2021. július 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Jakab búcsú
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében Homoródremetében holnap déli 12 órakor tartják a Szent Jakab templom búcsúünnepét.

Szent Kristóf napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében idén ünnepelik a gyilkostói Szt. Kristóf-kápolna felszentelésének húszéves évfordulóját. A búcsús szentmise július 25-én, vasárnap délután 1 órától lesz. A szentmise főcelebránsa Tamás József ny. segédpüspök.
A Nagyváradi Egyházmegyében július 25-én, vasárnap, délután 6 órakor a nagyváradi székesegyházban kezdődő szentmisét követően Szent Kristóf közbenjárását kérve megáldják a Kanonok-soron parkoló járműveket.

Orgonakoncert-sorozat
A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség által szervezett orgonakoncert-sorozat holnap délután fél 1 órától folytatódik a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban.
A sorozat harmadik alkalmán Potyó István, a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplom kántora, orgonistája és karmestere tart orgonakoncertet.

Mária-Magdolna napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a nyárádselyei plébániatemplomban július 25-én, vasárnap délután 1 órától mutatják be a búcsús szentmisét.

Zarándoklat Medjugorjeba
Július 31 – augusztus 7-e között, zarándoklat lesz a medjugorjei ifjúsági fesztiválra, Hajlák Attila atya vezetésével. A zarándoklat anyagi fedezete 300 euró, ez az összeg tartalmazza az útiköltséget, a szállást és félpanziós ellátást, valamint más különböző kiadásokat. A zarándoklaton való részvételhez szükséges az oltási papír, vagy PCR teszt, amit az indulás előtt 24 órával kell megcsináltatni. Jelentkezni lehet a 0742-698166-os telefonszámon a délelőtti órákban.

Hálaadó szentmise Csíksomlyón
Az idei Ferences Biciklitúra zárónapját, különlegesen akarják megünnepelni, hiszen találkozóra hívnak minden székelyföldi kerékpárost, motorost, gyalogost augusztus 1-jén a csíksomlyói Hármashalom oltárhoz, ahol délután 1 órakor szentmisét mutatnak be. A szentmise után a csíkszeredai Role együttes koncertje következik, aminek keretében az összegyűltek együtt éneklik majd a NEK hivatalos himnuszát.
A biciklitúrán a NEK főszervezői is jelen lesznek és egy-egy állomáson részletesen ismertetni fogják, hogy mi is az Eucharisztikus Kongresszus.

Zarándoklat Máriaradnára
Augusztus 2-án, hétfőn Porciunkula ünnepén a temesvári egyházmegye területén élő, valamint az időközben külföldre települt német nemzetiségű hívek és leszármazottaik a máriaradnai bazilikához zarándokolnak . A délelőtt 11 órakor kezdődő ünnepi szentmise főcelebránsa Pál József Csaba temesvári megyéspüspöklesz, szentbeszédet mond Dirschl Mates újaradi plébános.

Időjárás: Ma is sok lesz a napsütés, csupán helyenként a középső tájakon alakulhat ki zápor, zivatar. Gyenge, mérsékelt lesz az északias légmozgás. Hajnalban 9-17, napközben 24-30 fokot mérhetünk.
Hétvégén már megközelítjük a 34 fokot! Szombaton és vasárnap is túlnyomóan napos idő várható, de egyes körzetekben megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Kisebb záporok leginkább délen várhatók. A legmelegebb órákban 28-35 fokot mérhetünk.
Napközben a melegedésre fokozottan érzékenyeknél enyhe fejfájás, szédülés, kisebb vérnyomás-ingadozás jelentkezhet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a málnásfürdői templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

KlausenMusik
Az Egyházzene – Kolozsvár egyesület szervezésében idén is nyári hangverseny-sorozatra kerül sor július-augusztus hónap folyamán péntekenként este 7 órától, a kolozsvári Szentháromság (Piarista) templomban.
A KlausenMusik változatos programmal: szóló, kamarazene, orgonamuzsika, kórus és zenekari együttesre írt művekkel várja az érdeklődőket.
Ma kerül sor a negyedik előadásra, ahol Sándor Csaba és a Claudipolis vocal group előadása lesz hallható.

Szent Anna napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a Gyergyószentmiklóshoz tartozó Csobot-hegyi Szent Anna-kápolnák búcsúünnepe holnap déli 12 órától lesz. A szentmisére reggel 9 órakor keresztalja indul a Szent Miklós-templomtól.
A Szent Anna-tó melletti kápolna búcsúünnepére holnap délután 1 órától kerül sor.
Csíkszenttamáson a Szent Anna-kápolna búcsúünnepe július 25-én, vasárnap délelőtt 11 órától lesz.
Miklósváron az ünnepi szentmise szintén július 25-én, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik. Ezen a napon ünneplik a település első írásos említésének 810 éves évfordulóját is.
Nyárádszentannán a búcsús szentmise ugyancsak július 25-én, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Kerekes László segédpüspök lesz. Madéfalván a kápolna búcsújára július 25-én, vasárnap délután fél 1 órától kerül sor.
Kadicsfalván július 25-én, vasárnap délután 1 órától kezdődik a búcsús szentmise. Ünnepi szónok Ambrus István szombatfalvi plébános.
A ditrói barlangkápolna búcsúünnepére július 26-án, hétfőn délután 4 órától kerül sor.
A Temesvári Egyházmegyében a hagyomány szellemében Szent Anna és Joáchim napján zarándokolnak a temesvári és Temesvár környéki hívek Máriaradnára. A zarándoklatot lezáró búcsús szentmise július 25-én, vasárnap délelőtt 11 órakor lesz.
A dettai római katolikus közösség július 26-án, hétfőn Szent Anna napján ünnepli a templombúcsút. Az ünnepi szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik.
A Szatmári Egyházmegyében Kálmándon Szent Anna ünnepnapján, július 26-án hétfőn délelőtt 11 órakor lesz a szentmise. Szentbeszédet mond Harsányi László erdődi esperes.

Szent Kinga napi búcsú
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében július 24-én, szombaton délután fél 1 órától tartják Szécsenyben a Szent Kinga-búcsút. Igehirdető Küsmődi Csongor Ignác újmisés lesz. A keresztalja délelőtt fél 12 órakor indul Csíkszeredából, a Millenniumi templom előtti térről.

Bérmálás Nermeden
A krassóvári plébániához tartozó Nermed római katolikus közössége július 25-én, vasárnap Szent Jakab apostol emléknapján ünnepli a templombúcsút. Az ünnep másnapján, július 26-án, Pál József Csaba temesvári megyéspüspök a helyi templomban a 11 órakor kezdődő szentmise keretében 15 fiatalnak szolgáltatja ki a bérmálás szentségét. A fiatalok felkészítését Rebegilă Petar helyi plébános irányította.

Időjárás: Ma is sok lesz a napsütés, csupán helyenként a középső tájakon alakulhat ki zápor, zivatar. Gyenge, mérsékelt lesz az északias légmozgás. Hajnalban 9-17, napközben 24-30 fokot mérhetünk.
Hétvégén már megközelítjük a 34 fokot! Szombaton és vasárnap is túlnyomóan napos idő várható, de egyes körzetekben megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Kisebb záporok leginkább délen várhatók. A legmelegebb órákban 28-35 fokot mérhetünk.
Napközben a melegedésre fokozottan érzékenyeknél enyhe fejfájás, szédülés, kisebb vérnyomás-ingadozás jelentkezhet.

MRE Hírszolgálat, 2021. július 23.

About the author

majoros gabriella