2020. szeptember 21. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Egymillió gyermek imádkozik
Október hagyományosan a rózsafüzér hónapja, amikor a keresztények előszeretettel imádkozzák a szentolvasót. Idén a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv támogatja az „Egységért és a békéért egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” – kezdeményezést, amelyet a soha nem tapasztalt világméretű egészségügyi és társadalmi veszélyhelyzetben tartanak meg.
Október 18-án ismét kérik a gyerekek, szüleik, tanáraik és hitoktatóik imáit szerte a világon, hogy Szűz Mária anyai közbenjárására szabadítsa meg az Úr a világot a koronavírus-járványtól. A szervezők levélben magyarázzák el a gyerekeknek, hogyan imádkozzák a rózsafüzért. A felnőtteknek pedig kifejtik, hogy Jézus ad gyógyírt az emberiséget sújtó bajokra.
Csatlakozzunk minél többen az imához.

Szentév Santiago de Compostelában
Évszázados szertartással nyitja meg Julián Barrio érsek az év utolsó napján a Santiago de Compostela-i székesegyház szent kapuját: háromszor ráüt egy ezüstkalapáccsal, majd amikor a kisebb lapokból álló fal bedől, szenteltvízzel és olajággal tisztítja meg körben a kapubélletet. Elsőként maga a főpásztor lép át rajta.
Callixtus pápa 1122-ben hirdette meg 1126-ra az első jubileumi évet; rendelkezése értelmében Santiagóban minden olyan év szentév, amelynek során július 25-e, Szent Jakab apostol ünnepe vasárnapra esik.
Jeruzsálem és Róma után Santiago de Compostela a keresztény zarándoklatok egyik legfontosabb célpontja.

Szent Pio ünnep
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában szeptember 23-án, szerdán délután 5 órától ünnepi szentmisét tartanak. Ezt követően Ambrus István helyi plébános előadást tart Pio atya istenszeretete címmel.

Szent Gellért napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján a Szent Gellért védelmébe ajánlott templom búcsúját szeptember 24-én, csütörtökön déli 12 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Csintalan László nyugalmazott plébános.
Ditró leányegyházában, Cengelléren a kápolna búcsúja szeptember 24-én, csütörtökön, délután 4 órakor kezdődik. A szentmisén Köllő Tibor szovátai plébános prédikál.
Szeptember 24-én, délután 6 órakor tartják a sepsiszentgyörgyi Szent Gellért-templom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pál Áron újmisés, csíkszentgyörgyi segédlelkész.
Temesvári egyházmegyében Szent Gellért vértanú püspök és a temesvári egyházmegye védőszentje emlékére szeptember 24-én, csütörtökön délelőtt 11 órai kezdettel a nagycsanádi templomban Pál József-Csaba megyés püspök szentmisét mutat be.
A temesvár-szabadfalui plébániához tartozó temessági közösség szeptember 27-én, vasárnap ünnepli a Szent Gellért tiszteletére felszentelt templom búcsúünnepét. A szentmisét délelőtt fél 12 órai kezdettel Dirschl Johann általános helynök mutatja be.

Időjárás: Ma csak kevés fátyolfelhő lehet az égen, továbbra is a napsütésé lesz a főszerep. A délkeleti szelet a középső tájakon és a hegyvidéken kísérhetik élénk lökések. Hajnalban 5-12, délután 24-28 fok várható. Folytatódik a frontmentes idő. A mostani számítások szerint csütörtökig még kitart a szép őszi idő, viszont pénteken egy hidegfront hoz majd lehűlést.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az egeresi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Alzheimer Café Marosvásárhelyen
A Gyulafehérvári Caritas Alzheimer Caféra hívja demens betegek hozzátartozóit, egészségügyben dolgozókat és más érdeklődőket. Az Alzheimer Café néven meghonosodott előadássorozatok keretében mostantól Marosvásárhelyen is taglalják mindazokat a tudnivalókat, amelyek a demenciában (köztük Alzheimer-kórban) szenvedő betegek hozzátartozóinak jó tudni ahhoz, hogy betegeik gondozását és – főként – elfogadását elősegíthessék.
Az első találkozó szeptember ma délután 5 órakor a Mărăști utca 36. szám alatti Caritas Házban lesz.
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, mivel a helyek száma korlátozott. Érdeklődni, jelentkezni lehet a 0265-213.509-es telefonszámon.

Légy tűz! – Szentségimádás Csíkszeredában
Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) szervezésében szeptember 22-én, kedden 18 órától a Légy Tűz! programsorozat keretében ifjúsági dicsőítő szentségimádást tartanak Csíkszeredában, a Szent József kápolnában. A zenei szolgálatot Szabó István látja el.

Üzenet Budapestről – Az Eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt
Tegnap fejeződött volna be Budapesten a Hősök terén a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) a záró szentmisével, a Statio Orbisszal. A világjárvány miatt a katolikus világtalálkozót egy évvel később rendezhetik meg. A szervezők azonban az eredeti időpontban online előtalálkozót szerveztek a NEK jegyében, ahol egy héten át Erdő Péter bíboros személyes hangvételű felvezetőivel a kongresszus előadói, tanúságtevői osztották meg videó-üzenetekben gondolataikat. Az online előtalálkozóra küldött üzenetekből kiderült, hogy milyen komoly tanulságokat hordoz a katolikus közösség számára a járvány időszaka. Erdő Péter így összegzi ezt:
„Nagyon sok online szentmise-közvetítést tartottunk, de mindenki tudta, hogy ez nem egyenértékű a személyes jelenléttel. Tehát az Eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt. Adja Isten, hogy jövő ilyenkor valóban együtt ünnepelhessünk a világ minden tájáról érkező hívőkkel együtt!”
Ferenc pápa is üzent az elhalasztott NEK alkalmából: „Szeretném üdvözletemet küldeni Magyarország főpásztorainak és híveinek, és mindenkinek, aki hittel és örömmel várta ezt az egyházi rendezvényt. A kongresszust a jövő évre halasztották, szeptember 5. és 12. között tartják meg, ugyanúgy Budapesten. Lélekben egyesülve haladjunk tovább az előkészületekkel, az Eucharisztiában találva meg az Egyház életének és küldetésének forrását.”

Időjárás: Ma csak kevés fátyolfelhő lehet az égen, továbbra is a napsütésé lesz a főszerep. A délkeleti szelet a középső tájakon és a hegyvidéken kísérhetik élénk lökések. Hajnalban 5-12, délután 24-28 fok várható. Folytatódik a frontmentes idő. A mostani számítások szerint csütörtökig még kitart a szép őszi idő, viszont pénteken egy hidegfront hoz majd lehűlést.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 21. 

About the author

majoros gabriella