2020. október 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Búcsúk Mindenszentek ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében Szászfenesen holnap délután 4 órakor tartják a plébániatemplom búcsúját. Az ünnep szónoka: Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
nagyernyei templomban a búcsút vasárnap, november 1-én délután 1 órakor szabadtéren ünneplik. A szentmise szónoka Drócsa László nyárádszeredai plébános.
Kajántón november 1-én, vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Jánossi Imre, a kolozsvári Szent Mihály plébánia segédlelkésze.
Szentkatolna filiájában, Hatolykán vasárnap, november 1-én ünnepelnek. A szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik.

Szeretetszolgálat Erdélyben
A Verbum kiadó gondozásában megjelent a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be.
A könyvet a borszéki alsó templomban november 1-jén, vasárnap fél 10 órakor kezdődő szentmise után bemutatják.
November 8-án, vasárnap a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise után a szárhegyiplébániatemplomban lesz a könyvbemutató.
A gyergyószentmiklósi Szent István-plébániatemplomban szintén november 8-án, vasárnap az este 6 órakor kezdődő szentmise után bemutatják be a könyvet.

Keresztény ünnepek – fotópályázat
A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért (KÁMME) Alapítvány fotópályázat-sorozatot írt ki, „KÁMME Fotóműhely” címmel határon túli fotósok számára.
Az alapítvány célja a Kárpát-medence keresztény értékeinek megőrzése, bemutatása, a magyar nemzeti egység elősegítése, a Kárpát-medencei keresztény alkotóművészek támogatása.
Pályázatot nyújthat be minden 18. életévét betöltött, határon túli magyar hivatásos és amatőr fotós, a következő keresztény ünnepekhez kapcsolódó négy kategóriában: első kategória Mindenszentek – Halottak napja – Advent, második  Karácsony, harmadik  Húsvét és negyedik pedig a Pünkösd.
A pályázat további részleteiről a http://kamme.keesz.hu/ oldalon olvashatnak, a jelentkezési lapot is itt tölthetik ki az érdeklődők.

Időjárás: Ma több helyen várható kisebb eső. A nap hosszabb időszakokra délen süthet ki. A szél időnként megélénkülhet. Hajnalban 0-7, délután 10-16 fokot mérhetünk.
Holnap még elszórtan lehet eső, zápor, majd délutántól szakadozni kezd a felhőzet, megszűnik a csapadék. A szeles időben délutánra 11-17 fokig emelkedik a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bánffihunyadi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Könyvbemutató Korondon
A korondi plébániatemplomban ma az este 6 órakor kezdődő  szentmisét Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója celebrálja. A liturgiát követően bemutatják a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be. A könyvet a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában Balázs Katalin írta, szerkesztette; grafikai arculatát Sárkány Noémi tervezte.

Imádkozzunk együtt!
Szénégető István családpasztorációs referens és a gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportjának házaspárjai hétköznapokon estéről-estére élő Facebook-os imára hívtakEgyütt imádkoztak a családjainkért, a házaspárokért, a betegeinkért, az orvosokért, az ápolókért, a mentősökért, a hatóságokért, a járványtani kutatókért, a szociális szférában dolgozókért, mindenkiért, aki kemény harcot folytat a betegség, a járvány és annak hatása ellen.
Szeretettel várnak az online imaalkalomra ma este is fél 10 órakor kezdődően. Ha valaki nem szeretne csatlakozni, akkor lélekben is bekapcsolódhat ha ugyanabban az időben ül le imádkozni, a maga ritmusa és stílusa szerint.

Requiem Temesváron
Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából november 2-án, hétfőn, reggel 8 órai kezdettel Pál József Csaba temesvári megyéspüspök rekviemet celebrál a Szent Katalin templomban az egyházmegye elhunyt főpásztorai, lelkipásztorai és hívek lelki üdvéért. Ugyanezen a napon este 6 órakor a Főpásztor a Püspökség udvarán mutat be megemlékező szentmisét az elhunytakért.

Szent Imre napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Marosvásárhelyen, Márton Áron erdélyi püspök halálának 40. évfordulóján, a Szent Imre plébániatemplom felszentelésének 48. évében a templomot szentelő püspöknek egészalakos üvegablakkal állítanak emléket. Az üvegfestményt, november 5-én, csütörtökön, az este 6 órakor kezdődő búcsús szentmise keretében a főcelebráns, Oláh Dénes, marosvásárhelyi főesperes-plébános áldja meg.
A gelencei egyházközségnek két temploma van: a 13. század közepén épült Szent Imrének szentelt műemlék templom, és a rohamosan növekvő lélekszám miatt szükségessé vált nagyobb templom, amelyet 1853–1899 között építettek. A búcsút november 5-én, csütörtökön tartják. A műemléktemplomban reggel fél 9 órakor kezdődik a szentmise. A nagytemplomban délelőtt 11 órakor az ünnepi búcsús szentmise főcelebránsa Kerekes László segédpüspök lesz.

Időjárás: Ma több helyen várható kisebb eső. A nap hosszabb időszakokra délen süthet ki. A szél időnként megélénkülhet. Hajnalban 0-7, délután 10-16 fokot mérhetünk.
Holnap (szombaton) még elszórtan lehet eső, zápor, majd délutántól szakadozni kezd a felhőzet, megszűnik a csapadék. A szeles időben délutánra 11-17 fokig emelkedik a hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 30.

About the author

majoros gabriella