2019. május 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadás Szatmárnémetiben
A partiumi házas hétvége mozgalom szervezésében ma este hét órai kezdettel Dr. Csiszár Klára pasztorálteológus, egyetemi oktató tart előadást Ferenc pápa missziója címmel a Szentlélek plébánia Merk Mihály termében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Előadások Marosvásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében május 11-én, holnap délelőtt 10 órától A péteri szolgálat a Biblia tükrében címmel előadást tartanak a Keresztelő Szent János plébánián. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Boldog Gizella-búcsúk
A Gyulafehérvári főegyházmegyében Szentkeresztbánya filiájában, Lövétebányán május 11-én, holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A lövétebányai iskolában kialakított Boldog Gizella védelmébe ajánlott kápolnához a szentkeresztbányai és lövétei hívek évenként elzarándokolnak. Az idén a szentmise főcelebránsa és szónoka: Koncsag László szentegyházi plébános.
Marosludason, az Andrássy telepen tíz évvel ezelőtt Jakubinyi György érsek szentelte fel a templomot Boldog Gizella tiszteletére. A búcsúünnepét május 18-án, szombaton délelőtt 11 órakor tartják. A szentmisén Vízi Zakariás a kolozsvári Mária Szíve egyházközség plébánosa prédikál.

Templombúcsú Lippán
A lippai római katolikus templom védőszentje Nepomuki Szent János. A búcsús ünnepségre május 11-én, holnap kerül sor. A résztvevők 16 órakor ünnepi szentmisén vesznek részt, azt követően a német népviseletbe öltözött párok fognak felvonulni a város központjában. Délután 6 órakor kulturális műsor és bál kezdődik a lippai szabadidőközpontban.

Filmklub Szatmárnémetiben
Újabb vetítés lesz a szemlélek filmklub keretében a szatmárnémeti Szentlélek templom Kolping termében, május 11-én, holnap este hét órától. Az apa-sorozatok folytatásaként A názáreti józsef című olasz drámát nézhetik meg az érdeklődők. Szeretettel várnak mindenkit.

Jó Pásztor-búcsú Székelyudvarhelyen
A katolikus egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a hivatások világnapja is. Május 12-én, vasárnap a szentmiséken világszerte a papokért és új hivatásokért imádkoznak a hívek.
Ezen a napon délután fél 1 órakor kezdődik a székelyudvarhelyi Bonus Pásztor Papok és Idősek Otthona kápolnájának búcsúja. A szentmise szónoka Pakó Benedek aranymisés plébános lesz.

Lelkinap Máriaradnán
Május 16-án, csütörtökön a máriaradnai rendházban az egyházmegye területén karitatív munkában tevékenykedő munkatársak lelkinapjára kerül sor. A délelőtt 10 órakor kezdődő program keretében a jelenlévők előadáson, elmélkedésen, kiscsoportos tevékenységen vesznek részt.

FeltöltŐ zenei fesztivál
A FeltöltŐ Keresztény Zenefesztiválra Gyergyószentmiklóson kerülni sor május 18-án a művelődési ház előtti téren. Ez egy ökumenikus összefogással megvalósuló, dinamikus, modern, fiatalos zenére épülő program, mely keresztény értékeket közvetít korcsoporttól függetlenül bárki számára. A rendezvény teljesen ingyenes, a színpadon magyarországi és erdélyi keresztény együttesek fognak fellépni, és számos kísérőprogramra is sor kerül, ilyenek az imasátor, Gyerek-FeltöltŐ, kézműves vásár, beszélgető sátor, ügyességi játékok és hasonlók. Bővebb információk a feltolto.ro honlapon találhatóak.

Lelkinap házasoknak Székelyudvarhelyen
A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoport szervezésében egy a házastársi kapcsolat építését szolgáló lelkinapra várják a házasokat május 25-én, szombaton a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Az „Újjáéledés?!” címet viselő program délelőtt 10 és este 7 óra között zajlik. A témák személyes elmélyítése érdekében lesznek páros és kiscsoportos, valamint tematikus beszélgetések, műhelymunkával, mozgással. Természetesen lesz lehetőség, az Istennel való mélyebb találkozásra is a szentmisében, vagy a közös ima által. A programot Bakó Mária lelkigondozó, a Családpasztorációs Központ munkatársa vezeti. Jelentkezni a www.csalad.ro oldalon lehet május 22-ig. Várják a házaspárokat, különösen azokat, akik már több évi házasság után kapcsolatuk felfrissítésére vágynak.

Rövidterápiás program Szentkatolnán
A Bonus Pastor Alapítvány kéthetes rövidterápiás programot szervez szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak Szentkatolnán május 26 és június 7.-ke között. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon és meg szeretnék tapasztalni a szabadulás örömét. Jelentkezni, további részletek felől érdeklődni Horváth Máriánál 0744 237 945 telefonszámon lehet.

Időjárás: A mai napon a napos időszakok mellett szórványosan készülhetünk záporokra, zivatarokra. Élénk, erős lökések kísérhetik a nyugati-északnyugati szelet. A legmagasabb hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul, de a záporok, zivatarokat követően több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

MRE – Hírszolgálat, 2019. május 10.

 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyimesfelsőlokon tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, ma délután hat órától: Baricz Lajos maros-szentgyörgyi plébános: Édesanya a magyar költészetben, irodalomban, a szentírásban és a saját verseimben címmel tart előadást a városháza gyűléstermében Csíkszeredában. Minden érdeklődőt várnak, különösen az édesanyákat.

Előadás Szatmárnémetiben
A partiumi házas hétvége mozgalom szervezésében ma este hét órai kezdettel Dr. Csiszár Klára pasztorálteológus, egyetemi oktató tart előadást Ferenc pápa missziója címmel a Szentlélek plébánia Merk Mihály termében. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Imanap a papi hivatásokért a plébániákon
2018. advent első vasárnapjával a HIVATÁSOK ÉVE vette kezdetét a Gyulafehérvári Főegyházmegyében. Ennek a tematikus évnek plébániai, lelkiségi és főegyházmegyei szinten is több eseményt, rendezvényt és imaalkalmat szentelnek a hivatás témájának. Május 11-én, hivatások vasárnapjának szombatján imanapot tartanak a papi hivatásokért a plébániákon.

Imanap Csíksomlyón
Május 11-én, holnap imanapot szerveznek Ferenc pápáért és a pápalátogatás eseményéért a csíksomlyói kegytemplomban. Várják a Rózsafüzér Társulatokat, a különféle imacsoportokat, és a lelkiségi mozgalmakat. A program reggel 9-kor a rózsafüzér elimádkozásával kezdődik, majd lesznek elmélkedések, szentségimádás és keresztút is. Az imanap délután három órakor szentmisével zárul. Szeretettel várnak mindenkit.

Nyílt nap a szociális testvéreknél
Május 11-én, szombaton Salkaházi Boldog Sára vértanú, szociális testvér emléknapja lesz. Ebből az alkalomból a kolozsvári szociális testvérek nyílt napot szerveznek a hivatások éve jegyében, melynek keretében délelőtt 10 órakor sor kerül a Boldog Sára testvérről elnevezett kis lelkiségi központ megáldására is, a Szentegyház utca 7 szám alatt.
A program ünnepélyes szentmisével kezdődik reggel 9 órakor a Piarista templomban, a megáldás után pedig változatos programokon vehetnek részt az érdeklődők, mint például: kreatív foglalkozás, lectio divina, húsvéti meditáció, meseterápia, vagy rendhagyó irodalomóra. A teljes program megtalálható a testvérek honlapján, a www.sssromania.ro oldalon, az esemény facebook-oldalán, vagy a romkat.ro oldalon is. A programokra bejelentkezés szükséges, melyet megtehetnek a szocialis.testverek@gmail.com címen, vagy telefonon a 0752-453218 számon Czimbalmos Emília testvérnél. Minden érdeklődőt szeretettel várnak. Részletek a mai déli magazinban.

Filmklub Szatmárnémetiben
Újabb vetítés lesz a szemlélek filmklub keretében a szatmárnémeti Szentlélek templom Kolping termében, május 11-én, holnap este hét órától. Az apa-sorozatok folytatásaként A názáreti józsef című olasz drámát nézhetik meg az érdeklődők. Szeretettel várnak mindenkit.

Imaháló találkozó
A

About the author

Görgényi Tünde