2020. augusztus 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

135 évnyi folyamatosan ima
Párizs legmagasabb pontján, a Montmartre negyed szívében álló székesegyházat a párizsi turisták és a művészet szerelmesei különösen nagyra becsülik. A román és bizánci hatásokat magán viselő bazilika Notre-Dame után a francia főváros leglátogatottabb vallási műemléke. Itt, a Montmartre-i Szent Szív bazilikában 135 éve töretlenül imádják az oltáriszentségben jelenlévő Jézust. Az örökimádást még az 1944-es bombázások és az idei koronavírus járvány sem szakította félbe: a bencés közösség apácái egymást váltották a nap 24 órájában, hogy ne szakadjon meg a szentségimádás.
1885. augusztus 1-je óta, nagypénteket leszámítva szüntelenül folyik a szentségimádás, függetlenül a külső, olykor szélsőséges körülményektől.
„Sosem hagyjuk az Urat egyedül. Valaki mindig jelen van a következő személy érkezéséig, ami olykor roppant nehéz tud lenni, ha a másik nem ébred fel időben” – vallotta be az egyik nővér majd hozzátette, hogy ez egyúttal lehetőség is arra, hogy jobban odafigyeljenek az imaéletükre és így újra kapcsolatba kerüljenek hivatásuk lényegével.

Szentségimádás Nagyváradon
Augusztus 30-án, vasárnap délután 5 órától zenés szentségimádást tartanak a nagyváradi Szent Anna, ismertebb nevén Orsolya templomban. Szeretettel várnak minden imádkozni, engesztelni vágyót.

Templombúcsú Biharszentjánoson
Augusztus 30-án, vasárnap déli 12 órakor tartják a biharszentjánosi, Keresztelő Szent János tiszteletére emelt római katolikus templom búcsús szentmiséjét, amelynek főcelebránsa és szónoka dr. Kovács Zsolt irodaigazgató lesz.

Templombúcsú Székelyhídon
A  székelyhídi Szűz Mária, a Szeplőtelen Fogantatás tiszteletére felszentelt római katolikus templom búcsúját augusztus 30-án, vasárnap ünnepelik. A déli 12 órakor kezdődő szentmise szónoka és főcelebránsa Bakos Gábor .érmihályfalvi segédlelkész lesz.

Templombúcsú Érmindszenten
Augusztus 30-án, vasárnap tartják az érmindszenti (Ady Endre) templom búcsúját. A Mindenszentek Királynéja tiszteletére emelt templomban Ozsváth József szilágysomlyói plébános mutatja be az ünnepi szentmisét délután 1 órai kezdettel.

Szabadtéri kiállítás Kovásznán
14 pannóból álló szabadtéri kiállítás nyílik a kovásznai Kádár László Képtár udvarán szeptember 1-én, kedden délután 4 órakor. A kiállítás a hagyományos székelyföldi mesterségek értékét, gazdagságát mutatja be. A pannósorozat csupán ízelítőt nyújt a népi mesterségek változatos világából, és további tájékozódásra hívja az érdeklődőket a mesterségek.ro honlapra, amely 46-féle foglalkozást mutat, valamint e hagyományos életformákat megörökítő kisfilmek által is közelebb hozza Székelyföld, ezen belül Háromszék kulturális-néprajzi örökségének egy jelentős szeletét.
A kiállítást megnyitja Kinda István néprajzkutató. A látogatás ingyenes.

Időjárás: Az ilyenkor megszokottnál valamelyest alacsonyabb hőmérsékleti értékek várhatók az előttünk álló két hétben, 24 és 33 Celsius-fok közötti nappali csúcshőmérséklettel- derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat következő két hétre vonatkozó előrejelzéséből.
A mai napon egy hidegfront érkezik, feltámadó, helyenként viharos északnyugati széllel, pár fokos lehűléssel. Sokat fog azonban sütni a nap, számottevő csapadék nem valószínű.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a a besztercei Szentháromság-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szabadtéri szimfonikus koncert
Ma este 7 órától várják a klasszikus zene kedvelői a Szatmárnémeti Tűzoltótorony melletti Fátyol Rudolf parkba, ahol a Dinu Lippati Filharmónia művészei szimfonikus hangversenyt tartanak.
A zenei eseményen ez alkalommal Mihnea Ignat lesz a karmester, szólistaként pedig az orosz születésű Artur Kaganovskiy hegedűművész lép fel.

Márton Áron megemlékezés
Csíkszentdomokoson IX. alkalommal szervezik meg a Márton Áron megemlékezést. Az ünnepi szentmise, melyet rádiónk élő adásban közvetít délelőtt 10 órakor kezdődik a csíkszentdomokosi római katolikus templomban. Szentbeszédet mond Exc. Kovács Gergely érsek. A szentmise után Msgr. Marton József előadását hallgathatják meg a jelenlevők Márton Áron küzdelme Dél-Erdélyben 1940-1945 között címmel. Az előadás keretében elhangzik két, eddig ismeretlen vers a XX. század elején élt erdélyi orvos-költőtől, Bárd Oszkártól. A járványhelyzet megkövetelte intézkedések miatt kérik tisztelettel, részvételi szándékukat jelezzék Bodó Andreánál a 0751-523114 vagy Lázár Csillánál a 0741-484716-os telefonszámok egyikén.

KlausenMusik
Az Egyházzene – Kolozsvár Egyesület szervezésében elindult nyári hangverseny-sorozat utolsó előadására holnap este 7 órától kerül sor. A járványügyi helyzet miatt a koncertek a Szent Mihály plébánia belső udvarán lesznek, de amint lehetségessé válik a Piarista (Szentháromság) templomban lesznek megtartva.
Ez alkalommal a Concerto Spiralis előadását hallgathatják meg.

Népfőiskola Bedében
A Solidaris Egyesület egy évtizedes Telefonos Szeretetszolgálati tapasztalatából kiindulva megpróbálja összegyűjteni azokat a témákat, problémás eseteket, amelyeket népfőiskolai keretben, nevelési célzattal alaposabban körbejárhatnak lehetséges megoldásokat keresve.
Küldetésüknek érzik azt, hogy az őket megkeresőket ne csupán kiszolgálják hanem a közösség szolgálatába állítsák, arra buzdítva, hogy mindenkire szükség van egy élő közösségen belül!
Az egyesület első alkalommal szervez népfőiskolai hétvégét a Maros megyei Bedében augusztus 29-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között. A találkozó témája Örökbefogadás városon és vidéken.
Kádár Annamária pszichológus és Bányai József ügyvéd próbálnak kézzelfogható útmutatást nyújthatnak ebben a sokak számára rendkívül szövevényes eljárásban, végezetül a Gyökérkeresők című dokumentumfilmmel zárják közös együttlétüket.
Előzetes bejelentkezés nem szükséges, bővebb információkért hívják a 0741-555555-ös szeretetszolgálati számot!

Időjárás: Az ilyenkor megszokottnál valamelyest alacsonyabb hőmérsékleti értékek várhatók az előttünk álló két hétben, 24 és 33 Celsius-fok közötti nappali csúcshőmérséklettel- derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat következő két hétre vonatkozó előrejelzéséből.
A mai napon egy hidegfront érkezik, feltámadó, helyenként viharos északnyugati széllel, pár fokos lehűléssel. Sokat fog azonban sütni a nap, számottevő csapadék nem valószínű.

MRE Hírszolgálat, 2020. augusztus 27.

About the author

majoros gabriella