2020. február 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében holnap a bethlenfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. A nagyváradi egyházmegyében március első vasárnapján Belényesben és Szilágynagyfaluban lesz lehetőségük a híveknek bekapcsolódni az egyház örökös szentségimádásába. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, adjunk hálát minden kapott kegyelemért!

Érseki szentmise Kovács Gergely gyulafehérvári érsek hazalátogat szülővárosába Kézdivásárhelyre, ahol hálaadó szentmisét mutat be. Az ünnepélyes liturgia holnap, nagyböjt első vasárnapján, délelőtt 11 órakor kezdődik a Kézdivásárhely-kantai Szentháromság-plébániatemplomban.

Előadás Márton Áronról Isten szolgája Márton Áron püspök halálának 40. évében Erdély szentéletű püspökéről tart képekkel, eredeti hangfelvételekkel, filmrészletekkel gazdagított előadást Nagy Zoltán székelyudvarhelyi tanár a homoródkarácsonyfalvi Sarlós Boldogasszony-templomban, a holnap délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise után és a homoródalmási Sarlós Boldogasszony-templomban, a holnap déli 12 órakor kezdődő szentmisét követően. Egyben bemutatja a kolozsvári Verbum Kiadónál megjelent „A Hegy”című, háromlemezes DVD-összeállítást a püspök életéről és az „Imádkozzunk Áron püspökkel!” című imafüzetet.

Szentségimádás Nagyváradon Minden hónap első vasárnapján, így holnap is, délután 4 órától csendes szentségimádás, 5 órától pedig vezetett szentségimádás lesz a nagyváradi Katalin-telepen. Szeretettel hívnak és várnak mindenkit, hogy az Úr jelenlétében megerősödjön és szívében békét leljen. A szentségimádás este 6 órakor szentségi áldással zárul.

Könyvbemutató Csíkszeredában Ferencz B. Imre atya „Csodálat” című verseskötete 2019-ben jelent meg, Márton Áron 1939-es püspökké szentelésének napján. A csodálatban találkozik az értelemmel az érzékelés, és ettől lesz olyan mélységesen szép (kívül-belül) a világ és az ember. Ha megfeledkezünk önmagunkról, csodálkozni is tudunk. A szerzővel Koncsag László plébános beszélget a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében, a találkozóra március 2-án, hétfőn délután 5 órára szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó Bár nagyon is szeretjük, ha zajlik körülöttünk az élet, mégis elengedhetetlenül fontos, hogy legyenek az életünkben olyan biztos pontok, amikbe belekapaszkodhatunk, ahová visszatérhetünk, és ahol felüdíthetjük a szívünket. Egy ilyen „biztos pont lehet a FITT – a Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó, amit idén már 19. alkalommal szerveznek meg. A találkozó témája az Eucharisztia lesz – az Úr Jézus közöttünk való jelenléte a kenyér és a bor színében. A program célja egy közösen töltött hétvége örömben, imában és lelkiekben. A találkozó március 6-8 között lesz Désen, ahova várják a 15 és 38 év közötti fiatalok jelentkezését. További információk a ferencesprogramok.ro oldalon olvashatóak.

Hétvégi szentmise közvetítések Holnap, nagyböjt első vasárnapján délelőtt 10 órától rózsafüzér imát, majd szentmisét közvetítünk Lázárfalváról, az esti 6 órás szentmisét pedig a nagyváradi székesegyházból hallhatják.

Felhívás: Az utóbbi időben a médiában egyre gyakrabban lehet hallani a koronavírus okozta megbetegedésről és annak súlyosságáról. A szakemberek arra hívják fel mindenki figyelmét, hogy nem kell pánikba esni, hiszen ez a vírus sem agresszívebb mint más influenzát okozó társai. A megelőzés érdekében a következőkre érdemes odafigyelni: Gyakran mosson kezet! Kerülje az érintkezést a felső légúti megbetegedésben szenvedőkkel! Kerülje az orr, szem és száj érintését mosatlan kézzel! Köhögés vagy tüsszentés esetén takarja el orrát, száját! Orvosi ajánlás nélkül ne szedjen influenza elleni gyógyszert, antibiotikumot! Tisztítsa a felületeket alkoholos vagy klóros fertőtlenítővel! Csak akkor használjon egészségügyi maszkot, ha betegnek érzi magát vagy beteg emberek környezetében tartózkodik!

Időjárás: Ma száraz idő ígérkezik, számottevő csapadék nem várható, de az ország nagy részén nem lesz zavartalan a napsütés. A délies szelet élénk, erős, nyugaton akár viharos lökések is kísérhetik. Délutánra 7 és 12 fok közötti maximumokra számíthatunk. Holnap ismét megnövekszik a felhőzet, egyre nagyobb területen beborul az ég, délután nyugat felől pedig egyre többfelé kell számtani esőre, záporokra. Délután 9-14 fokot mérhetünk.

MRE - Hírszolgálat, 2020. február 29.

About the author

Majoros Gabriella