szombaton a máriaradnai kegytemplomban szerpappá szenteli a magyarszentmártoni születésű Hojda Ionuc-Vasile és a berestyei Radulov Piry teológiai hallgatót. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik.
Szintén szombaton, 11 órától Schönberger Jenő szatmári megyés püspök diakónussá szenteli a szatmárnémeti székesegyházban Jakkel Tamást.

Előadás a Kneipp-terápiáról
A csíkbánkfalvi közbirtokosság székházában Péter Mária Imelda, mallersdorfi ferences nővér előadást tart A kneipp terápia – A víz gyógyító ereje címmel. A Kneipp-kúra természetes alapokon nyugvó gyógymód, egyszerű, természetes eszközökkel, és kíméletes alkalmazási móddal. Érdemes megtanulni a hideg-meleg víz helyes használatát, gyógyszerként tekinteni arra, amit orvosságként szánt nekünk a Teremtőnk. Az előadás július 7-én, vasárnap este 7 órától lesz.

Családos tábor Erdődhegyen
A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye család munkacsoportja XII. alkalommal szervezi meg, az egyházmegyei családos tábort, idén augusztus 13-17 között, Erdődhegyen. A táborban a népművészet szépségeivel ismerkedhetnek meg a résztvevők, lesz néptánc és népdal tanulásra, nemezelésre, kosárfonásra és bőrdíszművességre is lehetőség. Jelentkezni lehet a 0740-115464-es telefonszámon, július 25.ig.

Időjárás: Kedd déltől csütörtök reggelig szinte az egész országra vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben a kánikula, illetve a légköri instabilitás miatt.
Ma délután és éjjel országszerte kánikula lesz, kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladhatja a kritikus 80-as szintet. Ugyanakkor záporok, zivatarok várhatók, amelyeket időnként megerősödő szél, villámlás és jégeső kísérhet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-25, elszórtan akár a 40-50 litert is négyzetméterenként.

 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szetnségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Hosszúfaluban, a Boldog Apor Vilmos-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a Szentséglátogatásra és tárjuk bizalommal kéréseinket az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé.

Szentségimádás Alsódobóban
A vágási egyházközséghez tartozó, alsódobói Isten irgalmasság kápolnában holnap szentségimádást tartanak. 14 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért, majd az isteni irgalmasság rózsafüzért. 16 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.

Zenés estek
A Jakab Antal Keresztény Kör a Művészettel a hitünkért programsorozat keretében, a helyi egyesületekkel karöltve Isten tenyerén címmel zenés esteket szervez.
Az első előadás ma 6 órától a gyergyószentmiklósi örmény katolikus templomban lesz. Holnap délután 4 órától pedig a ditrói idősek klubjában tartják a rendezvényt. Július 5-én a délután 5 órai szentmisét követően szintén gyergyószentmiklóson, a Munkás Szent József templomban lesz az előadás. A részletes programról a www.romkat.ro oldalon olvashatnak.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A Krisztus Király plébániatemplomban minden hónap első péntekén este 10 órától egész éjszakás virrasztást tartanak, melyet rádiónk élőben közvetít. Ha tehetjük kapcsolódjunk be az imába.

Diakónusszentelés
Pál József Csaba megyéspüspök július 6-án, szombaton a máriaradnai kegytemplomban szerpappá szenteli a magyarszentmártoni születésű Hojda Ionuc-Vasile és a berestyei Radulov Piry teológiai hallgatót. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik.
Szintén szombaton, 11 órától Schönberger Jenő szatmári megyés püspök diakónussá szenteli a szatmárnémeti székesegyházban Jakkel Tamást.

Fiúcsapat tábor
Az öröm és a remény embere címmel szervezik meg az erdélyi ferencesek a fiúcsapat tábort az olaszországi Assisiben. Az egyhetes program augusztus 24–szeptember 1. között lesz, amelynek keretében a résztvevőknek alkalmuk lesz elzarándokolni a ferencesek védőszentjének szülővárosába és azokra a helyszínekre, ahol Szent Ferenc felnőtt, és rátalált Istenre.
A szervezők 17 és 35 év közötti fiatalokat, fiatal felnőtteket várnak a táborba. A jelentkezés feltétele, hogy minden pályázó írjon egyoldalas összefoglalót egy ferences helyszínről, azt is belefoglalva, mi az, amiért fontos számára. Az írásnak tartalmaznia kell néhány mondatot arra vonatkozóan is, hogy a pályázó miért szeretne részt venni a fiúcsapat táborban, és mit vár attól.
A helyek száma korlátozott, részvételi díj: 100 euró és 80 lej (utóbbi összeg a szervezés idején nőhet).
Az írásokat az frtibi@gmail.com e-mail címre lehet elküldeni, ahol az érdeklődők bővebb információkat is kaphatnak a táborról.

FerBit
Követlek téged, bárhová mész mottóval július 18-24 között, Csíksomlyó – Segesvár – Gyulafehérvár – Déva – Máriaradna útvonalon zajlik a XII. Ferences Biciklitúra. Jelentkezni július 10-ig lehet. Bővebb információk a www.ferbit.ro oldalon, vagy a 0741-940171 telefon számon.

Márton Áron imatúra
Ezt a személyes szentignáci csendes imával egybekötött gyalogtúrát – jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi római katolikus “Szent Gellért Alapítvány” szervezi kárpát-medencei magyarok számára 1995 óta.  A sajátos lelkigyakorlat július 22-29 között a Szentegyháza – Szeltersz – Szentimre – Zsögöd – Csíksomlyó zarándokúton lesz.
Jelentkezni lehet július 15-ig a martonaron.imatura@szga.ro e-mail címen, bővebb információkért keressék a Szent Gellért Alapítvány illetve a Márton Áron imatúra facebook oldalakat.

Őszi zarándoklat
A szatmári Római Katolikus Püspökség zarándoklatot szervez, Lourdes, Santiago de Compostella, Fatima útvonalon. A két hetes zarándoklat szeptember 30-október 12 között lesz, melynek lelki vezetője Biró Norbert atya. Jelentkezni július 15-ig lehet a szatmári Római Katolikus Püspökségen Mekker Enikőnél vagy a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 számokon. A zarándoklattal kapcsolatos további információkat és a teljes programot megtalálják a www.szatmariegyhazmegye.ro oldalon.

Időjárás: Nagyon meleg időre számíthatunk az előttünk álló
napokban, de záporok, zivatarok is várhatók-derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.
Ma napos-gomolyfelhős időre készülhetünk, az ország északi felében egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő majd délután már egyre több napsütés valószínű. Az északias szél többfelé élénk marad. Napközben 27-35 fokig melegszik a levegő.

MRE – Hírszolgálat, 2019. július 3.

About the author

Majoros Gabriella