2021. július 05. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Megemlékező szentmise
Hajdú István főesperes-plébános halálának tizedik évfordulója alkalmából, megemlékező szentmisét mutatnak be a székelylengyelfalvi templomban. A szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke, július 8-án, csütörtökön délelőtt fél 11 órától kezdődik.

Bérmálás Arad-Ségán
Július 10-én, szombaton az arad-ségai templomban délelőtt fél 11 órakor Pál József Csaba megyés püspök szentmisét mutat be, amelynek keretében bérmálási szentségében részesíti az erre felkészült 24 román nemzetiségű és 15 magyar nemzetiségű fiatalt. A bérmálkozók felkészítését Király Árpád helyi plébános irányította.

Primícia Máréfalván
Olasz Béla újmisés július 10-én, szombaton déli 12 órától bemutatja első ünnepélyes szentmiséjét a máréfalvi Szent Imre-plébániatemplomban. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Gyerektábor Temesváron
A temesvár-józsefvárosi plébánia napközis nyári tábort szervez a 0–VI. osztályos gyermekeknek július 12–16. között, naponta reggel 9 és délután 1 óra között.
A fiatalokat szívesen várják önkéntesnek a szervezők.

Ferences Biciklitúra
Tizennégy évvel ezelőtt indult útjára a Ferences Biciklitúra (FerBiT). Szent Ferenc Naphimnusza ihletésében: tisztelegve a teremtés csodája és elkötelezve a teremtés védelme mellett. Az eltelt csaknem másfél évtized alatt a ferences biciklisták bejárták Erdély és Székelyföld legszebb vidékeit és templomait, de ellátogattak az anyaországba, a máriapócsi kegyhelyre is.
Idén július 28-án Erdély ikonikus magaslata, a Székelykő lába alól, Torockóról indul a kerékpáros zarándoklat, hogy Magyarfenes, Marosvásárhely, Székelyudvarhely útvonalon augusztus elsejére megérkezzen Csíksomlyóra a Szűzanyához. A 14. Ferences Biciklitúrát a Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szellemiségében hirdették meg, „Minden forrásom belőled fakad” mottóval.
A biciklitúra zárónapját különlegesen akarják megünnepelni, hiszen találkozóra hívnak minden székelyföldi kerékpárost a csíksomlyói Hármashalom oltárhoz, ahol délután 1 órakor szentmisét mutatnak be, amit a csíkszeredai Role együttes koncertje követ, aminek keretében az összegyűltek együtt éneklik majd a NEK hivatalos himnuszát.
Jelentkezni július 15-ig lehet: a 0741-940171-es telefonszámon vagy a bonimreofm@yahoo.de e-mail címen.

Időjárás: A napos időszakok mellett, délnyugat kivételével, mindenhol alakulhat ki egy-egy kisebb zápor. Az északnyugati szél időnként élénk lesz. Délután 27-34 fokot mérhetünk, ennél hidegebb az ország északkeleti, keleti részén lesz. Az élénk szél mellett a fáradékonyság és az alvászavarok is egyre
többeknek okoznak majd kellemetlenségeket. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között többfelé nagyon erős lesz, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az bögözi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, fejezzük ki ily módon is Krisztushoz való hűségünket és ragaszkodásunkat.

Önkéntesprogram középiskolásoknak
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár önkéntesprogramot hirdet középsikolás diákok számára, a nyári vakáció idejére. Olyan fiatalok jelentkezését várják, akik szívesen kapcsolódnak be a könyvtár nyári programjainak lebonyolításába.
Jelentkezni július 7-ig lehet e-mailben, a biblio@kmkt.ro címen. A jelentkezők részleteket válaszlevélben kapnak, illetve egy, az önkéntes munkát megelőző személyes beszélgetésen.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
Július 9-11 között a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban „Mi lesz ebből a gyermekből?” címmel gyógyító-lelkigyakorlatot tart Ft. Hajlák Attila-István plébános.
Előzetes bejelentkezés szükséges július 7-ig. Érdeklődni és bejelentkezni a 0266-210537 és a 0755-489743-as telefonszámokon lehet.

Lelkigyakorlat a szárhegyi ferences kolostorban
Az előző évekhez hasonlóan a szárhegyi ferences kolostorban papoknak és szerzeteseknek olyan hagyományos lelkigyakorlaton való részvételre adnak lehetőséget, ahol a napi két elmélkedés mellett teljes csendben lehetnek. A lelkigyakorlat július 12.-én, hétfőn délben ebéddel kezdődik, 16.-án, pénteken délben ebéddel fejeződik be. A helyek száma korlátozott, mivel minden egyes résztvevő – hogy ne zavarják egymást – külön szobában lesz elhelyezve. A részt venni kívánók figyelmét külön felhívják a kolostort körülölelő természet adta csendes elmélkedési lehetőségre. Moderátor: Fr. Laczkó-Dávid Anaklét OFM. Jelentkezés: laczkodanaklet@gmail.com, telefon 0737- 016 003.

Márton Áron-imatúra 2021
Idén is megtartják a Márton Áron-imatúrát július 17-25. között, Szentegyháza – Szeltersz – Szentimre – Zsögöd – Csíksomlyó zarándokúton, amelyet jezsuiták, ignáci lelkiségű nővérek és laikusok, valamint a szentegyházasfalvi Szent Gellért Alapítvány szervez magyar fiatalok számára, 1995 óta minden évben.
Érdeklődni lehet a maimatura@gmail.com, illetve Facebookon és telefonon: Szent Gellért Alapítvány, Ilyés Kinga, Tel./Fax +40 755 533 101, vagy Jakabos Barnabás jezsuitánál, jakabos.barnabas@jezsuita.hu, tel. 0753 589 214. A helyek száma korlátozott.
Jelentkezési határidő: július 10.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Örök szeretettel szeretlek címmel lelkigyakorlatot vezet Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános július 23-25. között.
A helyek száma korlátozott, előzetes bejelentkezés szükséges július 19-ig a 0266-210537-es vagy a 0755-489743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Időjárás: A napos időszakok mellett, délnyugat kivételével, mindenhol alakulhat ki egy-egy kisebb zápor. Az északnyugati szél időnként élénk lesz. Délután 27-34 fokot mérhetünk, ennél hidegebb az ország északkeleti, keleti részén lesz. Az élénk szél mellett a fáradékonyság és az alvászavarok is egyre
többeknek okoznak majd kellemetlenségeket. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között többfelé nagyon erős lesz, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

MRE Hírszolgálat, 2021. július 05.

About the author

majoros gabriella