2021. február 01. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Alkotói pályázatok az Eucharisztia-tisztelet jegyében A hittan.ro honlap szerkesztősége pályázatot hirdet a gyulafehérvári, szatmári, nagyváradi és temesvári egyházmegyék I–IV. és V–XII. osztályos diákjai részére. A pályázatok célja, hogy a diákok az Oltáriszentséghez közelebb kerülve készüljenek a budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Az elemi osztályosok pályázatának tárgya egy vagy legtöbb három, Az Oltáriszentség és a családom témában készült képzőművészeti alkotás. Az Oltáriszentség tiszteletét középpontba állító munka lehet rajz, grafika, kollázs vagy bármilyen technikával készült festmény, amit a gyerekek a szüleikkel közösen készítenek elő, majd egyedül valósítanak meg, és digitális másolatát eljuttatják a szerkesztőséghez. A gimnazisták és középiskolások Őáltala, Ővele és Őbenne témában, egy, a megadott szempontok szem előtt tartásával szerkesztett digitális kiskönyvvel (e-bookkal) pályázhatnak. Az eucharisztikus imákkal, énekekkel, eucharisztikus lelkiségű emberekkel és a korábbi eucharisztikus kongresszusokról szóló beszámolókkal kapcsolatosan személyes gondolatokat tartalmazó pályamunkákat a Book Creator programmal kell elkészíteni és azok linkjét a kateketikai.forum@gmail.com emailcímre kell eljuttatni. A pályamunkákat három kategóriában (I–IV., V–VII. és VIII–XII. osztályosok) értékelik, a pályázók életkorának megfelelő ismeretszint és a művészi képességek szem előtt tartásával. Pályázni február 1. és március 21. között lehet. Az értékelés eredményét április elsején, nagycsütörtökön hozzák nyilvánosságra. A pályázati kiírások megtalálhatók a hittan.ro honlapon.

Rákellenes világnap Február 4-én, csütörtökön este 6 órától a rákellenes világnapon a Nagy Enikő-Zelma szociális testvér által vezetett Csíki Győztesek támogató csoport Stresszeljünk másképp címmel online rendezvényt tart. Rövid előadások és a tapasztalatok megosztása segítségével bátorítani szeretnék a kitartásban mindazokat, akik ezzel a betegséggel küzdenek. Meghívott előadók: Tasnádi Mária és Homa Ildikó.

A Bonus Pastor alapítvány országos találkozója Február első hétvégéjén,pontosabban február 6-án, szombaton Nagyváradon kerül sor a Bonus Pastor alapítvány első Országos Találkozójára. Az első slukk reggel, a második nasi, a harmadik kávé, a negyedik pohár ital, az ötödik sms, a hatodik kukkantás a netre, a hetedik „ezt még ma megcsinálom”… – kis örömszerző vagy feszültségoldó pótlékok. Segítenek nem megélni, nem érezni, nem fájni, nem félni. Rosszul bánunk magunkkal és gyakran másokkal is… Pedig rajtunk múlik. A külső és belső valóságunk megismerése és elfogadása felszabadíthat bennünket. Az önmagunkkal és környezetünkkel való szeretetteljes szembenézéshez szeretnének néhány támpontot nyújtani ezen a találkozón. A program délelőtt 10 órától este 6 óráig tart, helyszín a nagyváradi CE ház, Stefan cel Mare sugárút 28 szám. Személyes jelenlét esetén a részvételi díj 80 lej, online részvétel esetén a rendezvény díja 50 lej. Jelentkezni lehet február 2-ig. További információk a bonuspastor.ro oldalon olvashatóak.

Időjárás: A reggeli órákban többfelé havazhatott, de nyugaton havas eső, helyenként eső, ónos eső is eshetett. Élénk, néhol erős lesz az északkeleti szél, amely a havazással érintett tájakon kisebb hófúvást okozhat. Fagyos lesz a reggel, a hegyvidéken és havas tájakon -10 fok köré süllyedhet a hőmérséklet. Délután 0-7 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tordai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Romániai magyar szerzetesek országos találkozója (online) A Szociális Testvérek Társasága szervezésében február 1-jén, hétfőn 19-21 óra között internetes kommunikációs felületen (Zoom) tartják a romániai magyarajkú szerzetesek és szerzetesnők országos találkozóját. A programban a résztvevők köszöntését követően impulzus, képmeditáció, kiscsoportos beszélgetés, plénum szerepel. Jelentkezni az ildiko.homa@gmail.com és az erikofm@gmail.com e-mail-címeken lehetséges.

Megszetntelt élet világnapja Szent II. János Pál pápa február másodikát a Megszentelt Élet Világnapjává rendelte, mely napon az egész világon hálát adnak Istennek a szerzetesi hivatásokért. Ezen a napon a kolozsvári piarista templomban este 6 órától szentmisét mutatnak be. A liturgia előtt negyedórával a városban élő szerzetesek és szerzetesnők közösen imádkozzák a zsolozsmát.

Előadás Székelyudvarhelyen Február 3-án, szerdán délután 5 órától a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház nagytermében, előadást tart majd szentmisét mutat be Böjte Csaba ferences atya. Az előadás címe: Férfi erények – imádkozzunk férjeinkért, fiainkért, családapákért! Azok számára, akik nem tudnak résztvenni, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház és a Szent György Plébánia facebook oldalán bekapcsolódhatnak.

Segítség, gyászolok! Február 4-én, csütörtök este 7 órától gyászcsoport indul Gyergyószentmiklóson a Szent István plébánia hittantermében. A találkozó sorozat 10 alkalomból áll. Szeretettel vár minden gyászolót Kedves Rita segítő nővér és Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános.

Online kísért imádság hete Az aktuális lehetőségeket megragadva Zoomszobában szervezik meg idén a szokásos februári kísért imádság hetét a szociális testvérek, február 4-9. között. „Ha szeretnél megtanulni imádkozni a Szentírással, – vagy már tudsz, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágysz, ha szeretnél Isten szemével tekinteni az életedre és önmagadra, ha szívesen elmennél egy lelkigyakorlatra, de nincs most rá módod… mi szeretettel elkísérünk ezen az úton” – áll a testvérek felhívásában. Aki bekapcsolódik az imádság hetébe, annak a hét folyamán naponta egy órát kell fölszabadítania Isten számára imádságban, és minden nap megoszthatja tapasztalatait személyes kísérőjével. Bővebben érdeklődni a szocialis.testverek@gmail.com címen lehet, vagy Farmati Anna testvérnél a 0740-430.666-os telefonszámon.

Rövidterápiás program A Bonus Pastor Alapítvány idén is igyekszik folytatni a szenvedélybetegeket segítő tevékenységeit. Február 8-19. között tervezzik megtatani a magyarózdi Terápiás Otthonban első rövid terápiás programjukat szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni február 5-ig lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségek egyikén.

Jegyeskurzusok a Gyulafehérvári Egyházmegyében Jegyeskurzus indul Gyergyószentmiklóson a házasságkötésre készülő fiatalok számára február 6-án, szombaton este 7 órától a Szent Miklós plébánián. Jelentkezni lehet személyesen a plébániahivatalban. A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébánián, a szombatfalvi Szent György-egyházközséggel közös szervezésben jegyeskurzus lesz szentségi házasságra és családi életre vágyó fiataloknak. Jelentkezni személyesen a plébániahivatalokban lehet február 5-ig. A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében február 9-én, kedden jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen. Jelentkezni február 5-ig lehet az adelasofalvi@yahoo.com vagy szenegetoi@gmail.com email címeken, vagy 0743-138.784-as telefonszámon. A jegyeskurzus önismereti, párkapcsolati és hitbeli segítség kíván lenni olyan fiataloknak, akik házasságra készülnek. Egy több hetes lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, ismerkedési keret más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre.

Időjárás: A reggeli órákban többfelé havazhat, de nyugaton havas eső, helyenként eső, ónos eső is eshet. Élénk, néhol erős lesz az északkeleti szél, amely a havazással érintett tájakon kisebb hófúvást okozhat. Fagyos lesz a reggel, a hegyvidéken és havas tájakon -10 fok köré süllyedhet a hőmérséklet. Délután 0-7 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2021. február 01.

About the author

Majoros Gabriella