2021. február 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Alzheimer Café Gyergyószentmiklóson A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas Alzheimer Cafére hívja demens betegek hozzátartozóit, egészségügyben dolgozókat és más érdeklődőket a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthonba ma délután 5 órára. Babos Judit pszichoterapeuta tart előadást a demens betegeket ápoló hozzátartozó lelki állapotáról. Ezt követően Kiss Gabriella mutatja be a Demencia és család című könyvet a jelenlévőknek. A program interaktív csoportbeszélgetésekkel zárul. Érdeklődni, jelentkezni a 0266-364.126-os telefonszámon lehet.

Az otthoni beteggondozók találkozója a főpásztorral Böcskei László megyés püspök az előző években végig látogatta az egyházmegyei Caritas Catolica keretében működő otthoni beteggondozó központokat, illetve az ellátásra szoruló betegeket. Mivel a járványügyi előírások ebben az évben ezt nem teszik lehetővé, Február 26-án, pénteken délelőtt 11 órakor a főpásztor a nagyváradi püspöki palotában fogadja az egyházmegye 23 beteggondozóját, akik jelen pillanatban 276 beteget látnak el napi rendszerességgel. A találkozó alkalmával szeretne köszönetet mondani a járványhelyzetben is vállalt, példátlan helytállásért, és további támogatásáról szeretné biztosítani a gondozókat, akiken keresztül szeretné majd eljuttatni üzenetét az ellátottakhoz is.

Találkozó a családpasztoráció munkatársaival Pál József Csaba temesvári megyéspüspök, a Romániai Püspökkari Konferencia családpasztorációs felelőse március 1-jén, hétfőn délelőtt 10 órakor internetes kommunikációs felület segítségével online megbeszélést tart a romániai katolikus egyházmegyék családpasztorációs munkatársaival. A találkozó témáját a március 16-án és 17-én ugyancsak online megrendezendő országos találkozó előkészületei képezik.

Hivatástisztázó lelkinap A Szociális Testvérek Társasága szeretettel hív minden olyan 18 és 35 év közötti lányt egy hivatástisztázó lelkinapra, aki keresi hogyan adhatja a legjobbat magából, mélyebb kapcsolatra vágyik Istennel, és foglalkoztatja, hogy a családos vagy a szerzetesi hivatás felé induljon. A jelentkezők számíthatnak beszélgetésre, tanításra, kiscsoportra, csendes imára és megosztásra. Mindezt a zoom-adta keretek között, vidáman, de komolyan is, beszélgetve és elcsendesedve, külön illetve együtt is. A lelkinap időpontja március 7, vasárnap délelőtt fél 11 és délután fél 4 óra között. Jelentkezni lehet a ritatestver.sss@gmail.com címen.

FITT 2021 A Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó március 12-14 között kerül megrendezésre, idén rendhagyó módon online. A találkozó témája a befogadó szív lesz. Az eseményhez a ferences programok facebook oldalán lehet csatlakozni. Bejelentkezni a ferencesprogramok.ro oldalon lehetséges.

Időjárás: Ma sokfelé válhat reggelre ködössé a levegő, ami napközben csak lassan száll fel. Csapadék nem valószínű. Néhol megélénkül az északnyugati szél. A minimumok -6 és +5, a maximumok általában 10 és 19 fok között alakulnak, ennél hidegebb a tartósan felhős, párás tájakon lehet. A reggeli nyirkos, ködös időben felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi fájdalmak, rossz lehet a hangulatunk, fáradékonyság, levertség jelentkezhet, közérzetünk. A melegedés hatására fejfájás lehet jellemző.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a székelyvéckei templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Kovács Gergely érseket köszöntötték Gyulafehérváron Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepét választotta dr. Kovács Gergely püspökké szentelése és érseki beiktatása időpontjául, helyszínéül pedig a gyulafehérvári székesegyházat. Mindez egy évvel ezelőtt, 2020. február 22-én történt. A jeles esemény első évfordulóját Gyulafehérváron két részben: délben a papnevelő intézet dísztermében, délután pedig az érsekségen ünnepelték. A délelőtti műsor keretében a szeminárium rektora és diákjai köszöntötték az érseket szavalattal, énekkel és rövid jelnettel, melyet Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyvei alapján állítottak össze. A műsor végén a kispapok és elöljáróik megajándékozták a főpásztort. Délután az érsekség dísztermében, a püspökelődök képei alatt tartott ünnepség keretében dr. Kerekes László segédpüspök köszöntötte Kovács Gergelyt, beszédében többek között azt javasolta: minden évben legalább egy szívből jövő köszönömmel fejezzük ki örömünket, megbecsülésünket és tiszteletünket a főpásztor iránt. A jó Isten áldását kérte Kovács Gergely érsek főpásztori szolgálatára. Az ünnepi műsorban Bogdán Zsolt UNITER-díjas színművész és Oláh Mátyás csellóművész rövid előadással köszöntötték a főpásztort. Az ünnepség ajándékozással és Kovács Gergely köszönő szavaival ért véget.

Jezsuita udvar Marosvásárhelyen A marosvásárhelyi egyetemi lelkészség a héten a következő programokra várja az érdeklődőket a Jezsuita Udvarban. Holnap etse 8 órától liturgikus csoport találkozó lesz. Február 25-én, csütörtökön este 7 órától kezdődő filmklub keretében a Legújabb testamentum című francia-belga-luxemburgi vígjátékot vetítik. Február 26-án, pénteken este 8 órától improvizációs tánc est lesz a Loyola kávézóban (a kollégium épületében).

Requiem Nagyváradon A világjárvány megmutatta, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk, és hogy mennyire egymásra vagyunk utalva. Miközben mindnyájan igyekszünk óvni magunkat és környezetünket, a vírus sok családból elragadott valakit. Február 27-én, szombaton este 6 órakor a nagyváradi székesegyházban Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutat be mindazokért, akik a koronavírus-járvány áldozataivá váltak. Együtt imádkozva azokkal a gyászoló családokkal, akiknek fájdalmát a járványügyi előírások is tetézték, hisz nem adhatták meg a végtisztességet elhunytjaiknak. Szeretettel várják a gyászoló hozzátartozókat és mindent jóakaratú embert!

Időjárás: Ma sokfelé válhat reggelre ködössé a levegő, ami napközben csak lassan száll fel. Csapadék nem valószínű. Néhol megélénkül az északnyugati szél. A minimumok -6 és +5, a maximumok általában 10 és 19 fok között alakulnak, ennél hidegebb a tartósan felhős, párás tájakon lehet. A reggeli nyirkos, ködös időben felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi fájdalmak, rossz lehet a hangulatunk, fáradékonyság, levertség jelentkezhet, közérzetünk. A melegedés hatására fejfájás lehet jellemző.

MRE Hírszolgálat, 2021. február 23.

About the author

Majoros Gabriella