2021. január 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

A Congregatio Jesu szerzetesnővérek ünnepe
A Boldogságos Szűz Mária Intézete rend alapítója, Mary Ward (Ward Mária) Angliában született 1585. január 23-án. Az általa létrehozott közösség utóda lett az angolkisasszonyok rendje, amely 2002-től a Congregatio Jesu nevet vette fel. A közösség hivatása: apostoli tevékenység (oktatás-nevelés, szociális-egészségügyi, lelkiségi-pasztorális szolgálatok). A rendalapító Mary Ward születésének idei évfordulója alkalmából holnap déli 12 órakor Pál József Csaba megyéspüspök szentmisét mutat be a Temesváron tevékenykedő Congregatio Jesu szerzetesnővérek kápolnájában.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulóján, 2021. augusztus 28-án, a korábbi megemlékezések, konferenciák hagyományához kapcsolódva, főegyházmegyei zarándoknapot tartanak Csíkszentdomokoson, Áron püspök tiszteletének lelki síkon való előmozdítása, ébren tartása céljából, ezáltal is segítve boldoggá avatása folyamatát. Előkészületként imakilencedre kerül sor tavaly decembertől kezdődően a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján.
A szentmisék előtt egyórás imádságot vezetnek a csíkszentdomokosi rózsafüzér-társulatok, a mise végén kerül sor az elmélkedésre és imádkozásra.
A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.
A kilenced második alkalmára január 30-án, szombaton kerül sor, melynek témája Imádkozzunk aggódó szeretettel nemzetünk jövőjéért, gyermekáldásért népünk körében!
Elmélkedést tart Csató Béla nyugalmazott székelylengyelfalvi plébános
Tervezett célcsoport: polgármesterek, politikusok, közéleti szereplők.

Romániai magyar szerzetesek találkozója
A Szociális Testvérek Társasága szervezésében február 1-jén, hétfőn este 7 és 9 óra között internetes kommunikációs felületen (Zoom) tartják a romániai magyar-ajkú szerzetesek és szerzetesnők országos találkozóját. A programban a résztvevők köszöntését követően impulzus, képmeditáció, kiscsoportos beszélgetés, plénum szerepel.
Jelentkezni az ildiko.homa@gmail.com és az erikofm@gmail.com e-mail címeken lehetséges.

Segítség, gyászolok!
Február 4-én, csütörtök este 7 órától gyászcsoport indul Gyergyószentmiklóson a Szent István plébánia hittantermében. A találkozó sorozat 10 alkalomból áll.
Szeretettel vár minden gyászolót Kedves Rita segítő nővér és Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános.

Időjárás: Ma a fagyos reggelt követően napközben még előfordulhat egy-egy hózápor, majd estére egy melegfront csapadékzónája érkezik. Helyenként számíthatunk hosszabb napos időszakokra. Többfelé megélénkül a délnyugati szél.
Napközben -1 és +5 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az ehedi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Adjunk hálát az Oltáriszentségben jelen levő Krisztusnak minden kapott kegyelemért.

Online kongresszus
A međugorjei jelenések 40. évfordulója alkalmából (1981-2021) a németországi međugorjei központ online kongresszust szervez „Međugorje – az új evangelizáció modellje a világ számára” címmel január 30-31-én. A program helyszíne Németország és Međugorje. A program egy részét, a tanúságtételeket, az interjúkat, az előadásokat és a zenét a németországi Marienfried kegyhelyről, az esti imaprogramot pedig a međugorjei Szent Jakab templomból sugározzák.
A “Međugorje Mir” információs központ a kongresszust élőben közvetíti. A kongresszus magyar nyelvű tolmácsolással is hallható. További információkat és részletes programot rádiónk honlapján a mariaradio.ro oldalon olvashatnak.

Zenei áhítat Kézdivásárhelyen
A Kézdivásárhely-kantai Szentháromság-plébániatemplomban január 31-én, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise után zenei áhítat lesz.
Közreműködik, Furus Ábel a sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Líceum X. osztályos diákja hegedűn, valamint Szabó Levente a sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Líceum tanára zongorán.
Előadás Székelyudvarhelyen
Február 3-án, szerdán délután 5 órától a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház nagytermében, előadást tart majd szentmisét mutat be Böjte Csaba ferences atya. Az előadás címe: Férfi erények – imádkozzunk férjeinkért, fiainkért, családapákért!
Azok számára, akik nem tudnak résztvenni, a Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház és a Szent György Plébánia facebook oldalán bekapcsolódhatnak.

Online kísért imádság hete
Az aktuális lehetőségeket megragadva Zoomszobában szervezik meg idén a szokásos februári kísért imádság hetét a szociális testvérek, február 4-9. között.
„Ha szeretnél megtanulni imádkozni a Szentírással, – vagy már tudsz, de mélyebb Isten-kapcsolatra vágysz, ha szeretnél Isten szemével tekinteni az életedre és önmagadra, ha szívesen elmennél egy lelkigyakorlatra, de nincs most rá módod… mi szeretettel elkísérünk ezen az úton” – áll a testvérek felhívásában.
Aki bekapcsolódik az imádság hetébe, annak a hét folyamán naponta egy órát kell fölszabadítania Isten számára imádságban, és minden nap megoszthatja tapasztalatait személyes kísérőjével.
Bővebben érdeklődni a szocialis.testverek@gmail.com címen lehet, vagy Farmati Anna testvérnél a 0740-430.666-os telefonszámon.

Időjárás: Ma a fagyos reggelt követően napközben még előfordulhat egy-egy hózápor, majd estére egy melegfront csapadékzónája érkezik. Helyenként számíthatunk hosszabb napos időszakokra. Többfelé megélénkül a délnyugati szél.
Napközben -1 és +5 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2021. január 28.

About the author

Majoros Gabriella