2021. február 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tematikus szentbeszédek a józsefvárosi templomban
A nagyböjt heteiben a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban a délután 5 órakor kezdődő szentmisék keretében tematikus szentbeszédek hangzanak el az alábbi program szerint: kedden román nyelven, szerdán német nyelven, pénteken magyar nyelven. Az e heti szentbeszéd témája: Hogyan növekedjünk a hitben.

Online beszélgetés
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa a Sapientia EMTE Kolozsvári Karával online eseményt szervez ma este, a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapján. Este 7 órától kerekasztal beszélgetésre kerül sor, meghívottak Gerzsa Csaba konzul, Murádin János Kristóf egyetemi docens és Benkő Levente történész. Ezt követően levetítik a Gulág Emlékbizottság támogatásával készült Örök tél című filmet. Az eseményhez a főkonzulátus facebook oldalán lehet csatlakozni.

Pálos síverseny
Holnap pálos síversenyt szerveznek Hargitafürdőn délután 5 órakor szentmisét mutatnak be, majd 6 órakor kezdődik a verseny a sípályánál. A pálos atyák mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

Requiem Nagyváradon
A világjárvány megmutatta, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk, és hogy mennyire egymásra vagyunk utalva. Miközben mindnyájan igyekszünk óvni magunkat és környezetünket, a vírus sok családból elragadott valakit.
Február 27-én, szombaton este 6 órakor a nagyváradi székesegyházban Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutat be mindazokért, akik a koronavírus-járvány áldozataivá váltak. Együtt imádkozva azokkal a gyászoló családokkal, akiknek fájdalmát a járványügyi előírások is tetézték, hisz nem adhatták meg a végtisztességet elhunytjaiknak. Szeretettel várják a gyászoló hozzátartozókat és mindent jóakaratú embert!

Nagyböjti lelkinap és imaséta
A marosvásárhelyi Szent Család plébánián nagyböjti lelkinapot tartanak, március 6-án, szombaton amely délelőtt 10-kor szentmisével kezdődik, majd imasétára hívnak minden résztvevőt. A lelkinap délután  fél 2 órakor közös agapéval zárul.

FITT 2021
A Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozó március 12-14 között kerül megrendezésre, idén rendhagyó módon online. A találkozó témája a befogadó szív lesz.
Az eseményhez a ferences programok facebook oldalán lehet csatlakozni. Bejelentkezni a ferencesprogramok.ro oldalon lehetséges.

Férfi gyalogos zarándoklat
A gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánia szervezésében férfiakat hívnak gyalogos zarándoklatra március 13-án szombaton reggel fél 9 órától, Kovácspéterbe.
A zarándoklat lelkivezetője Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója lesz.

Időjárás: Ma is sokfelé párás, ködös lesz a reggel, néhol gyenge szitálás is előfordulhat, de északon, északnyugaton lehetnek derültebb tájak is. Előreláthatóan északkeleten és az Erdélyi medence térségében számíthatunk tartósabban párás, ködös körzetekre. Nyugaton, északnyugaton megélénkülhet a délies szél.
Délután 13-19 fok valószínű, de a tartósan párás, ködös tájakon 10 fok alatt maradhat a maximum-hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a dicsőszentmártoni templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Éljünk minél többen a lehetőséggel, járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, és könyörögjünk családjainkért, a békéért és a lelkek megmentéséért.

Az otthoni beteggondozók találkozója a főpásztorral
Böcskei László megyés püspök az előző években végig látogatta az egyházmegyei Caritas Catolica keretében működő otthoni beteggondozó központokat, illetve az ellátásra szoruló betegeket. Mivel a járványügyi előírások ebben az évben ezt nem teszik lehetővé. Holnap délelőtt 11 órakor a főpásztor a nagyváradi püspöki palotában fogadja az egyházmegye 23 beteggondozóját, akik jelen pillanatban 276 beteget látnak el napi rendszerességgel. A találkozó alkalmával szeretne köszönetet mondani a járványhelyzetben is vállalt, példátlan helytállásért, és további támogatásáról szeretné biztosítani a gondozókat, akiken keresztül szeretné majd eljuttatni üzenetét az ellátottakhoz is.

Nagyböjti lelki hét
Nagyböjti lelki hetet tartanak Szörcse, Tamásfalva, Imecsfalva templomaiban március 1-7. között, Szörcsén délután 5 órától, Tamásfalván este 6 órától és Imecsfalván 7 órától.
Március 1-én, hétfőn a lelkigyakorlat előadója Bacsó István tamásfalvi református lelkész lesz.
Március 2-án, kedden Végh Nimród Sepsiszentgyörgy-kézdivásárhelyi evangélikus lelkész elmélkedését hallhatják.
Március 3-án, szerdán Antonya Ilona székelyudvarhelyi unitárius lelkésznő tart előadást.
Március 4-én, csütörtökön Biró Erika szörcsei református lelkésznő osztja meg gondolatait a résztvevőkkel.
Március 5-én, pénteken Bartos Károly a kézdivásárhelyi Református Kollégium iskolalelkésze tart elmélkedést.
Március 6-án, szombaton Ruszka Sándor kézdivásárhelyi református lelkész lesz a lelkigyakorlat előadója.
Március 7-én, vasárnap Hajlák Attila-István imecsfalvi római katolikus plébános elmélkedése zárja a lelkigyakorlat sorozatot.

Hitoktatók online szentségimádási lánca
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki hangolódást segíti az a programsorozat, amelynek keretében a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék hitoktatói minden hónap első csütörtökjén közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térben. A szentségimádást a püspökök vezetik, az egyes alkalmakat pedig más-más egyházmegye, illetve a főegyházmegye más-más kerületének hittantanárai, iskolai hitoktatásban részt vevő papjai, az ottani teológiai líceumok/osztályok tanárai és a diákság szervezi.
A szentségimádási lánc következő alkalmát március 4-én, csütörtökön este 8 órai kezdettel Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök vezeti.

Időjárás: Ma is sokfelé párás, ködös lesz a reggel, néhol gyenge szitálás is előfordulhat, de északon, északnyugaton lehetnek derültebb tájak is. Előreláthatóan északkeleten és az Erdélyi medence térségében számíthatunk tartósabban párás, ködös körzetekre. Nyugaton, északnyugaton megélénkülhet a délies szél.
Délután 13-19 fok valószínű, de a tartósan párás, ködös tájakon 10 fok alatt maradhat a maximum-hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2021. február 25.

About the author

majoros gabriella