2021. április 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Online női lelkigyakorlat
Igent mondok mottóval 30 napos online női lelkigyakorlatot szervez a Jézus szíve társaság május hónap folyamán. „Mária élete szimbolikus női történet, és mégis mindenki saját történetére ismerhet benne. Az Istentől kapott élet elfogadásának és befogadásának története. Igenjével azt üzeni: „legyen” – történjen az élet. Úgy, ahogy azt Isten vágyik nekem ajándékozni.
Arra biztat, hogy én is ajánljam fel saját igenemet Istennek.” A lelkigyakorlat anyagát minden nap emailben küldik a résztvevőknek és mindenki egyénileg építheti be a napjába az imaidőket. Jelentkezni április 30.-ig a www.tahisziv.hu honlapon lehet.

Szent József a munkás búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Gyergyószentmiklóson, a Szent József, a munkás tiszteletére épített felszegi templom búcsúünnepe május 1-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentmise keretében bérmálás lesz.
Csíkszentmiklós filiájában, a borzsovai templomban szintén szombaton ünneplik a búcsút. Az ünnepi szentmise, melynek szónoka Both Dávid homoródkarácsonyfalvi plébános, délelőtt 11 órakor kezdődik.
A zeteváraljai plébániatemplomban május 1-én, szombaton délelőtt fél 12 órától tartják a búcsút. A szentmise főcelebránsa Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános lesz, a szónok pedig Bilibók Géza tusnádfürdői plébános.
A temesvári egyházmegyében A Szent József, a munkás tiszteletére felszentelt Mosóczy-telepi templomban május 1-jén, szombaton délelőtt fél 11 órától tartják az ünnepélyes búcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Diósi Dávid teológiai tanár, Gyulafehérvárról.

Lelkigyakorlat és pedagógia képzés
Franz Kett Lelkigyakorlat és pedagógia képzés lesz Kézdivásárhelyen május 3-7 között, minden nap délután 3-8 óra között Nagy Enikő Kriszta mallersdorfi ferences nővér vezetésével.
Téma: Bennünk lévő istenképek. „Egy istenarc van eltemetve bennem…”
További információkat a 0742-698166-os telefonszámon, vagy a hajlakattilajbi@freemail.hu email címen lehet kapni.

Ifjúsági program Nagyváradon
Első alkalommal szerveznek találkozót 13 és 22 év közötti fiatalok számára, a nagyvárad-olaszi plébániatemplom közösségi házában május 5-én, szerdán este 7 órától.
További információk Babota Adriennnél a 0758-484930-as telefonszámon vagy az adriennbabota@gmail.com e-mail címen kérhetőek.

Háló találkozó és lelkinap
A Katolikus Közösségek Hálózata „Érted haragszom, nem ellened” mottóval május 8-án, szombaton Kárpát-medencei találkozót tart élőben a világhálón.
A program reggel fél 9 órától délután 5-ig tart, melyben szerepel kiscsoportos beszélgetés, közös ima valamint Orosz István atya lelkesítő gondolatokat oszt meg a résztvevőkkel és Pécsi Rita neveléskutató előadása a harag kezeléséről.
Jelentkezni lehet május 5-ig az esemény facebook oldalán.

Időjárás: Borongós, csapadékos időre kell készülni. Északon, északnyugaton lesz kevesebb, máshol több felhő, és délen, délkeleten továbbra is számíthatunk esőre, egy-egy záporra. A keleties szél többfelé feltámad. Hajnalban -1, +6 fok várható, a csúcshőmérséklet pedig 9 és 17 fok között alakul.
A borongósabb tájakon élők hő- és komfortérzete alacsonyabb lehet, ezzel szemben a naposabb tájakon élők hangulata, közérzete javulhat.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a madéfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Szent Antal nagykilenced
A csíksomlyói kegytemplomban a Szent Antal tiszteletére bemutatott szentmisék keddenként reggel 8, délelőtt fél 11-től és este 6 órakor lesznek. A délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmisét Csíki Szabolcs ifjúsági főlelkész, csíkdelnei plébános, az esti szentmisét pedig Kovács Antal ferences atya mutatja be Székelyudvarhelyről.
Az este 6 órakor kezdődő szentmisét A Mária Rádió élőben közvetíti.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmise szintén kedden, délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentbeszédet Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja. A nagykilenced második témája: Szent József – Szent Antal: a remény emberei… Én? Akik nem tudnak fizikailag reszt venni a szentmisén a Barátok Temploma – Székelyudvarhely facebook oldalon kapcsolódhatnak be az élő közvetítésbe.
Déván a Páduai Szent Antal-plébániatemplomban a nagykilenced alkalmával a szentmise kedden este 7 órakor kezdődik.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék kedden délelőtt 10 és délután 6 órakor lesznek. Délután 5 órától szentségimádást tartanak. A 10 órakor kezdődő szentmise keretében vendégpapok prédikálnak.

Bérmálás Háromkúton
Püspöki szentmise keretében Kerekes László, a gyulafehérvári egyházmegye segédpüspöke a háromkúti Keresztelő Szent János-templomban ma, a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 6 fiú és 10 lány részére szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.

Alzheimer Cafe Gyergyószentmiklóson
A Gyulafehérvári Caritas Szent Erzsébet Idősek Otthona és a Caritas Felnőttoktatási Központ szervezésében ma délután 5 órától a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonában kerül sor az Alzheimer Caféra.
A demenciával/ Alzheimer kórral élő személy gondozása kihívásokkal van tele, miközben a hozzátartozók súlyos terhelődések sorozatát élik át. A gondozás egyik legnagyobb veszélye, ha a primer gondozó, saját életvitelét feladva, mártírrá válik.
A hozzátartozó mártírszerepéről tart előadást Babos Judit terapeuta.
A rendezvény ingyenes és nyitott minden érdeklődő számára.

Időjárás: Borongós, csapadékos időre kell készülni. Északon, északnyugaton lesz kevesebb, máshol több felhő, és délen, délkeleten továbbra is számíthatunk esőre, egy-egy záporra. A keleties szél többfelé feltámad. Hajnalban -1, +6 fok várható, a csúcshőmérséklet pedig 9 és 17 fok között alakul.
A borongósabb tájakon élők hő- és komfortérzete alacsonyabb lehet, ezzel szemben a naposabb tájakon élők hangulata, közérzete javulhat.

MRE Hírszolgálat, 2021. április 26.

About the author

majoros gabriella