2021. február 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Betegek világnapja Egyházunk minden év február 11-én, az első lourdes-i Szűzanya jelenés napján a betegekre irányítja a világ figyelmét. II. Szent János Pál pápa 1992-ben rendelte el, hogy február 11. a Betegek világnapja legyen. Célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban február 7-én, vasárnap, a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise keretében kiosszák a betegek és idősek számára a betegek szentségét.

Házasság hete programsorozat Gyergyószentmiklóson Erdélyben tizedik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Gyergyószentmiklóson nyolcadik alkalommal kapcsolódnak a Házasság hete rendezvénysorozatához. „Ezerszer is IGEN! – nem könnyű minden körülményben kimondani, de szeretnénk! Gyertek, mondjunk „igent” a Házasság hetén és ünnepeljük együtt az „igenjeinket”! – írják felhívásukban a szervezők, akik kiemelt odafigyeléssel várják azokat, akik első alkalommal vesznek részt a rendezvénysorozaton. Február 8-án, hétfőn este 8 órától a Szent Miklós templomban szentségimádás és szentmise lesz a házasságban élőknek illetve a házasságra készülőknek. Kedden este 6 órától kerekasztal beszélgetésre várják a házaspárokat a Szent István templom plébániáján. Február 10-én, szerdán este 6 órától a Szent Miklós plébánia Márton Áron termében filmvetítés lesz. Csütörtökön, február 11-én tanuságtételt hallhatnak a Kertész házaspártól szintén a Szent Miklós plébánia Márton Áron termében. Szombaton, február 13-án a Szilágyi vendéglőben romantikus vacsorára várják a házaspárokat este 6 órára. A házasság hete programsorozat záró szentmiséje vasárnap délelőtt háromnegyed 10 órától lesz az örmény katolikus templomban, déli 12 órakor a Szent Miklós templomban, délután 5 órától a Munkás Szent József templomban és este 6 órától a Szent István templomban.

Gyűjtés az ifjúsági pasztoráció támogatására A Gyulafehérvári Főegyházmegyében immár hagyomány, hogy farsang utolsó vasárnapja az ifjúság vasárnapja. Ezen a napon, idén február 14-én a főegyházmegye templomaiban gyűjtést szerveznek a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség rendezvényeinek támogatására.

Időjárás: Hajnalban többfelé fordult elő eső, északon ónos eső, a hegyvidéken kisebb havazás is lehet. Napközben délnyugat felől felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Délen a párás, ködös reggelt követően, felmelegszik a levegő, itt 8-14 fok várható. Többfelé feltámad a déli-délnyugati szél.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az alsójárai templomban tartanak örökös szentségimádási napot.Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Új elnöke van a Fokoláre Mozgalomnak Fokoláre Mozgalom általános nagygyűlésén január 31-én Margaret Karramot választották a mozgalom új elnökévé, ő követi az elnöki tisztségben az alapítót, Chiara Lubichot és a most leköszönő elnököt, Maria Vocét, aki 12 évig, két ciklusban látta el ezt a feladatot.Megválasztása történt, a kinevezése pedig a Fokoláre Mozgalom általános statútumainak előírása szerint február 1-jén volt. A szentszéki dokumentumban azt kívánják, hogy az új elnök „hűséggel, szolgáló lelkülettel és egyházias érzülettel lássa el feladatát a mű tagjai és az egyetemes egyház javára”. Az általános nagygyűlés további feladata a társelnök megválasztása, amely február 1-jén délután történt, valamint a tanácsosok megválasztása február 4-én.

Előadás Székelyudvarhelyen A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház nagytermében ma délután 5 órától, előadást tart majd szentmisét mutat be Böjte Csaba ferences atya. Az előadás címe: Férfi erények – imádkozzunk férjeinkért, fiainkért, családapákért! Azok számára, akik nem tudnak résztvenni, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház és a Szent György Plébánia facebook oldalán bekapcsolódhatnak.

Szent József nagykilenced Csíksomlyón Ferenc pápa „Atyai szívvel” kezdetű apostoli levelével meghirdette a Szent József-év kezdetét, abból az alkalomból, hogy Szent József, Szűz Mária férjét 150 éve nyilvánították a Katolikus Egyház védőszentjévé. A csíksomlyói kegytemplomban szerdánként az esti szentmise előtt egy negyedórával, háromnegyed 6 órától elvégzik a Szent József nagykilenced soron következő imáját, az igehirdetésében pedig Szent József alakját állítják példaképül a mai hívők elé.

Imavirrasztás Székelyudvarhelyen Az erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában ma éjszaka virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Rákellenes világnap Holnap este 6 órától a rákellenes világnapon a Nagy Enikő-Zelma szociális testvér által vezetett Csíki Győztesek támogató csoport Stresszeljünk másképp címmel online rendezvényt tart. Rövid előadások és a tapasztalatok megosztása segítségével bátorítani szeretnék a kitartásban mindazokat, akik ezzel a betegséggel küzdenek. Meghívott előadók: Tasnádi Mária és Homa Ildikó.

Időjárás: Hajnalban többfelé fordulhat elő eső, északon ónos eső,a hegyvidéken kisebb havazás is lehet. Napközben délnyugat felől felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Délen a párás, ködös reggelt követően, felmelegszik a levegő, itt 8-14 fok várható. Többfelé feltámad a déli-délnyugati szél.

MRE Hírszolgálat, 2021. február 03.

About the author

Majoros Gabriella