2021. január 29. -Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Online kongresszus A međugorjei jelenések 40. évfordulója alkalmából (1981-2021) a németországi međugorjei központ online kongresszust szervez „Međugorje – az új evangelizáció modellje a világ számára” címmel január 30-31-én. A program helyszíne Németország és Međugorje. A program egy részét, a tanúságtételeket, az interjúkat, az előadásokat és a zenét a németországi Marienfried kegyhelyről, az esti imaprogramot pedig a međugorjei Szent Jakab templomból sugározzák. A "Međugorje Mir" információs központ a kongresszust élőben közvetíti. A kongresszus magyar nyelvű tolmácsolással is hallható. További információkat és részletes programot rádiónk honlapján a mariaradio.ro oldalon olvashatnak.

Zenei áhítat Kézdivásárhelyen A Kézdivásárhely-kantai Szentháromság-plébániatemplomban január 31-én, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise után zenei áhítat lesz. Közreműködik, Furus Ábel a sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Liceum X. osztályos diákja hegedűn valamint Szabó Levente a sepsiszentgyörgyi „Plugor Sándor” Művészeti Liceum tanára zongorán.

Megszetntelt élet világnapja Szent II. János Pál pápa február másodikát a Megszentelt Élet Világnapjává rendelte, mely napon az egész világon hálát adnak Istennek a szerzetesi hivatásokért. Ezen a napon a kolozsvári piarista templomban este 6 órától szentmisét mutatnak be. A liturgia előtt negyedórával a városban élő szerzetesek és szerzetesnők közösen imádkozzák a zsolozsmát.

Rövidterápiás program A Bonus Pastor Alapítvány idén is igyekszik folytatni a szenvedélybetegeket segítő tevékenységeit. Február 8-19. között tervezzik megtatani a magyarózdi Terápiás Otthonban első rövid terápiás programjukat szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak. Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. Jelentkezni február 5-ig lehet a bonuspastor.ro oldalon található elérhetőségek egyikén.

Betegek világnapja Egyházunk minden év február 11-én, az első lourdes-i Szűzanya jelenés napján a betegekre irányítja a világ figyelmét. II. Szent János Pál pápa 1992-ben rendelte el, hogy február 11. a Betegek világnapja legyen. Célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban február 7-én, vasárnap, a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise keretében kiosszák a betegek és idősek számára a betegek szentségét.

Időjárás: Megenyhül az idő, délen, délnyugaton a szeles időben 10-11 fok is lehet. Sokfelé várható eső, északkeleten és a középső tájakon havazás, havas eső. A hegyvidéken még kitart a hideg, itt délután sem lesz több +1, +2 foknál.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a jobbágytelki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Papok, férfi és női szerzetesek, hitoktatók találkozója Az előzetes program szerint holnap a temesvári piarista templomban került volna sor a temesvári egyházmegye papságát, a különböző egyházközségekben tevékenykedő férfi és női szerzetesrendek tagjait, valamint a hitoktatókat tömörítő zarándoklatra és találkozóra. Mivel a személyes találkozás a koronavírus-járvány miatt meghiúsult, a rendezvény programjába internetes kommunikációs felületen (Zoom) kapcsolódhatnak be a résztvevők. A program délelőtt 10 órától délután 1 óráig tart. Az idei meghívott Udvardy György veszprémi érsek, aki a 2020 márciusában megjelent új Katekétikai Direktóriumot mutatja be. Mivel kifejezetten katekétikai témáról van szó, a találkozóra meghívást kaptak az egyházmegye világi hitoktatói is.

Online beszélgetés A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum szervezésében online könyvbemutatóra és beszélgetésre kerül sor holnap este fél 8 órától a Márton Áron püspök lehallgatási jegyzőkönyveit feldolgozó kötet kapcsán. A beszélgetés résztvevői: Bánkúti Gábor történész, a kötet szelektora, Gálfalvi Ágnes szerkesztő, a lektor kiadó képviselője, Kovács Gergely érsek, Nagy Mihály Zoltán történész a kötet egyik szerzője és szerkesztője valamint Tóth László csíkszeredai főkonzul. A beszélgetést moderálja Lázár Csilla a Márton Áron múzeum igazgatója. A beszélgetést a Márton Áron Múzeum – Csíkszentdomokos facebook oldalán és a templom.ro oldalon lehet élőben követni, illetve ugyanitt lehet írásban (hozzászólás formájában) kérdéseket feltenni a beszélgetés résztvevőinek.

Lelkinap kántoroknak Az évenként szervezett kántortovábbképző a világjárvány miatt egyelőre elmarad. Helyette a Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottság egynapos lelkinapot szervez február 3-án. A lelkinapot Csíksomlyón, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Kolozsváron tartják. A program reggel 9 órakor kezdődik és délután 2 órakor ebéddel fejeződik be. Jelentkezni lehet január 31-ig. Csíksomlyóra Bálint Nagy Szabolcsnál –a 0740-898.667-es telefonszámon. Kézdivásárhelyre Fórika Balázs kézdivásárhely-kantai kántornál a 0742-124.606-os számon. Gyergyószentmiklósra Ambrus Levente tekerőpataki kántornál a 0744-864.990-es telefonszámon. Székelyudvarhelyre Farkas László szentkeresztbányai plébánosnál a 0756-101.576-os számon. Marosvásárhelyre Bakos László marosvásárhely-belvárosi kántornál a 0749-191.234-es telefonoszámon. És végül Kolozsvárra Geréd István kolozsvár-szentmihályi kántornál a 0733-737.773-as számon.

Időjárás: Megenyhül az idő, délen, délnyugaton a szeles időben 10-11 fok is lehet. Sokfelé várható eső, északkeleten és a középső tájakon havazás, havas eső. A hegyvidéken még kitart a hideg, itt délután sem lesz több +1, +2 foknál.

MRE Hírszolgálat, 2021. január 29.

About the author

Majoros Gabriella