2021. június 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Tanévzáró koncert-körút
A dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban a tanévzárás alkalmával a Bojtorján Együttes tart jótékonysági koncert körutat.
Ma délután 5 órakor Klézsén lép fel az együttes. Június 19-én, szombaton délután 3 órakor pedig Kézdivásárhelyen.
A körút június 20-án, vasárnap Csutakfalván zárul. A helyi Szent Margit napközi otthon 15 éves évfordulója alkalmából ezen a napon délelőtt 10 órától ünnepi szentmisét mutat be Böjte Csaba atya a Szent Margit kápolnában. Ezt követően a gyerekek rövid műsort adnak elő, 12 órától pedig a Bojtorján együttes koncertjét hallhatják a résztvevők.

Emlékmű állítás Nagyenyeden
A Nagyenyedi Római Katolikus Plébánia és a Történelmi Vitézi Lovagrend Egyesület emlékművet állít Csávossy György költő és borász tiszteletére. Az eseményre június 20-án, vasárnap a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisét követően kerül sor a nagyenyedi római katolikus plébániatemplom kertjében.

Ezüstmise Kolozsváron
László Attila főesperes-plébános ebben az évben pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepli. Ezüstmiséjére június 20-án, vasárnap délután 6 órakor kerül sor a kolozsvári Piarista templomban.

Hálaadó szentmise
A gyulafehérvári főszékesegyházban 1981. június 21-én Jakab Antal püspök pappá szentelte Pál József Csaba temesvári megyéspüspököt és Sima Mihai krassócsörgői plébánost. Az évforduló alkalmából a Főpásztor és a krassócsörgői plébános június 21-én, hétfőn a Máriaradnai bazilikában a 11 órakor kezdődő hálaadó szentmise keretében köszönik meg a Jóistennek ezt a 40 évet és imádkoznak mindazokért, akik ez idő alatt Isten Országának építésében őket támogatták. A szentmisét magyar, román, német és horvát nyelven mutatják be.

Kett-képzés Székeludvarhelyen
A Kett-pedagógiai módszer iránt érdeklődők részére képzés tart Nagy Enikő Kriszta mallersdorfi ferences nővér június 25-26. között, a székelyudvarhelyi, Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban.
A Franz Kett pedagógia, egységes pedagógia, az egész ember nevelésére irányul. Nem csak egy módszer, hanem egy teljes pedagógia. Reformpedagógiának is nevezhetjük.
Bővebb információ a 0724-322681-as telefonszámon, illetve a orsolya.tofalvi@caritas-ab.ro e-mail címen kapható.
Jelentkezési határidő június 19.

Lelkinap vezetőknek, vállalkozóknak
A csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum szervezésében június 26-án, szombaton elcsendesedésre, befelé figyelésre, kölcsönös lelki támogatásra, megerősödésre szolgáló nap lesz vállalkozóknak, vezetőknek.
A program délelőtt 11 órakor Gagyi Katinka köszöntő beszédével kezdődik. Ezt követően Nagy Zoltán tart előadást „A Hegy – Márton Áron és a munka” címmel.
Déli 12 órától vezetett meditatív ima lesz Darvas Piroska segítő nővérrel.
Az ebédszünet után kerekasztal beszélgetésre kerül sor, melynek moderátora Gagyi Katinka lesz.
A helyek száma korlátozott. Jelentkezni a 0743-753494-es telefonszámon lehet.

Időjárás: Ma sok napsütésben lesz részünk, amit időnként fátyol- és gomolyfelhők zavarhatnak meg. Számottevő csapadék keleten és az Erdélyi medence térségében várható. Helyenként élénk lesz a keleti-délkeleti szél. Napközben 26-32 fokig melegszik a levegő.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyimesbükki templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Búcsú Szamosújváron
A szamosújvári örmény katolikus székesegyházban búcsús szentmisét tartanak Világosító Szent Gergely, az örmények apostola tiszteletére. Az ünnepi szentmise holnap délelőtt 11 órakor kezdődik, a szentbeszédet Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a kolozsvári Verbum Egyesület igazgatója mondja. A szentmisén jelen lesz Kovács Gergely a gyulafehérvári főegyházmegye érseke, örmény apostoli kormányzó.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán Mária áhítatot tartanak holnap délután 6 órától szentségimádással, szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba.

Keresztelő Szent János búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében a csíkdelnei Keresztelő Szent János-templom búcsúja június 20-án, vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke lesz, a szentbeszédet pedig Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület igazgatója tartja.
Keresztelő Szent János ünnepe, a brassói ferences templom búcsúja is. Az ünnepi szentmise június 24-én, csütörtökön délután 5 órakor kezdődik, amelyben lesz magyar és román nyelvű prédikáció is.

Fiú ministráns tábor
A korábbi évek hagyományához híven az idén is megszervezik az egyházmegyei fiú ministránstábort július 1–4. között Csíkszeredában, a Segítő Mária Líceum kollégiumában. A járványhelyzet miatt legtöbb 80 ministráns vehet részt a táborban. Korosztály szerint a negyedik osztályt végzettektől a nyolcadikosokig jelentkezhetnek a Gyulafehérvári Főegyházmegye plébániáinak aktív ministránsai.
A tábor részvételi díja 120 lej fejenként.
A táborba megérkezni július 1-jén, csütörtökön délután 4 és 6 óra között kell, a program délután 6 órakor kezdődik, és július 4-én, vasárnap délután 4 órakor zárul. A vasárnapi ünnepi szentmiséhez minden ministráns hozzon magával ministráns ruhát!
Jelentkezni június 20-ig lehet a főszervező Simó Gáspár iskolalelkész e-mail-címén: gazsipap@hotmail.com.

Időjárás: Ma sok napsütésben lesz részünk, amit időnként fátyol- és gomolyfelhők zavarhatnak meg. Számottevő csapadék keleten és az Erdélyi medence térségében várható. Helyenként élénk lesz a keleti-délkeleti szél. Napközben 26-32 fokig melegszik a levegő.

MRE Hírszolgálat, 2021. június 18.

About the author

majoros gabriella