2021. április 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Az új kolozsvár-szamosújvári görög katolikus püspök beiktatása Ez év április 14-én Szentatyánk, Ferenc pápa tudomásul vette Claudiu Lucian Pop püspök, a Balázsfalvi Görög Katolikus Nagyérsekség kuriális püspöke áthelyezését a Kolozsvár-Szamosújvári Görög Katolikus Egyházmegye élére. Az új főpásztor beiktatására holnap délelőtt 11 órai kezdettel kerül sor Kolozsváron.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készülve imakilencedet tartanak a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján. A népmissziós célt szolgáló lelki előkészület az Imádkozzunk Áron püspökkel! című imafüzetben található kilencedre alapul, minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira. A szentmisék előtt egyórás imádságot vezetnek a csíkszentdomokosi rózsafüzér-társulatok, a mise végén sor kerül az elmélkedésre és imádkozásra. Az imakilenced ötödik alkalmára holnap este 6 órától kerül sor. Témája: Imádkozzunk a házasulandókért, házastársakért, szülőkért! Elmélkedést tart Szénégető István-Barnabás Marosvásárhely-remeteszegi plébános, családpasztorációs referens. A szentmiséket rádiónk és a templom.ro honlap is élőben közvetíti.

Jó Pásztor vasárnapja A katolikus egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot a Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, amely egyben a papi hivatások világnapja is. Húsvét utáni 4. vasárnap a szentmiséken világszerte a papokért és új hivatásokért imádkoznak a hívek. Jó Pásztor vasárnapján, április 25-én,a temesvári egyházmegye templomaiban idén is megtartják az egyházmegyei gyűjtést a hivatások számára.

Szent György búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyudvarhely-Szombatfalván április 25-én, vasárnap délután 1 órától mutatják be a Szent György vértanú tiszteletére az ünnepi búcsús szentmisét, amelyen Tamás Huba, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség kisegítő lelkésze prédikál. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban április 25-én ünneplik a város védőszentjének, Szent Györgynek az emléknapját. A délelőtt fél 11 és az esti 6 órakor kezdődő szentmise keretében is Szent György-napi búcsút tartanak. Délelőtt Csató Béla székelylengyelfalvi plébános, délután Márton József borszéki plébános hirdetnek igét. Az este 6 órakor kezdődő szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Online női lelkigyakorlat Igent mondok mottóval 30 napos online női lelkigyakorlatot szervez a Jézus szíve társaság május hónap folyamán. „Mária élete szimbolikus női történet, és mégis mindenki saját történetére ismerhet benne. Az Istentől kapott élet elfogadásának és befogadásának története. Igenjével azt üzeni: „legyen” – történjen az élet. Úgy, ahogy azt Isten vágyik nekem ajándékozni. Arra biztat, hogy én is ajánljam fel saját igenemet Istennek.” A lelkigyakorlat anyagát minden nap emailben küldik a résztvevőknek és mindenki egyénileg építheti be a napjába az imaidőket. Jelentkezni a www.tahisziv.hu honlapon lehet.

Időjárás: A mai napon a front mögött napos-gomolyfelhős időre készülhetünk. Országszerte futó záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Az északnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Hajnalban 0-5, a fagyzugos völgyekben -4, 3, napközben 12-20 fokra van kilátás. Holnap is napos-gomolyfelhős, országszerte száraz időre számíthatunk. A helyenként élénk északi-északnyugati szélben ismét 14-19 fokot mutathatnak a hőmérők. 

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszentléleki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Bérmálások a gyulafehérvári egyházmegyében Püspöki szentmise keretében szolgáltatja ki Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök a krisztusi nagykorúság szentségét a gyulafehérvári főegyházmegye több templomában a kisebb megszakításokkal április közepétől május végéig tartó bérmakörúton. Kovács Gergely érsek, a borszéki Szent István plébániatemplomban ma, a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 36 fiatal bérmálkozót részesít a nagykorúság szentségében. Kovács Gergely érsek, a gyergyócsomafalvi plébániatemplomban holnap, a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében 163 bérmálkozót részesít a nagykorúság szentségében, a gyergyóújfalvi plébániatemplomban a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében pedig 132 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. Kerekes László segédpüspök, a gyergyóditrói Jézus Szíve-plébániatemplomban április 25-én, vasárnap, a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében 60 bérmálkozót részesít a nagykorúság szentségében. A gyergyóremetei Szent Lénárd tiszteletére épült plébániatemplomban szintén április 25-én, vasárnap, délután 5 órakor kezdődik az ünnepi szentmise, melynek keretében 297 bérmálkozó részesül a nagykorúság szentségében.

Világi felnőtt hívek képzése A temesvári egyházmegyében folytatódik a világi felnőttek számára szervezett továbbképző kurzusok sorozata, amelynek célja a jézusi tanítványképzés. Olyan felnőtt világi keresztényeknek szól ez, akik növekedni szeretnének hitben és szolgálni akarnak egyházközségükben. A háromévesre tervezett kurzussorozat továbbra is az internet segítségével zajlik. A sorozat harmadik előadását ma délután 6 órai kezdettel tartják, melynek témája „A megszentelt élet intézményei.” Előadó Tari M. Böbe schönstatti nővér.

Szabadtéri passió A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány keretében működő Szent Imre Társulat 2010 óta húsvéti időben szabadtéri passiót játszik. A negyven perces misztériumjáték zenére és pantomimre épülő produkció, mely a megváltás történetét mutatja be Jézus szenvedésétől a Szentlélek eljöveteléig, ezért a teljes Húsvéti időben aktuális. Gyergyóalfaluban a passiójátékot április 25-én, vasárnap, a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise után, mutatják be a templom udvarán.

Lelkigyakorlat és pedagógia képzés Franz Kett Lelkigyakorlat és pedagógia képzés lesz Kézdivásárhelyen május 3-7 között, minden nap délután 3-8 óra között Nagy Enikő Kriszta mallersdorfi ferences nővér vezetésével. Téma: Bennünk lévő istenképek. „Egy istenarc van eltemetve bennem…” További információkat a 0742-698166-os telefonszámon, vagy a hajlakattilajbi@freemail.hu email címen lehet kapni.

Időjárás: A mai napon a front mögött napos-gomolyfelhős időre készülhetünk. Országszerte futó záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Az északnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Hajnalban 0-5, a fagyzugos völgyekben -4, 3, napközben 12-20 fokra van kilátás. Holnap is napos-gomolyfelhős, országszerte száraz időre számíthatunk. A helyenként élénk északi-északnyugati szélben ismét 14-19 fokot mutathatnak a hőmérők. 

MRE Hírszolgálat, 2021. április 23.

About the author

Majoros Gabriella